Ce procurori controversați vor să devină sefi în DNA, DIICOT și Parchetul de pe lângă ÎCCJ

DE Adrian Costin | Actualizat: 24.10.2023 - 15:50
Direcția Națională Anticorupție caută șefi de secție Foto: INQUAM Photos
Porcurorul Oana Shmidt Hăineală Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Ministerul Justiției a făcut publică lista procurorilor care candidează pentru funcțiile de conducere din cadrul DNA, DIICOT și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Printre candidați se află și câțiva procurori controversați.

SHARE

Ministerul Justiției a făcut publică lista procurorilor care candidează pentru funcțiile de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Este vorba de propunerile de numire pentru ocuparea următoarelor funcții de conducere vacante din cadrul parchetelor:

  • procuror-șef de secție în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (4 funcții)
  • procuror-șef de secție în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (3 funcții)
  • procuror-șef adjunct direcție (o funcție)
  • procuror-șef de secție în cadrul Direcției de Investigare a infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (3 funcții).

Interviurile vor avea loc la Ministerul Justiției în perioada 6-16.11.2023, iar fiecare candidat are la dispoziție 30 de minute pentru susținerea proiectului și oră este timpul alocat pentru întrebări și răspunsuri.

Citșete și: Procurorul general: Modificările din epoca Dragnea la legile Justiției, încă obstacol în calea DNA

Procurorul care l-a dus pe Dragnea după gratii vrea să fie șeful Secției de combatere a corupției din DNA

Cea mai dură luptă se dă pentru funcția de procuror șef al Secției de combatere a corupției din DNA, unde s-au înscris trei candidați.

Citește și: Tăierea posturilor va destabiliza sistemul judiciar. Se vor desființa unități teritoriale ale DIICOT

Este vorba de Adrian George Matei, procurorul cunoscut, în primul rând pentru condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor ilegale. În urma unor dosare instrumentate de același procuror au fost trimiși în judecată Florian Bodog-fost ministru al Sănătății, Cosmin Șandru – deputat PNL, Bădălau Niculae – vicepreședinte Autoritatea de Audit.

De altfel, Matei Adrian George este procurorul care în ultimii trei ani de zile, deși a exercitat funcția de șef de secție, a întocmit și cele mai multe rechizitorii din cadrul DNA.

De asemenea, trebuie precizat că Adrian-George Matei a fost decorat, în 2020, pentru curaj, de Ziua Anticorupției, de Amabasada SUA.

Cel de al doilea candidat este procurorul Mihaela-Iorga Moraru care a instrumentat dosare deosebit de complexe în perioada cât a activat la DNA. Ea a obținut condamnări de răsunet față de persoane considerate aproape intangibile cum ar fi Adrian Năstase și alții în dosarul Trofeul Calității, Victor Babiuc, George Becali, generalul Dumitru Cioflina-fost șef al Statului Major al Armatei și alții în dosarul schimbului de terenuri, Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan, fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și alții în dosarul Microsoft, conform Puterea.

Mihaela Iorga-Moraru a intrat apoi într-un conflict cu Laura Codruța Kovesi, a fost revocată din DNA și a avut și dosar penal instrumentat de DNA Ploiești, clasat până la urmă.

Apoi, Iorga Moraru a ajuns la SIIJ, fosta Secție Specială, unde a instrumentat dosarul Sorina, considerat abuziv și clasat în cele din urmă. Acum, Iorga Moraru activează în cadrul PG, al SUPC, unde este procuror special anume desemnat să investigheze magistrați. Ea instrumentează dosarul judecătoarei acuzate de corupție și consum de droguri, Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava.

Al treilea candidat este procurorul Gheorghe-Emil Moța, care l-a trimis in judecată pe fotul șef al ANAF Sorin Blejnar și, recent, l-a reținut pe Victor Pițurcă.

Tot el l-a trimis în judecată pe fugarul Sebastian Ghiță în dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT”, dar a clasat dosarul Tony Blair în care erau inculpați fostul premier Victor Ponta și Sebastian Ghiță.

Cine se bate pentru Secția a II-a din DNA

Pentru conducerea Secției a II-a de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA s-au înscris în cursă actualul șef interimar, procurorul Ionuț Ardeleanu, care a venit la DNA de la DIICOT, și Horațiu Baias, procuror cu ștate vechi în DNA. 

A instrumentat dosarul Ioanei Timofte, nepoata fostului șef SRI Radu Timofte, acuzată că a patronat un grup infracțional organizat care a delapidat CNCIR (Compania pentru Controlul Cazanelor)

Contracandidatul său, Horațiu Baias a făcut parte din echipa adusă în DNA de fostul procuror șef al instituției Daniel Morar, iar timp de șapte ani și jumătate a fost procuror șef al Serviciului Tehnic din cadrul DNA, după care a condus o perioadă și Serviciul de Informații Clasificate tot din cadrul DNA. De asemenea, Horațiu Baias a instrumentat dosarul gripei aviare în care au fost condamnați foștii directori DSV și ASP din Ministerul Transporturilor, Victor Butean și Sorina Hîncu. De asemenea Horațiu Baias este cunoscut și pentru obținerea a două condamnări, în două dosare diferite față de Mihai Necolaiciuc, fost director general la CN CFR SA.

La șefia Secției judiciare a DNA candidează procuroarea Marinela Mincă și procurorul George Militaru.  

Oana Schimdt-Hăineală vrea să fie șefă în DIICOT

Un alt procuror cunoscut care candidează pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a traficului de droguri de la DIICOT, este Oana-Andreea Schimdt-Hăineală.

Aceasta a fost timp de șase ani membru CSM şi a ocupat funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei, în mandatul lui Florin Iordache, în 2017, pe vremea celebrei OUG 13.

Ea a instrumentat dosarul Pascu, familia tânărului care, drogat fiind, a provocat tragicul accident de la 2 Mai.

Contracandidatul ei este procurorul Valentin Cotoară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te