Clasamentul atențiilor și șpăgilor din spitalele românești: 55% dintre pacienți acuză ilegalități

DE Alin Crișan | 04.03.2023 - 10:30
Clasamentul atențiilor și șpăgilor din spitalele românești - Foto: INQUAM Photos/ Cornel Putan

Clasamentul antențiilor și șpăgilor din spitalele românești, bazat pe un sondaj realizat printre pacienți, arată situația precară a sistemului medical din România. Peste 55% dintre respondenți au raportat fapte de corupție.

SHARE

În 55% dintre spitalele din România pacienţii au declarat în ianuarie, prin intermediul chestionarelor puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, că vor să raporteze responsabilului anticorupţie faptul că li s-a cerut şpagă în bani sau sub formă de atenţii.

Clasamentul atențiilor și șpăgilor din spitalele românești

Pe ţară, procentul celor care voiau să raporteze corupţia a fost de 2,2% din totalul pacienţilor care au completat sondajele. 

Iar majoritatea covârşitoare a pacienţilor care vor să se întâlnească cu responsabilul anticorupţie (83%) fuseseră trataţi în doar 7% dintre spitalele ţării (adică 23 din 338). 

Din judeţul Iaşi intră în această “elită” a şpăgii Institutul Regional de Oncologie, spital în care în luna ianuarie şapte pacienţi (dintr-un total de 29 pe tot judeţul) erau hotărâţi să raporteze corupţia.

Chestionaţi dacă li s-au cerut bani sau atenţii de către medici sau asistente medicale, 21 de pacienţi ai spitalelor ieşene au răspuns afirmativ, în ianuarie.

Adică 1,1% din totalul pacienţilor care au răspuns la această întrebare.

Cei mai mulţi dintre aceştia erau de la Institutul Regional de Oncologie (4), de la Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie „Elena Doamna” (4) şi de la Spitalul „Sf. Spiridon” (3).

În nouă din 17 spitale ieşene s-ar fi cerut şpagă, potrivit declaraţiilor pacienţilor.

Ponderea cea mai mare a răspunsurilor afirmative din totalul pacienţilor chestionaţi pe spital a fost însă la Spitalul „Elena Doamna”, unde 6,1% dintre paciente au spus că medicii sau asistentele le-au cerut bani sau atenţii.

De două ori mai mulţi decât media pe judeţ au fost şi pacienţii de la Spitalul „Sf. Spiridon” care au declarat că li s-au solicitat bani sau atenţii de către cadrele medicale.

Iar în topul mitei mai intră şi Institutul de Boli Cardiovasculare (1,8%), Spitalul de Pneumoftiziologie (1,7%) şi Institutul Regional de Oncologie (1,4%).

Numărul celor care au bifat „DA” la următoarea întrebare din chestionar, „Doriţi să raportaţi responsabilului anticorupţie al Ministerului Sănătăţii faptul că vi s-au solicitat bani sau atenţii?”, a fost însă mai mare, cel mai probabil pentru că această întrebare nu s-a mai referit strict la medici si asistente.

Iar o relevanţă mai mare decât numărul pacienţilor care au răspuns afirmativ, o are ponderea acestora din totalul răspunsurilor date pe fiecare spital.

Astfel, în top 100 al spitalelor cu cei mai mulţi pacienţi care vor să raporteze şpaga, judeţul Iaşi este reprezentat de două spitale. Spitalul de Psihiatrie „Socola” (însă un număr mic de răspunsuri) şi Spitalul „Sf. Spiridon”.

Acesta din urmă ocupă locul 98 în ţară, cu o rată a pacienţilor care vor să se plângă că li s-a cerut şpagă (2,8%) peste media pe ţară (2,2%) şi aproape dublă faţă de media pe judeţ (1,5%).

Procentaje peste media pe ţară ale pacienţilor care vor să raporteze corupţia s-au înregistrat la Institutul Regional de Oncologie (2,6%) şi la Spitalul „C.I. Parhon” (2,4%).

În acelaşi timp, Spitalul de Copii „Sf. Maria” aproape că s-a aliniat la media naţională, cu, 2,1% dintre pacienţii din ianuarie dornici să aibă o discuţie cu responsabilul anticorupţie din Ministerul Sănătăţii.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te