Cine nu are dreptul să dețină arme de foc, conform unor modificări legislative votate de deputați

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.10.2020 - 22:47
În poligon/FOTO: logout.ro

Persoanele condamnate pentru diverse infracţiuni sau inculpate în cauze penale nu au dreptul să deţină arme, au decis marţi deputaţii.

SHARE

Este vorba despre adoptarea proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Au fost 143 de voturi „pentru”, 101 „împotrivă” şi 9 abţineri, conform Agerpres. Proiectul a fost respins de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Conform unui amendament, autorizaţia de procurare a armelor letale se acordă persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă, pentru infracţiuni privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, traficului de persoane, infracţiuni de furt, cămătărie, ameninţare, şantaj, braconaj, contrabandă, infracţiuni prevăzute de legea privind protecţia animalelor şi infracţiuni privind regimul armelor şi al muniţiilor; nu sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu violenţă, pentru infracţiuni privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, traficului de persoane, infracţiuni de furt, cămătărie, braconaj, ameninţare, şantaj, contrabandă, infracţiuni prevăzute de legea privind protecţia animalelor şi infracţiuni privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Potrivit unui alt amendament, "Poliţia Română este autoritatea competentă care exercită controlul privind deţinerea, portul şi folosirea armelor, componentelor esenţiale şi muniţiilor, destinate uzului civil, precum şi cu privire la operaţiunile efectuate cu acestea, în condiţiile prezentei legi.

Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române va fi punct focal naţional pentru realizarea cooperării şi schimbului reciproc de informaţii cu statele membre în ceea ce priveşte controalele desfăşurate şi operaţiunile efectuate cu arme, componente esenţiale şi muniţii aferente acestora, destinate uzului civil.

Armurierii şi intermediarii care, după caz, produc, transferă, exportă sau importă arme, componente esenţiale sau muniţii pe/de pe teritoriul României dintre cele prevăzute în anexele proiectului de lege au obligaţia să aplice pe arme, componente esenţiale, muniţii şi pachete de muniţii marcaje unice, clare şi permanente destinate identificării şi urmăririi acestora sau, după caz, să se asigure că au fost realizate, în mod cumulativ, pentru orice armă, componenta esenţială, muniţie sau pachet de muniţii, la momentul introducerii pe piaţă, următoarele operaţiuni: a) a fost prevăzută cu un marcaj unic, clar şi permanent imediat după fabricare şi cel târziu înaintea introducerii sale pe piaţă, sau imediat după importul din Uniunea Europeană şi b) a fost înregistrată în condiţiile prevăzute de prezenta lege imediat după fabricare şi cel târziu înaintea introducerii sale pe piaţă sau imediat după importul în Uniunea Europeană, potrivit unui alt amendament.

Armele de autoapărare special confecţionate pentru a împrăştia gaze nocive, iritante sau de neutralizare, armele de alarmă şi armele de semnalizare fabricate, transferate sau importate în România până la data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi achiziţionate, vândute, deţinute sau folosite exclusiv pe teritoriul României, prevede un alt amendament.

A fost introdus un articol nou care reglementează pe larg specificaţiile tehnice ale armelor de autoapărare special confecţionate pentru a împrăştia gaze nocive, iritante sau de neutralizare, ale armelor de alarmă şi ale armelor de semnalizare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te