Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie, potrivit unei emisiuni TV.
Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.
Citește și: Rareș Bogdan pornește motorul în scandalul autospecialelor BMW: „La prețul ăla, aș cumpăra și eu”
Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.
Electrocasnicele mai vechi de 10 ani dau economiile românilor peste cap
Înlocuirea lor cu unele noi, mai eficiente din punct de vedere energetic, poate presupune un efort financiar, dar la finalul fiecărei luni facturile vor fi cu siguranţa mai mici.
Odată cu creşterea facturilor la energie, mulţi români caută variante să economisească. Deşi încearcă să consume mai puţin curent electric, electrocasnicele mai vechi de 10 ani le dau calculele peste cap.
"După standardele europene, o clasă cea mai puţin eficientă energetic poate consuma până la 100-130% mai mult decât cea mai eficientă clasă eficientă energetic", atrage atenţia Olivian Savin, expert în energie.
Odată înlocuite, economiile la factura de la energia electrică pot fi substanţiale.
"Dacă optăm pentru cea mai eficientă clasă putem economisi până la mai bine de jumătate de preţ din factura aferentă acestui aparat electrocasnic", spune Savin.
Asociaţia de Reciclare: Electrocasnicele vechi pot consuma şi de 6 ori mai multă energie electrică decât cele noi
Un fridiger cu o capacitate de 330 de litri din clasa F consumă în medie anual peste 300 de kwh, iar pe lună în medie 25-30 de kwh.
Acelaşi produs din clasa A consumă lunar cu circa 15 de kwh mai puţini, deci consumul ar fi aproape dublu la un aparat electrocasnic vechi.
"Avem produse eficiente energetic cu un consum de 60-70 de kwh pe an. În acelaşi timp un produs similar cu aceleaşi caracteristici, dar cu o tehnologie veche care este într-o clasă energetică mai de la coada clasamentului, poate ajunge la un consum de 300 de kwh pe an.
Avem o diferenţă de undeva de 6 ori în consumul energetic al acestor produse", spune şi Cristian Pocol, preşedinte Asociaţie de Reciclare.