Cine plătește dacă ți-a inundat vecinul apartamentul? Cât de greu îți recuperezi banii?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.09.2024 - 20:46
Cine plătește dacă ți-a inundat vecinul apartamentul? Cât de greu îți recuperezi banii? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Cine plătește dacă ți-a inundat vecinul apartamentul? Cât de greu îți recuperezi banii? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Aigurarea pentru locuință este obligatorie Foto: Freepik.com
Aigurarea pentru locuință este obligatorie Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Stai la bloc și te-ai trezit cu apartamentul inundat? Îți vom spune care sunt pașii de urmat. În cazul în care ai asigurare, situația este simplă. Însă dacă nu ai apartamentul asigurat, atunci ai o problemă. Cât de greu se pot recupera banii?

SHARE

Românii care stau la bloc se confruntă de multe ori cu inundații. Uneori sunt de vină instalațiile de apă vechi ale imobilului. Alteori este vorba despre o defecțiune sau o neglijență a vecinilor de deasupra. 

În toate cazurile, pagubele pot fi mari și trebuie acoperite. 

Cine plătește dacă ți-a inundat vecinul apartamentul? Cât de greu îți recuperezi banii?

Pe forumurile de pe Internet, oamenii care locuiesc la bloc se plâng de tot felul de probleme. Unii suferă avarii grave la apartament după o inundație. 

În acest caz este bine să cunoască legea. Înainte de a se apuca de reparații sau să-și amenințe vecinul care i-a produs paguba trebuie să verifice dacă are un document esențial. 

Este vorba despre asigurare. Atunci situația este simplă. Asiguratorul va recupera banii de la vecin. Dacă nu ai asigurare, acest lucru este ilegal și poți fi amendat. Cu toate acestea, pe cale amiabilă, vecinul poate să plătească măcar o parte din pagubă. 

Însă ce faci atunci când apare inundația și vecinul susține că nu este de la el?

Iată ce a pățit un locatar dintr-un bloc, în România. 

”Bună ziua! În cazul în care vecinul m-a inundat iar el susține că nu este de la el, cum se procedează? Menționez că apartamentul este asigurat”, a scris omul pe un florum de sprecialitate. 

Citește și: Amendă de 1,5 milioane de lei pentru o asociație de locatari din Constanța. Ce greșeală a făcut?

Acesta a primit o mulțime de sfaturi de la ceilalți utilizatori:

”Anunțați asiguratorul în termenul legal!!! Chemați președintele sa fie martor sau alt vecin, faceți fotografii sau vine asiguratorul să facă, va vor face ofertă pentru regie proprie, sau dacă chemați o persoana autorizată vor deconta factura cu reparația! Nu vă bateți capul cu vecinul de sus, o să plângă când îl execută silit asiguratorul să își recupereze paguba!!!”, a spus cineva.

Foto: freepik.com

”Din păcate asigurarea crește la următoarea perioadă. Nu se zbat să recupereze banii de la cel care a produs dauna, deci tot inundatul este pedepsit.

Asociația de locatari ar trebui să verifice dacă fiecare locatar are cel puțin asigurarea obligatorie, dar este prea mult pentru ei, iar cine nu este asigurat să suporte consecințele legale. Nimeni nu verifică asigurările și acesta este rezultatul nepăsării!”, și-a arătat nemulțumirea un alt utilizator. 
 
”Este obligatorie asigurarea locuinței , iar unde-i lege nu-i tocmeală.
Am fost inundată de cineva de la etajul 8, iar până la etajul 1 nimeni nu are asigurare, dar apartamentele toate sunt închiriate! Mă îndoiesc că toți proprietarii au contractele înregistrate la ANAF! Înregistrarea contractelor de închiriere este tot obligatorie, dar nu se respectă.
 
În lege nu scrie ca cei de la etajul 1 să plătească liftul, dar dacă asociația de locatari decide ca și cei de la etajul 1 să plătească, vor plăti. În lege nu scrie dacă cei care își cară mobila cu liftul la etajele superioare și distrug liftul să plătească reparațiile. Așa că plătesc toți, inclusiv cei de la etajul 1 care nu folosesc liftul.
 
Multe nu sunt scrise în lege, dar bunul simț ar trebui să dicteze fiecăruia să fie respectuos cu vecinii.
Apelati la un instalator autorizat care sa constatate cauza in baza unui inscris, poate chiar asa e situatia de fapt, cauza fiind o instalatie comuna ce este in sarcina AP sa o repare”, a scris altcineva.
 
”Depinde de pagubele făcute! Adică dacă sunt mici nu intervine asiguratorul și că trebuie să rezolvați pe cale amiabilă!”, a afirmat alt utilizator.
 

Ce poți face dacă apartamentul nu este asigurat?

Dacă nu ai asigurare de locuință iar inundația provocată de vecini a creat pagube mari atât în locuința ta, cât și în alte apartamente din bloc, este important să anunți cât mai repede asociația de locatari.
 
Astfel, se va întocmi un proces verbal  sau o notă de constatare a pagubelor în care vor fi înregistrate toate deteriorările descoperite în apartamentul tău și în celelalte afectate. După finalizarea identificării pagubelor, documentul va fi semnat de toate părțile implicate, iar apoi se va apela la o firmă de evaluare pentru a stabili valoarea totală a pagubelor.
 
Dacă cel care a produs pagubele nu vrea să despăgubească locatarii, aceștia îl pot acționa în instanță. Procesul va dura însă pentru că se va face o expertiză la fața locului în vederea stabilirii valorii pagubelor. Vecinul vinovat va fi obligat să plătească atât pagubele cât și cheltuielile de judecată. 
 
Foto: Freepik.com 

Ce amendă iei dacă nu îți asiguri locuința

Asigurarea pentru locuință este obligatorie în România și aceasta acoperă riscuri acoperite – daune după:

-furtuni, căderi de grindină, avalanșe de zăpadă, provocate de greutatea zăpezii, căderea accidentală a corpurilor sau aluviunile produse de inundații

-incendii

-explozii

-inundații cauzate de vecini ori de defecțiunile instalațiilor sanitare

-pagube cauzate de trăsnete

-pot fi asigurate echipamente electronice și electrocasnice

-despăgubiri în caz de furt

Constatarea și evaluarea prejudiciilor, precum și stabilirea cuantumului despăgubirii se realizează de către asigurătorul care a eliberat contractul de asigurare.

În cazul în care o persoană este asigurată atât printr-un contract de asigurare obligatorie, cât și printr-un contract de asigurare facultativă

-plata despăgubirilor se efectuează în baza condițiilor de asigurare obligatorie

-urmând ca pentru suma asigurată care excedează sumei asigurate prin contractul PAD plata să se efectueze în baza contractului de asigurare facultativă.

În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor.

În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor vor fi încasate integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientulu

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te