Cele mai inutile trei cuvinte. Nu mai întrebați „ce mai faci?” Cum comunică oamenii de succes

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.12.2023 - 16:46
Oamenii nu vor răspunde sincer la această întrebare Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Cercetătorii de la Harvard spun că sunt 3 cuvinte pe care le folosim cu toții în fiecare zi, încercând să deschidem o discuție amabilă. Însă acestea sunt cele mai inutile posibil în comunicare.

SHARE

Sunt 3 cuvinte pe care le folosim cu toții atunci când încercăm să inițiem o conversație: ”ce mai faci?”. Cercetătorii de la Harvard spun că reprezintă cea ai inutilă introducere.

Mai mult, de foarte multe ori această întrebare irită interlocutorul, mai ales când este clar care este activitatea lui din acel moment. Nu va răspunde adevărul în 99 % din cazuri. Pe de altă parte, nici cel care întreabă nu dorește să afle cu adevărat să facă cel pe care l-a abordat.

Cele mai inutile trei cuvinte. Nu mai întrebați „ce mai faci?” Cum comunică oamenii de succes

Specialiștii spun că ceea ce urmează este o oportunitate pierdută și un schimb fără sens, fără conexiune.

Dar cheia pentru a profita la maximum de discuțiile mici, conform cercetătorilor de la Harvard, este ca după ce ai pus o întrebare să pui alte câteva întrebări relevante pentru subiectul abordat. 

Astfel toată discuția depinde de întrebarea cu care începeți și apoi vă puteți concentra pe fluxul de întrebări ulterioare.

Citește și: Câteva trucuri ca să te înţelegi cu robotul de la EON. Nu știe să reproducă cifrele

Iată șapte tactici pentru a avea o conversație semnificativă:

1. Folosiți A.C.T. truc pentru a începe o conexiune

Când ați fost ultima dată la o întâlnire care nu a început cu o discuție mică? Este o modalitate naturală prin care oamenii se conectează. Începeți cu o întrebare care se va transforma într-o conversație care întâlnește A.C.T. criterii:

  • A - Există autenticitate
  • C - Există o conectare
  • T - Există un subiect care le va oferit aprecierea cine sunteți

Unele dintre aceste întrebări ar putea fi:

  • “Care este starea ta actuală de spirit?”
  • “Ce aștepți cu nerăbdare săptămâna aceasta?”
  • ″Îmi amintești de o celebritate, dar nu-mi amintesc care dintre ele — cu cine te relaționezi?”

2. Treceți dincolo de clișee

Soluția pentru mulți oameni este să înceapă conversația cu știri despre trafic, sport, vreme și așa mai departe.

Dar încearcă să treci dincolo de aceste subiecte clișee la lucruri care sunt mai importante și mai personale pentru tine.

Mai bine începi cu altă întrebare conversația Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

3. Deschide ochii înainte de a deschide gura

Găsiți ceva pe care să vă concentrați în împrejurimi, cum ar fi o piesă de artă de pe perete, un gadget ciudat sau o imagine de familie pe biroul lor, o cască de mașină de curse, monede împrăștiate din diverse țări și așa mai departe. Trebuie să existe ceva care va stârni discuții și va ajuta la conducerea conversației către întrebări unice de continuare.

Să presupunem că vorbești cu CEO-ul unei companii mari, emblematice, care este pe cale să iasă la pensie și ai observat un șir de cutii goale de-a lungul peretelui biroului CEO-ului. Ați putea începe cu întrebarea „Cât de greu vă este să părăsiți această slujbă?” Acest lucru va duce la o discuție mult mai profundă și mai revelatoare din punct de vedere emoțional și nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă nu ați fi observat acele cutii.

4. Distribuiți câteva ”știri” (care s-au întâmplat de fapt)

Dacă aveți ”știri” împărtășește-le: “Am adoptat un animal de companie în weekend” sau “Copilul meu de 6 ani a mers ieri pentru prima dată pe bicicletă!” Credeți sau nu, majoritatea oamenilor chiar vor să afle mai multe despre ceilalți, mai ales dacă amândoi lucrează la aceeași companie.

Dacă sunteți nou într-o companie și conduceți o echipă, de exemplu, începeți prima întâlnire mergând prin cameră și rugând fiecare persoană să spună un lucru interesant care s-a întâmplat recent în viața lor. Ca rezultat al acestei împărtășiri de moment, le-ați permis tuturor să se simtă mai personal și mai autentic conectați unul cu celălalt.

Obiectivul este să fii autentic și nu pur și simplu să inventezi ceva. În caz contrar, riscați să nu știți cum să răspundeți la întrebările ulterioare despre ceva cu care aveți puțină sau deloc experiență.

5. Vorbește cât mai curând posibil atunci când ești într-o întâlnire sau conferință

Indiferent dacă vă întâlniți personal sau apelați pentru un apel conferință, vorbiți devreme.

Dacă aștepți, probabil că se vor întâmpla două lucruri: unul, altcineva va face comentariul pe care ai vrut să-l faci și, doi, colegii tăi mai vorbăreți vor prelua propriile întrebări ulterioare. Te vei pierde în discuții și vei rata șansa.

6. Nu este doar ceea ce spui

Indiferent ce sau cât de mult ai spune, tonul vocii, expresia feței și contactul vizual vor difuza mult mai mult.

În persoană, uită-te la cealaltă persoană când vorbești, nu la masa de conferință sau la perete. La telefon, zâmbește - îți va face vocea să sune mai caldă. Nu doar ceea ce spui, ci și felul în care o spui, îi va ajuta pe alții să se conecteze cu tine.

Citește și: Dr. Adrian Marinescu, la Newsweek LIVE: Lipsește comunicarea medic-pacient

7. Faceți ”trecerea”

Aici discuțiile mici trec la nivelul următor, pe măsură ce treceți de la a vorbi despre ceva mic la problema în cauză.

Dacă conversația curge deja, va fi mai ușor decât crezi și va pune întrebări ulterioare. Șeful tău ar putea fi cel care face primul pas, „Așa că, spune-mi ce se întâmplă cu [X].” Datorită discuțiilor mici, vei fi deja sincronizat. Puteți apoi să vă orientați către o discuție mai semnificativă, care să vă prezinte cunoștințele, contribuția și încrederea.

Doar fă-o

Pentru cei introvertiți, discuțiile mici pot fi dureroase. Dar dacă nu spui nimic în acele momente înainte de începerea unei întâlniri sau când tu și șeful tău sunteți în lift, riscați să deveniți invizibil.

Mai întâi, acordă-ți o pauză. Aproape toată lumea este intimidată de ceilalți, în special de cei care îi depășesc. Dar când faci un efort să vorbești, ceilalți te vor asculta și te vor conecta, conform CNBC.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te