Vacanțele sunt bucurii pentru românii care au muncit un an întreg și au nevoie de o perioadă de relaxare. Mulți dintre ei au însă o supriză neplăcută atunci când revin acasă din concediu.
Polițiștii spun că foarte mulți fac greșeli care îi trimit pe hoți direct acasă la ei când sunt plecați.
Ce să nu faci în aeroport. Poliția spune că gestul îți aduce multe like-uri, dar te face vulnerabil
Poliția face o acțiune de prevenire a furturilor din locuințe și prezintă câteva sfaturi referitoare la măsurile de protecție.
Acest proiect, denumit #SigurAcasă, are ca scop promovarea în mediul online a principalelor măsuri de siguranță pe care le putem lua, pentru a preveni furturile din locuințe, infracțiuni care au un impact deosebit în percepţia populaţiei cu privire la siguranţa personală.
Citește și: Mesajul lăsat de hoți după ce au jefuit o casă: ”Ne pare rău, nici voi nu aveți nimic...”
”Câteva dintre cele mai cunoscute metode de operare sunt „prin împrietenire” și „folosirea de chei potrivite”, însă nu sunt neglijate nici metodele clasice: prin escaladarea ușilor/ferestrelor, prin forțarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranță ale ușilor/porților cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere.
Potrivit celei mai recente cercetări sociologice, realizate de I.R.E.S., la solicitarea U.N.S.A.R., 8 din 10 români consideră că protecția împotriva furturilor din locuințe este importantă.
Românii care se simt amenințați de producerea unui furt din locuința lor și care consideră că riscul de producere este mare, menționează drept cauze care ar contribui la creșterea riscului de furt trecerea prin experiențe similare în trecut (32%), riscul perceput al infracțiunilor din proximitate (27%), frecvența producerii furturilor în zona de rezidență (17%), atractivitatea locuinței pentru hoți (12%) și alte motive (12%).
Citește și: S-a trezit cu o cameră furată din casa sa de vacanță din Italia. Ce a pățit un proprietar
În același timp, românii nu rămân nepăsători în fața acestui risc și apelează la măsuri de protecție precum sistemele de alarmă/antiefracție (23%), asigurarea facultativă de locuință, care acoperă și riscul de furt (10%), ușă antiefracție pentru accesul în casă (7%), dar și deținerea unui câine de pază (3%)”, a transmis Poliția.
Ce să faci când pleci de acasă
”Există câteva măsuri de siguranță pe care le puteți lua pentru a nu deveni victime ale furturilor din locuință.
În acest context, în concedii și vacanțe, vă recomandăm să nu comunicați date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare, să conștientizați că check-in-ul din aeroport sau vacanță aduce like-uri, dar vă face vulnerabili în fața hoților.
Citește și: Jaf în stil mare la Reșița. Un bărbat este acuzat că ar fi furat 100.000 de euro dintr-o locuință
Încuiaţi uşile, chiar şi atunci când sunteţi acasă sau plecaţi pentru câteva minute!
Învățați-i pe copii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, pentru a nu arăta faptul că sunt singuri în casă.
Pe lângă furtul din locuinţe, hoţii pot lua și bunuri lăsate pe casa scării. De aceea, este bine să nu deschideţi oricui uşa de la intrarea în bloc”, a mai transmis Poliția.
Citește și: Seif cu aproximativ 300.000 de euro, furat dintr-o locuință din București. Poliția face percheziții
Poliția Română, în parteneriat cu U.N.S.A.R. (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare) și A.R.T.S. (Asociația Română Pentru Tehnică de Securitate), continuă implementarea proiectului #SigurAcasă, printr-o componentă online, derulată sub sloganul #ShareInSiguranta.