VIDEO ÎPS Teodosie, supărat pe Patriarhul Daniel: Numai Dumnezeu poate să-mi dea sancțiuni

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.05.2021 - 17:09
Teodosie, supărat că nu va fi mitropolit. Captură video Youtube
Teodosie, supărat că nu va fi mitropolit. Captură video Youtube

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat, vineri, după refuzul Patriarhiei de a înființa Mitropolia Tomisului, că el a făcut această cerere „în numele lui Dumnezeu” și „numai Dumnezeu poate să-mi dea sancțiuni”.

SHARE

ÎPS Teodosie a spus că acum s-a descoperit adevărata istorie a Dobrogei și că va lansa o colecție de 100 de volume privind istoria și patrimoniul Scythiei Minor, iar că refuzul Patriarhiei Române de a nu reactiva Mitropolia Tomisului este cauzat de faptul că „nu au studiat”. 

„Ei încă nu cunosc. Eu nu le dau vină. Când vor cunoaşte nu au cum să spună că albul e negru şi negru e alb. Nu au studiat, noi am trimis o sinteză. Îi invităm să studieze. Vă invit miercuri la ora 12.00, veţi avea cea mai frumoasă surpriză, la Arhiepiscopie, în sala mare, unde vor lansa 100 de volume Monumenta Romania care vor întregi ceea ce am avut până acum. Şi acestea vor lămuri şi mai mult, vor fi specialişti, istorici care vă vor prezenta reperele istoriei acestui ţinut care se compara cu ale Romei, ale marilor cetăţi. De ce să ascundem istoria şi de ce să nu ne respectăm demnitatea noastră? Aici e un ţinut aparte, singurul loc care a avut rezonanţe în toată lumea creştină şi în toată lumea în general”, a susținut ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a mai declarat și că a făcut demersurile pentru înființarea Mitropoliei la cererea credincioșilor: „Acțiunile pe care le-am făcut au fost în sensul să nu rămână creștinii singuri, eu nu mă dezic de ce am făcut, am vrut să fiu în rugăciune cu credincioşii şi de fapt am făcut la cererea lor. La cererea credincioşilor am făcut şi intervenţiile pentru Mitropolie, la dorinţa credincioşilor am făcut şi aceste rugăciuni.

Stau mărturie mesajele pe care le am din diasporă, să nu opriţi rugăciunea că noi suntem în întuneric fără să ne faceţi liturghie zilnică şi fără acatist. Până când s-au deschis bisericile făceam acatist în fiecare seară şi aveam cu mine mii de oameni nu pentru mine sau a deveni vedetă cum a spus cineva, vedetele ies din când în când nu stau tot timpul. Am vrut să fiu în rugăciune şi voi fi în rugăciune şi după ce nu va fi urmă de pandemie. Am hotărât înaintea lui Dumnezeu că nu mai pot să mă opresc să slujesc în fiecare zi Sfânta Liturghie. Ce e rău în asta?”, a susținut Arhiepiscopul Tomisului.

Totodată, el s-a declarat un apărător al „dreptei credințe”, spunând că „a apăra dreapta credinţă nu este un lucru negativ, ci este un lucru pozitiv. Şi iată credincioşii m-au urmat şi la Sfântul Andrei, şi la Bobotează, şi în alte împrejurări m-au urmat pentru că eu am vorbit în numele lui Dumnezeu şi nu am vorbit de capul meu. Aşa mi-a spus conştiinţa în numele lui Dumnezeu”.

Citește și: Propaganda Sputnik îl proclamă pe Teodosie, care a sfidat măsurile anti-COVID, „omul anului 2020” | Newsweek Romania

Întrebat despre posibile sancțiuni, Teodosie a susținut că „nu vorbim de sancţiuni. Vorbesc aici ceea ce este pozitiv. Ce sancţiuni? Numai Dumnezeu poate să îmi dea sancţiuni. Numai de sancţiunea lui Dumnezeu mă tem”.

Totodată, întrebat dacă s-ar retrage pentru binele Mitropoliei, el a afirmat că nu el este „pricina” și că „a te retrage înseamnă a abandona”: „Dar ce am făcut ca să nu fie Mitropolie că sunt eu aici?”. 

„Nu-mi doresc asta”, a spus Teodosie întrebat dacă ar vrea să devină Patriarh. 

El a spus că își va continua demersurile și că „Mitropolia a fost o realitate și că dacă Dumnezeu va voi, va fi, de Dumnezeu depinde, nu de oameni, el ne alege și pe noi”. 

ÎPS Teodosie a făcut referire și la relația sa cu Patriarhul Teoctist, spunând că Teoctist l-a îndemnat să înființeze și Episcopia Tulcei, pentru Mitropolie, „am martori pentru asta”. „Patriarhul Teoctist m-a îndemnat să fac Episcopia Tulcei pentru Mitropolie, dânsul și-a dorit această Mitropolie, m-a așezat de trei ori pe scaun, ca să fiu statornic aici, să se înființeze Mitropolia”. 

Întrebat dacă va contesta decizia BOR, el a susținut că „nu se fac contestări, se studiază, pentru că nu s-a studiat. Este un răspuns al Cancelariei, nu este un răspuns al Sfântului Sinod. Nu s-a dezbătut în Sinod această problemă”. 

Citește și: Patriarhia îi dă o palmă lui IPS Teodosie: refuză să-l facă mitropolit și îl acuză de fapte ilegale | Newsweek Romania

Arhiepiscopia Tomisului a transmis în februarie 2021 o adresă către Sfântul Sinod al BOR prin care solicita „reactivarea și repunerea în drept a Mitropoliei Tomisului”.

IPS Teodosie își argumenta solicitarea de a fi avansat la gradul de mitropolit prin argumente de ordin istoric: la Tomis/Constanța ar fi activat cea mai veche mitropolie din actualul teritoriu al României.

Sfântul Sinod îi reamintește lui Teodosie că în anul 2009 s-au decis condițiile în care o episcopie cu cel puțin 300 de ani vechime poate fi ridicată în rang, iar Tomisul nu îndeplinește aceste condiții.

„Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înființarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral și misionar”, se arată în scrisoarea Sfântului Sinod. 

Totodată, în scrisoare i se atrage atenția că „solicitarea transmisă la Patriarhia Română de Arhiepiscopul Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”.

Citește și: Cine sunt conspiraționiștii și rusofilii care îi țin isonul lui Teodosie, arhiepiscopul Tomisului | Newsweek Romania

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te