Compania franceză Arquus a prezentat blindatul Sherpa Light 4x4, pe care îl propune Armatei

DE Petru Zoltan | Actualizat: 21.09.2021 - 22:08
Compania franceză Arquus a prezentat blindatul Sherpa Light 4x4, pe care îl propune Armatei/FOTO: NWR

Compania franceză Arquus a prezentat blindatul 4x4 Sherpa cu care urmează să participe la o lictație internațională organizată de Ministerul Apărării Naționale. Francezii ar vrea să construiască blindatele la Uzina Automecanica Moreni.

SHARE

Ministerul Apărării Naționale urmează să demareze programul de înzestrare cu blindate și neblindate de tip ușor 4x4. Programul este prevăzut în Carta Albă a Apărării. Deși programul de înzestrare nu a fost anunțat oficial, competitorii se pregătesc pentru marea licitație pe care urmează să o organizeze Ministerul Apărării Naționale.

Pentru această licitație se mai pregătesc americanii de la Oshkosh, italienii de la Iveco, turcii de la Otokar și Nurol, israelienii de la IAI și Plasan Sasa.

Armata a cumpărat 16 vehicule blindate

Arquus a prezentat în România vehiculul blindat Sherpa Light 4x4, blindat ușor, care este disponibil în mai multe configurații. Maşina de luptă poate fi dotată cu mitralieră de 12,7 mm, aruncător de grenade de 40 mm sau lansator de rachete antitanc sau antiaeriene cu bătaie mică.

Francezii susțin că, în cazul în care vor câștiga licitația, au un „plan cuprinzător” prin care vor să semneze mai multe parteneriate pe plan local, cu companiile din industria de apărare românească. În urma acestor parteneriate ar rezulta „un grad crescut de cooperare între industriile europene de apărare, prin crearea de parteneriate reciproc avantajoase, pe noi piețe”.

Conform unui comunicat de presă, Arquus este deja partener al Forțelor Armate Române, furnizându-i anterior 16 vehicule blindate PVP 4x4, în timp ce o parte din vehiculele sale din familia Sherpa sunt, de asemenea, în utilizare, în cadrul unor unități NATO din România.

Certificat de NATO

Blindatul Sherpa Light 4x4, spun francezii, este o combinație între putere și agitilitate. Are un motor de 265 CP, tracțiune automată cu cutie de viteze cu schimbare de gamă, sistem de variație a presiunii în pneuri și cu raza sa redusă de bracaj. Poate fi folosit atât în zone urbane, cât și în zone greu accesibile. Poate fi transportabil pe calea aerului cu aparate de zbor C-130 și A400M.

Certificat de NATO și de Armata Franceză, Sherpa Light este un vehicul foarte popular, prezent deja în toate teatrele de operațiuni și în toate configurațiile, fiind testat în luptă cu nenumărate ocazii. Mai mult de 1.000 de vehicule Sherpa Light au fost deja comandate și livrate, o piatră de hotar care confirmă calitatea designului, versatilitatea și durabilitatea vehiculului Sherpa”, se menționează în comunicatul de presă al companiei.

Șasiul său special conceput oferă o sarcină utilă mare și un spațiu interior ridicat, permițând astfel transportul trupelor și al echipamentelor acestora pe câmpul de luptă. În funcție de cerințe, blindatul Sherpa Light 4x4 poate fi echipat cu o gamă foarte largă de sisteme și arme, inclusiv cu suita vetronică Battlenet, proprie Arquus, și cu noul sistem Hornet RCWS al companiei, deja selectat, comandat și certificat de armata franceză, pentru noua sa generație de vehicule de luptă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te