Ce se întâmplă cu șoferii români din Spania care puteau bea o bere apoi conduceau? Se schimbă legea

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.09.2024 - 18:08
Ce se întâmplă cu șoferii români din Spania care puteau bea o bere apoi conduceau? Se schimbă legea - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ce se întâmplă cu șoferii români din Spania care puteau bea o bere apoi conduceau? Se schimbă legea - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Probabilitatea testării pozitive la noul test cu etilotest în funcție de tipul de băutură, numărul de pahare și sex  - Foto: espaniol.com
Probabilitatea testării pozitive la noul test cu etilotest în funcție de tipul de băutură, numărul de pahare și sex - Foto: espaniol.com

Ce se întâmplă cu șoferii români din Spania care puteau bea o bere apoi conduceau? Se schimbă legea. Guvernul vrea să scadă alcoolemia permisă la volan. Nu o interzic de tot însă va fi o valoare mult mai mică.

SHARE

Ce se întâmplă cu șoferii români din Spania care puteau bea o bere apoi conduceau? Se schimbă legea și în această țară. Astfel, va deveni una dintre țările cu cea mai mică rată de alcool la volan. 

Pe masa Guvernului se află o propunere de act normativ pentru reducerea semnificativă a alcoolemiei pe care o pot avea șoferii în Spania.

Ce se întâmplă cu șoferii români din Spania care puteau bea o bere apoi conduceau? Se schimbă legea

Mai exact, până în prezent, rata maximă permisă, în Spania, este de 0,5 grame de alcool pe litru de sânge .

Și ceea ce a anunțat ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska , este că studiază reducerea ratei de la 0,5 grame de alcool pe litru la o nouă rată de 0,2 grame de alcool pe litru maxim.

Cu o rată și mai dură ar fi Cehia, Slovacia, Ungaria și România, care nu permit niciun gram la volan.

Țările vecine, precum Franța, Germania sau Portugalia, rămân la 0,5 grame pe litru de sânge, adică o rată mai mare decât cea pe care Spania vrea să impună, așa cum se arată în acest tabel.

Deși nu există o regulă fixă ​​aici, întrucât cifrele depind de fiecare persoană, Direcția Generală de Trafic (DGT) oferă un tabel informativ al alcoolemiei pe care o va avea o persoană în funcție de alcoolul ingerat.

Citește și: În ce țări UE poți urca băut la volan și poliția nu îți ia permisul. Cât alcool poți consuma?

De exemplu, începând cu berea cu o sticlă de 33 cl, ceea ce se numește a treia, un bărbat ar avea deja un conținut de alcool cuprins între 0,21 g/l și 0,28 g/l .

Prin urmare, cu o singură sticlă de bere, o persoană ar fi testată pozitiv dacă norma este schimbată.

Cu două treimi sticle de bere, rata s-ar ridica la o cantitate cuprinsă între 0,43 g/l și 0,55 g/l. Și trei treimi din bere sunt între 0,64 g/l și 0,83 g/l.

În cazul vinului , am putea spune că dincolo de un pahar ar fi pozitiv , după cum se vede mai jos.

Și, dacă vorbim despre o băutură mixtă , încă o dată cu un singur pahar de alcool distilat, chiar și cu o băutură răcoritoare, deja ne-ar determina să dăm un rezultat pozitiv la testul etilotest dacă scad doza maximă la 0,2 g/ l:

Probabilitatea testării pozitive la noul test cu etilotest în funcție de tipul de băutură, numărul de pahare și sex - Foto: espaniol.com

Experții recomandă 0,0%

Totuși, și în ciuda faptului că tarifele maxime permise permit o cantitate minimă de alcool, DGT insistă întotdeauna că „ singura rată sigură este 0,0% , deoarece, chiar și cu nivelurile de alcool în limitele legale permise, riscul nostru de a provoca un accident. poate fi crescută”, precizează această organizație.

În acest sens, DGT ne amintește că alcoolul este un deprimant al sistemului nervos central care afectează conducerea.

„La început produce euforie și acest lucru cauzează pierderea controlului, reduce percepția riscului, modifică comportamentul și afectează funcția psihomotorie. Și toți acești factori modifică abilitățile de conducere”.

Citește și: La cât timp poți urca la volan după ce ai băut o bere sau un pahar de vin. Așteptarea e foarte lungă

La fel, șoferii cred că riscul de accidente există doar atunci când consumul de alcool este mare. Cu toate acestea, chiar și cu niveluri scăzute de consum, apar deja efecte negative asupra capacității de conducere.

Efectele alcoolului asupra organismului

Când o persoană bea o băutură alcoolică, alcoolul este absorbit în sistemul digestiv : până la 25% în stomac și un procent mai mare în intestinul subțire. De acolo trece în sânge, atingând cea mai mare concentrație între 30 și 90 de minute după ingestie.

Odată ce alcoolul este absorbit și intră în sânge, acesta este distribuit în tot organismul. Și, de acolo, cu cât prezența alcoolului în sânge este mai mare, cu atât va fi mai mare nivelul de alcool în sânge . Și cu cât este mai mare nivelul de alcool în sânge, cu atât sunt mai mari efectele asupra condusului. Această absorbție, totuși, depinde de mai mulți factori, cum ar fi:

-Indiferent dacă stomacul este plin sau gol: dacă stomacul este gol, mai mult alcool trece în sânge, așa că nu este indicat să bei alcool fără să fi mâncat.

-Băuturile precum berea sau vinul (băuturile fermentate) au o absorbție mai lentă a alcoolului, în timp ce în băuturile distilate (gin, rom sau whisky) absorbția este mai rapidă. Prin urmare, la cele destinate utilizării, nivelul de alcool este mai mare.

-Absorbția depinde și de viteza cu care bei. Cu cât este mai rapidă, cu atât este mai rapidă viteza de absorbție.

-Și, în sfârșit, afectează și gradul de toleranță al persoanei. Femeile tind să aibă un nivel mai mare de alcool în sânge cu aceeași cantitate de băutură. La fel, băutorii cronici absorb alcoolul mai repede.

Citește și: Care este alcoolemia care poate băga un șofer la închisoare. Valoarea la care se face dosar penal

500 de șoferi pe zi sunt pozitivi

Această înăsprire este determinată la scurt timp după ce s-a aflat că DGT a depistat în jur de 543 de șoferi pe zi care consumau alcool și/sau droguri  în ultima campanie specială de supraveghere și control desfășurată în luna august.

În total, agenții Grupului de Trafic al Gărzii Civile au controlat 225.946 de șoferi (cu 14.000 mai mulți decât în ​​campania de anul trecut), dintre care 3.801 au fost testați pozitiv la alcool și/sau droguri .

În ceea ce priveşte testele de depistare a alcoolemiei , 221.752 au fost efectuate pe parcursul celor şapte zile şi 2.156 şoferi au fost testaţi pozitiv . Dintre aceștia, 1.930 au fost depistați în controale preventive, 108 după comiterea unei infracțiuni, alți 107 pentru implicare într-un accident și încă 11 pentru prezentarea unor simptome evidente de ingerare a acestei substanțe.

În ceea ce privește drogurile, din cele 4.194 de teste de detecție care au fost efectuate șoferilor, 1.645 au fost pozitive la testele orientative. Dintre aceștia, 1.466 au fost depistați în controale preventive, 104 după comiterea unei infracțiuni și 75 pentru implicare într-un accident.

În ceea ce privește tipul de drog, DGT a indicat că, ca de obicei, printre cele mai consumate se numără canabisul (1.203 cazuri), cocaina (565 cazuri) și amfetaminele (233 cazuri) .

Potrivit Parchetului pentru Siguranța Rutieră în raportul său anual, în anul 2023 au fost pronunțate 50.071 de pedepse pentru conducere cu alcool în exces (rata mai mare de 0,60 mg/l în aer sau 1,2 g/l în sânge) sau sub influența drogurilor.

Între 1 ianuarie și 11 septembrie, un total de 801 de persoane au murit pe drumuri , adică cu 17 decese mai multe decât în ​​aceeași perioadă din 2023, adică o creștere cu 2%.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te