Jacob Anthony Chansley, alias Jake Angeli, bărbatul în vârstă de 32 de ani din Arizona autointitulat “QAnon Shaman” a fost arestat fiind acuzat că a pătruns ilegal în Capitoliu, prin violenţă, şi a avut un comportament inadecvat.
Daily Mail a dezvăluit că Jake Angeli este un actor ratat care locuiește împreună cu mama sa în vârstă de 56 de ani, din anul 2019, atunci când a fost dat afară din apartamentul său pentru că nu-și plătise chiria.
EXCLUSIV Cătălin Botezatu, urmărit de un investigator privat din Anglia pentru o țeapă de milioane
El a fost prezent la multe manifestații pro Trump, și este cunoscut ca un promotor fervent al conspirațiilor QAnon.
În mare, QAnon este o teorie a conspirației care susține, nici mai mult, nici mai puțin, că președintele Trump duce un război secret împotriva pedofililor din guvern, afaceri și mass media, pedofili care se închină lui Satana.
Adepții QAnon au speculat că această luptă va duce la ziua în care vor fi arestați și executați oameni proeminenți, cum ar fi fosta candidată la președinție, Hillary Clinton.
Adina Alberts, razna: Doctorii, forțați să se vaccineze. Streinu Cercel refuză a doua doză
Aceasta este povestea de bază, însă există foarte multe alte ramificații astfel încât lista totală a revendicărilor QAnon este enormă - și adesea contradictorie, relatează BBC.
De unde a început totul? În octombrie 2017, un utilizator anonim a pus o serie de postări pe platforma 4chan. Utilizatorul s-a conectat folosind numele de „Q” și a susținut că are un nivel de acces de securitate din SUA cunoscut sub numele de „autorizare Q”.
Sloganul QAnon Foto: BBC
Numărul adepților a crescut în pandemie
Măsurătorile de trafic ale principalelor rețele sociale cum ar fi Facebook, Twitter, Reddit și YouTube, arată că numărul adepților QAnon a crescut în timpul pandemiei coronavirusului.
Marile rețele de socializare și-au înăsprit regulile în ceea ce privește conținutul QAnon și au eliminat sute de conturi și videoclipuri care susțin Q.
Interlopul Sarafu, judecat: „Ia salută-le pe domnițele astea cu furtun". Urmărire cu ouă și tort
Teorii cel puțin bizare
Dar rețelele de socializare și sondajele de opinie indică faptul că există sute de mii, dacă nu chiar milioane, de oameni care cred în cel puțin una dintre bizarele teorii ale conspirației promovate de QAnon.
De exemplu, primele teorii Q s-au concentrat asupra anchetei efectuate de procurorul special Robert Mueller.
Susținătorii QAnon au susținut că ancheta procurorului special Robet Mueller cu privire la cazul implicării Rusiei în campania electorală din 2016 a fost, în realitate, doar o acoperire elaborată pentru o investigație asupra pedofililor. Când totul s-a încheiat fără nicio astfel de dezvăluire, atenția teoreticienilor conspirației s-a mutat în altă direcție fără nico explicație.
Twitter spune că a luat măsuri împotriva QAnon din cauza potențialului de „vătămare offline”.
În 2018, un bărbat înarmat a blocat un pod peste barajul Hoover. Ulterior, Matthew Wright a pledat vinovat de o acuzație de terorism.
De altfel, mai mulți adepți QAnon au fost arestați după ce au făcut amenințări sau au trecut la fapte în realitate.