FOTO Țara se înarmează. Ce tehnică militară va produce România în următorii ani

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 16.04.2022 - 19:05
Foto: INQUAM PHOTOS/ Bogdan Chesaru
Foto: INQUAM PHOTOS/ Bogdan Chesaru
Dronă Hermes 450
Dronă Hermes 450
Transportor blindat Piranha - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
Transportor blindat Piranha - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
Exercițiu militar la Marea Neagră, cu fregata Mărășești
Exercițiu militar la Marea Neagră, cu fregata Mărășești
Transportor blindat Piranha, interior - FOTO: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Transportor blindat Piranha, interior - FOTO: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Corveta GO Wind 2500 ar putea intra și în dotarea Forțelor Navale Române
Corveta GO Wind 2500 ar putea intra și în dotarea Forțelor Navale Române

Războiul din Ucraina ne-a arătat cât de importante sunt achizițiile de tehnică militară care au tot fost amânate până acum. În următorii ani, situația se va schimba radical: în România vor fi produs drone, blindate, minisubmarine și nave militare. 

SHARE

 

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă este posibil să fie deschise în ţara noastră, în viitorul apropiat, noi unităţi de fabricare de armament, ministrul Apărării Vasile Dîncu a spus: „Sigur. O să avem cel puţin subansamble, vom avea producţii de drone în România, vom avea producţiile de minisubmarine, vom avea producţii legate de armament şi în zona blindatelor.

În anii care vin, în doi - trei ani, vom avea deja producţii şi am putea chiar mai repede să avem. Există elemente care au început deja, elemente ale unor joint venture făcute cu ţările importante, cum sunt Germania, Italia, SUA, Israel.

Avem deja unităţi de mentenanţă, cum este la Bacău, de exemplu, mentenanţă pentru F16, centrul naţional de mentenanţă, sperăm că vom putea acredita cât mai multe centre naţionale de mentenanţă şi pentru blindate“.

Exportator regional pentru blindate Piranha

Uzina Mecanică Bucureşti va construi 227 de vehicule blindate, în parteneriat cu General Dynamics European Land Systems România (GDELS).

În urma unui joint venture semnat între cele două companii, în uzina din București va fi fabricată complet următoarea tranșă de blindate Piranha 5 pentru Armata României și sunt luate în calcul inclusiv comenzi viitoare pentru export. 

La UMB ar urma să fie și realizate și transportoare pentru export, în special în țări precum Slovacia, Cehia sau Bulgaria, iar România ar deveni transportator regional de echipamente militare.

„Putem să vedem că se realizează primul joint venture consolidat între Uzina Mecanică Bucureşti şi GD Land System şi MOWAG.

Transportor blindat Piranha - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Este cât se poate de evident faptul că prin acest demers putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii noştri strategici îl acordă ţării noastre într-un context de securitate deosebit şi care se concretizează în transfer de tehnologie know-how în industria românească, în economia românească.

Discutăm cu cei care s-au implicat nemijlocit în acest proiect şi îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu numai pentru cele două companii, dar şi pentru noi, pentru faptul că România devine una dintre primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne“, a declarat Nicolae Ciucă.

Drone făcute la Avioane Craiova

MApN a decis să achiziționeze şapte sisteme de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic iniţial, la un preţ de aproximativ 280 de milioane de euro. 

Avioane Craiova şi Romaero au semnat, anul trecut, un memorandum de cooperare cu compania israeliană Elbit Systems în perspectiva achiziţiilor făcute de MApN, iar compania israeliană s-a angajat să realizeze un transfer de tehnologie în favoarea firmelor româneşti.

România ar putea
deveni producător și
exportator de drone

Dronele ar putea fi făcute la Craiova, unde compania israeliană vrea să pună la punct o linie de fabricaţie. Ulterior, mentenanţa acestora ar putea fi executată în facilităţile pe care Romaero le are în Capitală. 

După finalizarea livrărilor către MApN, Elbit Systems ar intenționa să continue fabricaţia dronelor în România şi pentru clienţi externi.

Elbit produce deja componente ale dronelor în România, la fabricile sale din Bacău. 

Modelul propus pentru a fi fabricat la Avioane Craiova este Hermes 450, folosit cu succes în Irak și Afganistan.

Dronă Hermes 450

Această dronă are o autonomie de zbor de 30 de ore şi are ca misiuni principale recunoaşterea, desemnarea de ţinte şi supravegherea, dar poate fi transformată şi într-un releu de comunicaţii. Viteza maximă este de 176 kilometri pe oră şi un plafon de zbor de 5.500 de metri.

Hermes 450 poate fi utilizată ca aeronavă de atac prin instalarea la bord a două rachete aer-sol Hellfire, spe­cial concepute pentru lovituri de mare precizie. Acest model a fost folosit în Afganistan de militarii din Regimentul 32 Artilerie Regală a Armatei Britanice. 

Militarii britanici au operat 52 de astfel de drone care au ajuns la 70.000 de ore de zbor, echivalentul a 8 ani de zbor fără oprire. Dronele Hermes 450 sunt în dotarea militarilor israelieni, americani, britanici, georgieni, brazilieni şi mexicani.

Corvete multifuncționale și înarmarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand

România este vulnerabilă la Marea Neagră pentru că, în momentul de față, se bazează pe o singură fregată și patru corvete, toate realizate înainte de 1989 cu tehnică provenind din Uniunea Sovietică.

Un contract pentru realizarea a patru corvete și echiparea cu armament a fregatelor Regin Maria și Regele
Ferdinand este tărăgănat de trei ani și jumătate.

În toamna anului 2018, MApN a finalizat procedura de achiziție a celor patru corvete multifuncționale din clasa Gowind 2500 și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.

Exercițiu militar la Marea Neagră, cu fregata Mărășești

Newsweek România a dezvăluit atunci, în exclusivitate, clasamentul ofertelor financiare depuse de cei trei competitori: francezii de la Naval Group cu 1,2 miliarde euro, urmați de olandezii de la Damen cu 1,255 miliarde de euro și de italienii de la Fincantieri cu 1,34 miliarde euro.

Practic, în baza prețului cel mai mic, contractul urma să fie atribuit companiei franceze care a licitat în asociere cu Șantierul Naval Constanța.

Clasată pe locul al doilea, compania olandeză Damen a deschis mai multe procese prin care a contestat licitația organizată de MApN, dar a pierdut de fiecare dată.

Contractul nu a fost perfectat nici la această oră, chiar dacă nu mai există niciun impediment legal. 

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, declara, în luna ianuarie, după întâlnirea cu omologul său francez Florence Parly, că România este într-un parteneriat special cu Franţa, evidenţiind că ţara noastră se poate baza pe sprijinul Franţei.

Transportor blindat Piranha, interior - FOTO: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

„Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final şi mai avem doar câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe.

Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, urgenţei de înzestrare, cât şi a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt, intensificat“, a
subliniat Dîncu.

Între timp, a izbucnit războiul din Ucraina, însă contractul nu a fost încă perfectat.

NATO a anunțat însă că pe teritoriul României va fi înființat un grup de luptă sub comanda Franței. 

Zece programe de înzestrare

Ministerul Apărării Naţionale are acceptul Parlamentului pentru zece noi programe de înzestrare, prevăzute a se derula în următorii ani. 

La acestea se adaugă achiziționarea celor 32 de avioane F-16 second-hand de la guvernul Norvegiei, dar și alte programe de modernizare a tehnicii militare deja existente.

Potrivit datelor publicate de MApN, cele 10 programe de înzestrare sunt:

1. Sisteme de comandă C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR (intelligence, surveillance, target acquisition and reconnaissance)

2. Sistem UAS (drone) tactic clasa I  

3. Sistem armament individual tip NATO  

4. Aparatură optică şi optoelectronică – Etapa I 

5. Maşină de luptă a infanteriei, pe şenile  

6. Echipamente şi sisteme de detecţie, avertizare, decontaminare şi protecţie (individuală şi colectivă) CBRN (chemical, biological, radiological and nuclear defence)  

7. Sistem de război electronic mobil  

8. Modernizare sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacităţi CRAM  

9. Sistem de securitate şi apărare cibernetică 

10. Autovehicule tactice blindate de tip uşor 

Corveta GO Wind 2500 ar putea intra și în dotarea Forțelor Navale Române

MApN a anunțat că programele vor fi iniţiate începând de anul acesta, în funcţie de posibilităţile de bugetare şi de priorităţile stabilite de către categoriile de forţe şi comandamente, şi au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi obligatorii în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te