Ce oraș va avea cele mai mari taxe din țară. Scumpirile intră în vigoare din ianuarie 2024

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 27.12.2023 - 19:44
Ce oraș va avea cele mai mari taxe din țară. Scumpirile intră în vigoare din ianuarie 2024 Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ce oraș va avea cele mai mari taxe din țară. Scumpirile, care ar putea fi chiar dublate, intră în vigoare din ianuarie 2024.

SHARE

Ce oraș va avea cele mai mari taxe din țară. Scumpirile, care ar putea fi chiar dublate, intră în vigoare din ianuarie 2024.

Este vorba despre Bacău, unde primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a retras de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre ce reglementa valoarea acestor taxe și impozite.

Potrivit legii, dacă hotărârea respectivă a Consiliului Local nu este adoptată cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de expirarea exercițiului bugetar, în anul fiscal următor se aplică, de către compartimentul de resort din aparatul primarului, nivelurile maxime prevăzute de Codul Fiscal, indexate conform prevederilor în vigoare.

Inițial, potrivit proiectului inițiat de primar, taxele și impozitele ar fi urmat să se majoreze cu 14%, corespunzător inflației.

Ce oraș va avea cele mai mari taxe din țară? Scumpirile intră în vigoare din ianuarie 2024

Însă, în cele din urmă, proiectul nu a mai fost supus la vot, după ce reprezentanții opoziției au propus scăderea unor taxe și impozite, pe fondul slabei colectări locale.

"Pentru a mări taxele și impozitele, trebuie să venim în fața cetățenilor și să le spunem că am colectat tot și că mai avem nevoie de bani.

Citeşte şi: Ciucă confirmă că în coaliție se discută măriri de taxe și impozite în 2024. „Este absolut incorect”

Pe de altă parte, bani sunt. Municipiul a terminat ultimii doi ani cu excedent bugetar", a susținut avocatul Gigi Candet Nucu, citat de adevărul.ro.

Enervat de propunerea opoziției, primarul a hotărât retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

"Pentru a avea servicii publice de calitate, trebuie să avem și bani. Orice om întreg la cap știe că acestea costă", a spus el.

Retragerea proiectului implică dublarea unor taxe

Aplicarea nivelurilor maxime din Codul Fiscal implică majorări mai consistente decât cele din proiectul de hotărâre inițial.

"Dacă primarul își menține decizia de retragere a proiectului, vom avea de-a face cu o dublare a taxelor și impozitelor. La imobilele persoanelor juridice vom avea (o creștere) de la 0,1 la 0,2.

La apartamente pentru persoane fizice, impozitul se majorează de la 0,8 până la 1,3. Consider că această retragere de pe ordinea de zi este iresponsabilă și în afara legii.

Citeşte şi: Ciolacu promite că în 2024 nu vor fi măriri de taxe şi impozite, dar spune că se discută cota unică

Practic, prin decizia de a retrage proiectul de hotărâre, primarul ia decizia de a dubla aceste taxe, fără ca decizia să fie supusă votului Consiliului Local", a reacționat viceprimarul Cristian Ghingheș.

Publicația citată mai arată actuala administrație locală a municipiului Bacău a "reușit" să piardă aproximativ 30 de milioane de euro din fonduri europene, ce ar fi trebuit să finanțeze 15 proiecte începute cu întârziere.

Banii erau alocați prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, pentru care ultimele plăți se fac până la finalul anului 2023.

În această situație, Primăria Bacău trebuie să găsească resurse din bugetul propriu pentru finalizarea acestor proiecte ce includ, între altele, realizarea pistelor de biciclete și managementul traficului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te