În primul rând, trebuie să știți că medicii de familie pot face programările pentru persoanele peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă.
"Pentru cei cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă nu are medic de familie se poate face prin call center, sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale programarea se face prin angajator”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.
Stelian Ion recunoaște: omul său face ședințe în Ministerul Justiției, deși nu lucrează acolo
Începând de vineri, 15 ianuarie, va fi deschis un call- center, cu numărul de telefon 021.414.44.25. , unde se vor putea putea face înscrieri pentru vaccinare, iar programarea acestora va fi făcută în funcție de priorități. Evident, persoanele în vîrstă și cele cu afecțiuni cronice vor avea întâietate.
Tot începând de vineri, 15 ianuarie, ora 15.00, platforma Programare vaccinare Covid, va putea fi accesată și de populația cu grad ridicat de risc. Platforma poate fi accesată aici.
Cum se fac înscrierile pe paltformă
Fiecare persoană se poate înscrie pe platformă alegând una dintre modalitățile corespunzătoare categoriei din care face parte, după cum urmează:
- pentru etapa 1 – Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat – înscrierile se pot realiza astfel:
- Prin intermediul angajatorului, pentru lucrătorii din domeniile sănătății și social – sistem public și privat;
- Prin apelarea call centerelor, pentru persoanele care nu dețin certificat digital calificat sau nu sunt organizate ca persoană juridică având profil medical.
- pentru etapa 2 – Populația cu grad ridicat de risc și Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale – înscrierile se pot realiza astfel:
- Prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfășoară activități în domenii cheie, esențiale;
- Individual, direct pe platforma informatică, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani (aplicația confirmă vârsta prin verificarea CNP-ului introdus la înregistrare);
- Prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
- Prin administrator, pentru persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medico-sociale și rezidențiale;
- Prin aparținători, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani;
- Prin apelarea call centerelor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
- Prin direcțiile de asistență sociale de la nivelul primăriilor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
- pentru etapa 3 – Populația generală – înscrierile se pot realiza astfel:
- Prin intermediul angajatorului;
- Individual, direct pe platforma informatică;
- Prin apelarea call centerelor;
- Prin intermediul medicului de familie;
- Prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor.
EXCLUSIV Ce se întâmplă cu acționariatul de la FC Dinamo dacă nu vine Cortacero cu banii în ianuarie
Persoanele care vor fi vaccinate în a doua etapă
Valeriu Gheorghiță a enumerat lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:
- beneficiarii din centrele sociale
- persoanele care au peste 65 de ani persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
- persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice
Năstase, la un pas de faliment: firme închise, pierderi, credit neplătit. Și părăsit de soție
„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.
Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”.