Alegeri prezidențiale LIVE

Rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,98 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Cine sunt mafioții sicilieni care au furat banii europeni de roșii din România

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 20.01.2022 - 17:36
Antonino Iraci Sarieri, Agostino Antonino Marino și Giuseppe Scinardo Tenghi sunt trei dintre sicilienii acuzați că au furat banii europeni pentru roșii din România Foto: facbook/ vivienna.it
Antonino Iraci Sarieri, Agostino Antonino Marino și Giuseppe Scinardo Tenghi sunt trei dintre sicilienii acuzați că au furat banii europeni pentru roșii din România Foto: facbook/ vivienna.it

Oficiul European Antifraudă a sesizat DNA că un grup de firme din Italia, care nu avea nicio intenţie de a cultiva roşii, a deturnat 850.000 de euro din fondurile UE pentru agricultură. Este vorba de patru societăți din Mehedinți, controlate de cinci sicilieni.

SHARE

O investigaţie comună a OLAF împreună cu autorităţile române şi italiene a descoperit operaţiunea care a implicat companii paravan, declaraţii funciare şi documente false.

Citește și: Ce au căutat mascații la Clanul Duduianu tocmai când Ciprian și Grațian Pian se ceruseră în libertate

Grupul infracțional obţinea subvențiile în România şi le transfera în conturile unor bănci italiene. Apoi fondurile era utilizate pentru a finanţa activităţi criminale, arată OLAF.

Citește și: Cum a reușit un român să ajungă polițist sub acoperire la New York

Instituţia susţine că acelaşi grup este posibil să fi folosit tactici similare în alte activităţi din România.

Citește și: Poezia în care vaginul e „o mașinărie războinică" naște dispute. Autoarea a luat premiul Eminescu

Cinci cetăţeni italieni şi patru entităţi din România sunt urmărite penal în România unei recomandări judiciare a OLAF.

Sicilienii din Mehedinți

Cle patru societăți comerciale sunt toate din Mehedinți: SC Agricultura Renovat SRL, SC Green Meadows SRL, SC Septel Farm SRL, SC Văi Verzi SRL.

Cei patru sicilieni implicați sunt: Antonino Iraci Sareri, Agostino Antonino Marino, Salvatore Fascetto, Pippo Steccato și Giuseppe Scinardo Tenghi. 

Sicilienii au luat în arendă, în total, peste 500 de hectare în județul Mehedinți. Apoi au declarat la APIA că au cultivat tomate pentru industrializare pe toată suprafața și au primit, în 2018, 3,9 milioane de lei, adică aproape 850 de mii de euro. 

Însă, potrivit OLAF, „niciun cent din aceşti bani nu a fost cheltuit pe agricultură în România".

Antonino Iraci Sareri și Salvatore Fascetto, alături de alte 43 de persoane, erau cercetați pentru o fraudă de circa 10 milioane de euro cu fonduri europene încă din ianuarie 2018, în urma operațiunii "Cămăși Largi" a departamentului Anti Mafia, conform presei italiene. 

Agostino Antonino Marino și Giusepe Scinardo Tenghi apar într-o anchetă Direcției Anti Mafia din districtul Messina, Sicilia. În 2020, Marino și Tenghi erau printre cei 135 de suspecți într-un dosar cu o mega-escrocherie cu fonduri europene în care era implicată mafia siciliană. 

Cei doi au fost încarcerați, alături de alte 92 de persoane, în ianuarie 2020, în urma operațiunii "Nebrodi". 

România și Italia țările cu cele mai multe fraude din fonduri europene privind ajutoarele pentru fermieri

În perioada 2014-2018, România a fost țara care a raportat cele mai multe fraude din Uniunea Europeană privind fondurile europene din agricultură și dezvoltare rurală și s-a clasat pe locul doi la valoarea fraudată, după Polonia, se arată în raportul OLAF privind lupta împotriva corupției pentru anul 2018.

Conform aceluiași raport, România a ocupat primul loc la fradudarea fondurilor din agricultură și în anul 2018, cu o creștere a spețelor de fraudă față de anul 2017.

Topul fraudelor condus de România este continuat de Polonia, Ungaria și Italia, iar în topul sumelor fraudate Polonia este urmată de România, Franța și Bulgaria.

În domeniul dezvoltare rurală, România a raportat 250 de fraude în perioada 2014-2018 și 2219 nereguli care nu sunt considerate fraude, clasându-se pe primul loc în Uniunea Europeană la ambele capitole.

În ceea ce privește ajutoarele directe către fermieri, România a raportat 221 de fraude în aceeași perioadă, pe primul loc la nivelul Uniunii Europene și 762 de nereguli neconsiderate fraude, pe locul doi după Italia.

  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te