"Dincolo de orice tip de percepție are fiecare despre Trump, cenzura aplicată de rețelele sociale este unul dintre cele mai grave gesturi la care asistăm. Aplauzele celor care se cramponează doar de imaginea și deviațiile lui Trump la închiderea conturilor lui mie îmi par de neînțeles. Nu mai este vorba despre el! Este un personaj politic pe ale cărui greșeli sistemul de legi și cel de vot ar trebui să fie singurele care să le sancționeze.
Bine că propaganda chineză, aia rusească, chiar și cea islamistă rămân intacte! Bine că se rostogolesc declarațiile lui Erdogan, Zaharova și Xi dând lecții de democrație prin pixelii site-urilor de știri, fără nicio contextualizare. Rețelele sociale nu-i cenzurează și nici nu aplică avertismente postărilor lor. Declarațiile lor nu încurcă pe nimeni dintre patronii rețelelor sociale cu acțiuni deținute de persoane private, cu acces la datele personale ale utilizatorilor!", a scris, pe Facebook, jurnalista Adelina Rădulescu.
Tot acolo, specialistul în social media și publicitate Dragoș Stanca sesizează o contradicție:
"Twitter i-a suspendat contul lui Trump cu totul. Între timp, toți demenții planetei - inclusiv dictatori pe bune - au liber la butoane, pe mai toate platformele sociale. Aia e: ghinion. Nu sunteți în State, n-aveți ce face.
Ca un mândru membru al coloniei digitale est europene, urmăresc inițiativa cu atenție, îngrijorare și cu speranța că, de acum încolo, liderii big tech vor trata serios și cauzele, nu doar efectele haosului (dez)informațional pe care l-au provocat pe glob.
Altminteri, ce vedem azi nu e deloc o rezolvare a unei probleme planetare (nu doar americane) profunde: e doar un precedent care poate aluneca usor de la unul aparent necesar la periculos."
Sorin Ioniță (EFOR), pe de altă parte, deplânge nivelul scăzut al discuției: "România a ratat complet dezbaterea globală despre statutul platformelor social media (private) şi cine ar trebui să modereze conţinut (firmele private sau autoritatea publică?) care durează de ceva ani. Dilemele de policy pe moment fără soluţie (ce-i <moderarea>, cu ce criterii, ce înseamnă adevăr şi fals în limbajul natural uman, care include si discursul politic), studiile de caz, soluţiile propuse, tradeoffs, resursele implicate – toate au fost ignorate în România, nu s-au reflectat deloc în discuţii."
Mihail Neamțu are o părere deloc surprinzătoare: "Twitter este noua Pravda a stalinismului digital."
Teodor Baconschi nu are o părere, dar citează doi prieteni: "Două persoane pe care le cunosc și prețuiesc susțin afirmații simetric exagerate.
D-l Ovidiu Raețchi socotește că suspendarea contului de Twitter al încă președintelui SUA este pe deplin justificată, întrucât discursurile d-lui Trump seamănă cu discursurile incitatoare la ură ale lui Adolf Hitler, din 1938.
D-l Dragoș Paul Aligică afirmă că trebuie să ne stocăm cunoașterea (și libertatea) în cărți fizice, întrucât s-a dat semnalul prigoanei globale, prin șefii Big Tech, de mână cu d-l Biden (pe care alții, nu d-l Aligică, îl compară cu I.V. Stalin). Peste tot în lume, ereticii non-PC, oamenii cu convingeri de dreapta, conservatoare, vor fi asasinați digital, suspendați, lăsați fără voce."