Cinci copii ținuți în robie. Un fermier care i-a închiriat de la părinți, i-a bătut și i-a exploatat

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.05.2022 - 20:15
Ferma în care au fost exploatatți cei cinci copii se află în satul Hopârta, județul Alba Foto: Bihoreanul

Un fermier a exploatat fără milă cinci copii proveniți din familii sărace timp de trei ani. I-a bătut, i-a înfometat și i-a forțat să muncească. Scăparea copiilor a venit de la un polițist local.

SHARE

Ionuţ Spătaru are o fermă de bovine cu peste 300 de animale în grajdurile fostului CAP din satul Hopârta, în nordul judeţului Alba. O afacere pentru care avea nevoie de forţă de muncă. 

Citește și: VIDEO Cum ia Poliția peste picior urmăritul general Mircea Nebunu din Milano: Să-l mâncați pe ăsta

În Bihor, Spătaru venea des pe la târgurile de animale. Aşa s-a cunoscut, în 2016, cu un crescător din satul Mihai Bravu, comuna Roşiori, şi aşa a aflat de familiile sărace care locuiesc la marginea localităţii, mereu în căutare de munci ocazionale, căci altele în zonă, pentru oameni fără carte şi vreo meserie, nu se prea găsesc.

Citește și: VIDEO Supremație americană totală pe apă: SUA - 11 portavioane, Rusia, doar unul

Pentru ei, Spătaru a părut un salvator, mai ales că omul le-a zis că vrea să facă o faptă bună, că are de îndeplinit un canon dat de preotul său, deci ia câţiva băieţi ca să-i înveţe munca la fermă. Le-a făgăduit câte 700 lei pe lună, mâncare şi cazare, zicând că banii le vor fi trimişi acasă. Iar părinţii au acceptat, conform Bihoreanul. 

Cinci copii exploatați la sânge

În total, în 2016 şi 2017, Ionuţ Spătaru a reuşit să "recruteze" din Mihai Bravu cinci copii: un băieţel de 11 ani, doi de 12 ani, un altul de 13 şi pe unul, cel mai mare, de 14 ani.

Copiii au plecat sperând să le fie mai bine, dar au dat de mai rău. "Cazarea" lor era o cămăruţă ruptă din grajd, cu pământ pe jos. "Ne spălam într-un lighean sau la un furtun, afară, iar WC nu era, făceam prin curte. El ne aducea pateu, clisă şi parizer, d-astea. Apoi pleca. Stăteam şi 2-3 zile fără mâncare". E doar o frântură din declaraţia unuia dintre băieţii care au descris amănunţit coşmarul trăit, redată atât în rechizitoriul procurorilor DIICOT, cât şi în hotărârea judecătorească de condamnare.

"Dimineaţa la 8 duceam mâncare în grajd la animale, apă, băgam porumb la măcinat, adunam lucernă, fân, ne mai punea să şi spargem betoane, să ajutăm la constructori. Toate le făceam manual, eram tot timpul cu mâinile umflate. Pe la 12 aveam pauză, apoi o luam de la capăt. Scoteam gunoiul din grajd cu roaba, sute de drumuri pe zi, iar puneam mâncare la animale. De obicei, ne apuca şi miezul nopţii. Câteodată ne trezeam la 3 dimineaţa, când aducea tauri, să descărcăm", a povestit un alt copil.

Înjurați și călcați în picioare

Mai rău era că, dacă nu-i plăcea ceva, bărbatul îi înjura şi-i bătea, ceea ce părinţii nu aveau cum să afle, căci discuţiile copiilor cu familiile erau monitorizate. Spătaru ţinea în maşină un baston de cauciuc pe care îl scotea ca să-i lovească peste spate; alteori dădea cu pumnii, palmele şi picioarele, la coaste, la cap şi la picioare.

Cel mai rău a fost când unii dintre băieţi au încercat să fugă şi i-a prins. "A venit după mine cu jeep-ul, a vrut să dea peste mine. Am aruncat cizmele ca să pot fugi mai bine, dar m-a ajuns. M-a lovit cu maşina peste şoldul drept şi am căzut. A sărit din maşină, era cu doi băieţi care m-au ţinut, iar el m-a lovit cu pumnii. Am fost numai sânge...", a descris episodul copilul de 13 ani.

Bătăile veneau şi pentru alte scăpări, de pildă dacă întârziau cu scosul gunoiului din grajd, dacă nu curăţau bine sau, de oboseală, uitau de anumite treburi. "A făcut cu noi mai rău ca şi cu un câine. Ne bătea, ne ţinea cu foame, în cameră era ca la porci, aveam şoareci şi şobolani. Nu a avut cine să ne facă mâncare, cine să ne spele, n-aveam nici maşină de spălat, de multe ori am dormit aşa, mizerabili". 

În tot acest timp, Spătaru poza ca un habotnic. Se ruga, ţinea post, punea copiii să dea cu tămâie prin grajduri, chema preoţi să-i facă descântece şi "dezlegări", convins că era sub vrăji, blesteme şi farmece, atât el, cât şi animalele sale.

În anchetă

Calvarul băieţilor s-a încheiat abia în aprilie 2019, salvarea venind prin intermediul unui poliţist din zonă care, în timpul patrulărilor, i-a zărit muncind. Chemat să explice cine sunt, Spătaru i-a răspuns că e vorba de copii săraci, trimişi de o fundaţie în vacanţă. Cum era primăvară, iar vacanţa încă departe, poliţistul a intrat la bănuieli şi s-a întors după câteva săptămâni. Băieţii erau tot acolo, aşa că şi-a sesizat şefii, iar în caz a fost deschis un dosar penal şi ancheta au preluat-o procurorii DIICOT Alba.

Spătaru a fost pus sub monitorizare, iar victimele sale identificate, pe rând. Câteva luni mai târziu, pe 9 august 2019, bărbatul era reţinut şi ferma percheziţionată. Dintre cei cinci copii, trei încă se aflau acolo după ce doi reuşiseră să fugă. "A văzut un om din Sibiu în timp ce mă bătea. I-a dat 600 lei ca să mă lase să plec. Am plecat pe jos de acolo. M-am urcat pe tren în Aiud şi m-am întors acasă", le-a povestit anchetatorilor unul dintre cei doi fugari.

Pedeapsa

În final, pe 31 martie a.c., după un proces derulat fără public, Ionuţ Spătaru a fost condamnat de Tribunalul Alba la 5 ani şi 6 luni de închisoare, mult sub maximumul prevăzut de lege, care este de 10 ani. Potrivit sentinţei, abuzurile fizice şi psihice asupra copiilor au fost severe şi le-au marcat existenţa pe termen lung. Bărbatul i-a supus la umilinţe şi bătăi care le-au accentuat problemele deja acumulate din cauza traiului greu de acasă, se arată în raportul de expertiză psihologică citat în hotărârea judecătorească.

Prin urmare, la solicitarea avocaţilor orădeni Adrian Stancu şi Adriana Bejan, angajaţi de Fundaţia People to People să reprezinte interesele copiilor, instanţa a dispus ca fermierul să le plătească celor cinci băieţi salariul minim pe economie pentru toată perioada de trei ani în care i-a ţinut sclavi, plus câte 10.000 euro fiecăruia, ca daune morale. Şi, ca să nu-şi poată ascunde averea, judecătorul a pus-o sub sechestru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.