Cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România: 40.000 de credincioşi, așteptați la Şumuleu Ciuc

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.05.2021 - 09:55
Cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România: 40.000 de credincioşi, așteptați la Şumuleu Ciuc. / FOTO: Inquam Photos / Barabas Akos
Cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România: 40.000 de credincioşi, așteptați la Şumuleu Ciuc. / FOTO: Inquam Photos / Barabas Akos

Cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România are loc sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, unde sunt aşteptaţi 40.000 de credincioşi.

SHARE

După ce anul trecut, din cauza pandemiei, evenimentul nu a putut avea loc în formatul clasic, anul acesta au fost luate măsuri speciale pentru desfăşurarea ceremoniilor.

În paralel, în curtea spitalului din localitate, va avea loc şi un maraton al vaccinării, unde vor fi administrate vaccinurile Pfizer şi Johnson&Johnson.

Pelerinii pot merge pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, însă nu este permis accesul cu curse de autobuz speciale. De asemenea, trebuie să poarte mască şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Citește și: VIDEO ÎPS Teodosie, supărat pe Patriarhul Daniel: Numai Dumnezeu poate să-mi dea sancțiuni

Vor fi organizate rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde va fi oficiată slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

Conform programului anunţat, la ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va fi purtat de mai multe persoane din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu. Liturghia va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo.

Citește și: Bisericile ortodoxe și vaccinarea. Ce efecte au avut mesajele preoților, pe țări

Panglici de rugăciuni aduse din întreaga lume

Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale, a parcurs călare distanţa dintre Băile Tuşnad şi Şumuleu Ciuc. Oficialul ungar a purtat, printre altele, panglicile de rugăciune cu mesajele comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic şi lumea întreagă.

Anul acesta, autorităţile au permis pelerinilor să fie prezenţi într-un număr limitat, însă de la distanţă, au fost trimise panglici de rugăciuni. În timp ce anul trecut, oraşele Braşov şi Târgu-Mureş au fost cele mai îndepărtate două puncte de unde au pornit la drum pelerinii care au colectat aceste panglici, anul acesta a fost organizată o colectare a mesajelor din toate diecezele romano-catolice din Transilvania, Partium şi Banat.

Crucile sunt purtate de pelerini care se deplasează călare, pe bicicletă sau pe jos, şi care opresc în diferite aşezări, unde panglica pe care se regăseşte mesajul comunităţii locale este legată pe cruce. De regulă, pelerinii sunt primiţi şi binecuvântaţi de preot, iar persoana care leagă panglica pe cruce este primarul localităţii, transmite MTI.

Anul acesta, patronajul spiritual al colectării panglicilor este asigurat de Erik Urbán, şeful Ordinului Franciscan din Transilvania, iar patronajul laic, de cântăreţul de operă Levente Molnár, care a parcurs pe jos unele dintre porţiunile de drum dintre aşezarea maghiară Máriapócs şi localitatea transilvană Şumuleu Ciuc.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te