CFR a mărit prețul biletelor de tren. Cât plătești până la Brașov sau Constanța?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.12.2023 - 16:03
CFR Călători a scumpit biletele de tren - Foto: Facebook/CFR Călători București - cu rol ilustrativ

CFR a mărit prețul biletelor de tren. După ce a anunțat noul Mers al Trenurilor, în care vorbește de trenuri care vor circula și cu 200 km/h, compania națională de transport feroviar a venit, ulterior, cu o veste proastă pentru călători.

SHARE

CFR a mărit prețul biletelor de tren, la doar două zile de la anunțarea noului Mers al Trenurilor. Anterior, nici compania feroviară, nici Ministerul Transporturilor nu se referiseră la vreo scumpire a călătoriilor, anunțul venind abia marți, 12 decembrie.

CFR a mărit prețul biletelor de tren. Cât plătești până la Brașov sau Constanța?

După ce a anunțat noul Mers al Trenurilor, în care face referire la garnituri de tren moderne, dintre care unele vor circula și cu viteze de 160, ba chiar și de 200 km/h, CFR Călători a transmis și noutatea pe care o „uitase” de transmis.

Astfel, conform unui comunicat postat, marți, pe site-ul CFR Călători, biletele de tren s-au scumpit de la 12 decembrie cu 8,8%, procent ce reprezintă indicele de referință. În viziunea companiei, nu e vorba, de fapt, de o scumpire, ci de o „actualizare” a tarifelor tichetelor de călătorie.

Citește și: Noul Mers al Trenurilor a intrat în vigoare de azi. Viteze de 200 km/h pentru unele garnituri

„Conform comunicării Autorității pentru Reformă Feroviară și a prevederilor art. 17 din H.G. nr. 1453 /2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022 – 11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători care prevede că: ,,tarifele stabilite prin ordin al ministrului și infrastructurii se actualizează anual cu indicele de inflație stabilit de Institutul Național de Statistică la data de 1 octombrie.”, tarifele de deservire generală din transportul feroviar public de călători vor fi actualizate prin majorarea cu indicele de inflație de 8,8%, începând cu data de 12.12.2023.

Actualizarea tarifelor se aplică de către toți cei șase operatori feroviari,  unul – societate națională și alți cinci operatori feroviari privați. Această actualizare  raportată la indicele de inflație, conform prevederilor impuse de legislația în vigoare, vine în sprijinul echilibrării activității economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc”, se arată în comunicatul CFR Călători.

În urma acestei „actualizări” a prețurilor, se pot observa scumpiri majore pe unele rute.

Astfel, pentru un bilet de tren de clasa a 2-a București - Constanța, la Interregio, costă acum 78,5 lei, pe relația București Nord - Brașov a crescut la 64,5 lei iar pe ruta București Nord - Suceava, unde a ajuns la 118,5 lei, conform clubferoviar.ro. De asemenea, pe relația București Nord - Arad un bilet costă 145 de lei.

În același timp, CFr Călători a tranmis că facilitățile de călătorie existente până acum, vor fi valabile și în continuare: acordarea de reduceri de până la 50% din tariful integral la abonamentele destinate navetiştilor, reducerea de 90% la abonamentele și biletele pentru studenți și a gratuității la abonamentele și biletele pentru elevi.

Citește și: Cum se circulă pe calea ferată când vântul suflă cu 100 km/h. Anunțul făcut de CFR

De asemenea se vor menţine și ofertele comerciale ale CFR Călători prin care se acordă reduceri tarifare, ca de exemplu: reducere de până la 10% din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație de peste 11 zile, de 10% reducere din tariful de transport pentru călătoria dus-întors etc.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te