EXCLUSIV Ce se întâmplă cu acționariatul de la FC Dinamo dacă nu vine Cortacero cu banii în ianuarie

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 14.01.2021 - 13:38
Dorin Serdean, Pablo Cortacero și Alejandro Couto Lago in timpul prezintării noii conduceri administrative şi sportive a clubului DinamoFoto: INQUAM Photos/ George Călin

La 21 decembrie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial convocarea adunării acționarilor majoritari a societății Dinamo 1948 SA în care s-a decis majorarea capitalului social cu suma de 5 milioane euro prin emiterea de noi actiuni. Pe 21 ianuarie se împlinesc 30 de zile.

SHARE

În ultima vreme au apărut mai multe speculații privind situația acționariatului clubuluid e fotbal Dinamo după expirarea celor 30 de zile de la publicare anunțului de majorare a capitalului în Monitorul Oficial.

Citește și

Patriarhul ecumenic Bartolomeu îi desființează pe conspiraționiștii de tip Becali și Șoșoacă

Condițiile privind majorarea de capital de la Dinamo 1948 SA cu suma de 5 milioane de euro:

a. valoarea nominală a acțiunilor nou-emise este de 100 lei;

b. subscrierea acțiunilor nou-emise se poate face de către acționării existenți inregistrați la data de referință, proporțional cu numărul acțiunilor pe care le posedă;

c. subscrierea și plata noilor acțiuni se poate face fie prin vărsarea de numerar în contul Societății fie prin
conversia/compensarea creanțelor deținute de acționării Societății asupra Societății.
Termenul de subscriere și de plată este de 30 de zile de la data publicării hotărârii adunării generale în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

d. în urmă aprobării majorării, Actul constitutiv al Societății se va modifica corespunzător

Citește și

VIDEO Mircea Nebunu l-a luat sub aripa sa pe Leo de la Kuweit care are probleme cu clanul Duduianu

Concluziile expertului

Newsweek România a consultat un expert fiscal pentru a lămuri situația. Iată concluziile. 

În Monitorul Oficial este hotărârea de majorare a capitalului la 5 mil. euro. Acolo este trecută și valoarea nominală a unei acțiuni care valorează 100 de lei. 

De la data subscrierii începe să curgă termenul de plată, prevăzut la art. 9 din Legea 31/1990, privind societățile comerciale, adică 12 luni. 

Citește și

Stelian Ion recunoaște: omul său face ședințe în Ministerul Justiției, deși nu lucrează acolo

Dacă acționarii nu plătesc în termenul de la art. 9, se aplică termenul de la art. 100 din Legea 31/1990:

Când acţionarii nu au efectuat plata vărsămintelor pe care le datorează în termenele prevăzute la art. 9 alin. (2) lit. a) şi b) şi la art. 21 alin.

(1), societatea îi va invita să-şi îndeplinească această obligaţie, printr-o somaţie colectivă, publicată de două ori, la un interval de 15 zile, în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, şi într-un ziar de largă răspândire.
(2) În cazul în care nici în urma acestei somaţii acţionarii nu vor efectua vărsămintele, consiliul de administraţie, respectiv directoratul, va putea decide fie urmărirea acţionarilor pentru vărsămintele restante, fie anularea acestor acţiuni nominative.

Citește și

Năstase, la un pas de faliment: firme închise, pierderi, credit neplătit. Și părăsit de soție

În Monitorul Oficial nu este prevăzută nicio altă sancțiune care ar putea fi atacată în instanță.

Cum în Monitorul Oficial este precizat faptul că "subscrierea acțiunilor nou-emise se poate face de către acționarii existenți înregistrați la data de referință, proporțional cu numărul acțiunilor pe care le posedă", structura acționariatului nu se va modifica indiferent dacă unul dintre acționari cumpără acțiunile și celălalt nu. 

Așadar, pentru o perioadă de cel puțin un an, acționariatul de la FC Dinamo nu are cum să se schimbe.

Ce face DDB

„Pentru că toată lumea se întreabă de unde să aducem noi încă 1,5 milioane, dacă spaniolii au Răspunsul e foarte simplu: În primul rând, Cortacero va aduce numai vorbe și eventual scrisori de garanție fake. Dar să presupunem prin absurd că s-ar petrece o minune și desculțul ar veni cu bani.

La 5 milioane aduse de ei, noi ar trebui să venim cu 1 milion. Partea frumoasă este că noi AM ADUS DEJA APROAPE TOATĂ SUMA ACEASTA. Pentru că toți banii aduși de noi în club, în jur de 800.000€, au fost dați sub formă de împrumut. Împrumuturile acordate de DDB au scadența în ianuarie.

DDB nu are nicio problemă să-și păstreze cota de acțiuni. Spaniolii sunt cei care au probleme, pentru că nu au banii de care vorbesc. Suma trasferată către club a ajuns astăzi la 3.891.201,00 lei. Pe platforma www.programddb.ro tocmai au fost actualizate aceste cifre, în urma împrumutului din ultimele zile de 1.000.000 lei și a donației din partea unui membru al boardului DDB de 100.000 lei” mai arată fanii dinamoviști", arată fanii dinamoviști pe pagina lor de Facebook.

Din 13 august, noul acționar majoritar al clubului nostru este compania Benel International SA, reprezentată de Pablo Cortacero. Acesta nu și-a onorat până acum niciuna din promisiuni.

Asociaţia suporterilor dinamovişti "Peluza Cătălin Hîldan", prin programul socios "Doar Dinamo Bucureşti" deține 20,6% din acțiunile clubului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te