Dacian Cioloș anunță că militează pentru un parlament cu numai 300 de membri

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 01.11.2018 - 12:45
Dacian Cioloș susține micșorarea Parlamentului. Foto Steluța Popescu

Dacian Cioloș, fondator al Mișcării România Împreună (RO+), a anunțat, joi, că noua formațiune va susține modificarea Constituției, în sensul dizolvării Parlamentului dacă un referendum pentru demiterea președintelui nu este validat.

SHARE

Dacian Cioloș a anunțat că RO+ va susține declanșarea unei dezbateri publice pentru punerea în aplicare a referendumului pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 de persoane. „Ne propundem să susținem în mod clar și ferm, dacă vom avea o majoritate în Parlament, rezultatul referendumului, care a fost validat de altfel de Curtea Constituțională și care pevede un parlament cu 300 de parlamentari. Tot Curtea Constituțională a sugerat că un astfel de Parlament, format din 300 de parlamentari, să continue să fie bicameral.[…] În mod clar intenționam să susținem politic acest demers. Cred că este important să vedem care este modalitatea cea mai bună de structurare a acestui Parlament cu 300 de parlamentari pentru ca el să fie mai eficient“, a explicat Dacian Cioloș.
Fondatorul Mișcării România Împreună a anunțat joi că programul politic al noii formațiuni politice va susține modificarea Constituției care să prevadă clar dizolvarea Parlamentului în cazul în care un referedum de demitere a președintelui nu este validat. „Propunem ca, așa cum Parlamentul are dreptul și posibilitatea să suspende președintele și să organizeze un referendum pentru demiterea președintelui, în cazul în care acest referendum e aprobat de cetățenii români, pe care parlamentul îi reprezintă, președintele trebuie să plece și se organizează alegeri prezidențiale, dar, în cazul în care acest referendum este respins de cetățenii români, care au ales și Parlamentul, atunci Parlamentul trebuie să își asume și răspunderea politică și să demisioneze, să se dizolve“, a declarat fostul premier tehnocrat.
Cioloș a precizat că introducerea acestor prevederi în Constituție va contribui la crearea unui adevărat echilibru între puterile statului și va conferi o „responsabilitate a folosirii unor pârghii esențiale, importante și care să nu poată fi folosite ca instrumente de șantaj politic“.

Fostul premier a mai precizat că ambele propuneri prezentate sunt cuprinse în viitorul program politic al Mișcării România Împreună, care este aproape finalizat, iar scopul unora dintre măsurile incluse în acest program este ameliorarea eficienței Parlamentului care a avut „un rol-cheie în această degringoladă lansată în ultimii doi ani în justiție“.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -