Reprezentanţii instituţiei susţin că această exceptare este prevăzută într-o decizia a CCR care prevede că „Avocatul Poporului are exclusivitatea în privinţa deciziei de a ridica o excepţie de neconstituţionalitate, parte a independenţei instituţionale şi funcţionale de care acesta se bucură.Instituţia Avocatul Poporului este o autoritate publică unipersonală, autonomă şi independentă”, reiese dintr-un comunicat de presă emis de instituție. Prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 al Avocatului Poporului au fost delegate unele din atribuţiile acestuia către un adjunct al Avocatului Poporului.”
Potrivit acestora, s-au exceptat de la delegare, printre altele, atribuţiile potrivit cărora Avocatul Poporului poate sesiza CCR cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora, poate sesiza direct CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor sau poate sesiza instanţa de contencios administrativ.
Potrivit documentului, începând cu anul 2014, în acord cu aspectele reţinute în Decizia nr. 336/2013 a Curţii Constituţionale, s-a exceptat, în mod consecvent, delegarea atribuţiilor privind sesizarea Curţii Constituţionale.
”Prin urmare, făcând aplicarea art. 15 alin. (3) din Legea nr. 35/1997 şi a considerentelor Deciziei nr. 336/2013 sus-menţionate, Avocatul Poporului nu a delegat nici prin Ordinul nr. 190 din 16 octombrie 2018 atribuţiile referitoare la sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora şi nici pe cea de sesizare directă cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor.”, se mai arată în document.
USR, PNL şi Parchetul General au solicitat Avicatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG 92/ 2018 privind modificarea legilor Justiţiei, dar Victor Ciorbea este în concediu până în 30 octombrie.