Câte E-uri, sare și zahăr consumăm la masa de Paște. Numai cozonacul este o adevărată ”bombă”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.04.2023 - 21:17
Oamenii pun mese întinse de Paște Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)

Cozonac, pască, ouă roșii, friptură, garnituri, desert. Masa de Paște este foarte bogată la români. Puțini știu însă câte E-uri, sare și zahăr conțin toate aceste bunătăți.

SHARE

Masa de Paște este foarte bogată la români. Chiar și cei cu posibilități materiale mai mici reușesc să facă în așa fel încât să aibă cozonac, pască, ouă roșii, friptură, garnituri și desert. 

Toate acestea conțin foarte multe E-uri dar și cantități mari de sare și zahăr.

Câte E-uri, sare și zahăr consumăm la masa de Paște. Numai cozonacul este o adevărată ”bombă”

O masă bogată de Paşte se consumă până la 163 de E-uri, 208,6 grame de zahăr şi 31,6 grame de sare, susţin reprezentanţii asociaţiei InfoCons, într-o analiză citată de Agerpres.

"Masa de Paşte este întotdeauna îmbelşugată, iar în jurul acesteia se adună întreaga familie - o masă cu de toate, pentru toţi!

Citește și: Avertismentul unui medic de urgențe privind preparatele de Paște. ”Pot conține cupru și aluminiu”

Dar ştiaţi că masa de Paşte poate ajunge până la 163 E-uri, 31,86 grame de sare şi 208,6 grame de zahăr ?!

Masa de Paşte începe adesea cu un aperitiv format din pâine, mezeluri (crenvurşti de pui, crenvurşti de porc, parizer, şuncă Praga, cabanos, bacon), iar alături de acestea se găsesc câteva sosuri de ketchup, muştar şi maioneză.

Dar, acest aperitiv ajunge până la 83 E-uri, 31,6 grame de sare şi 69,8 grame de zahăr pentru un singur fel de mâncare.

Dacă vă îndreptaţi către nelipsitul cozonac, îngheţată, bomboane de ciocolată, croissant de ciocolată sau un iaurt cu fructe, ajungeţi să consumaţi până la 40 de E-uri şi 116,1 grame de zahăr doar pentru desert.

Citește și: E-uri descoperite în pastilele de supt. Nu există nici unele care să nu aibă acest "ingredient"

Pe lângă acestea, veţi consuma şi un suc tip ceai, o băutură energizantă sau poate o bere cu fructe, adăugându-se încă 29 E-uri şi 22,7 grame de zahăr.

Astfel, doar pentru desert consumaţi 69 E-uri şi 138,8 grame de zahăr! După masa de Paşte, consumaţi o gumă de mestecat, adăugând astfel încă 11 E-uri", precizează sursa citată.

Conform InfoCons, informaţii despre produsele de pe masa de Paşte se pot afla prin accesarea aplicaţiei gratuite InfoCons. A

stfel, aceasta redă consumatorilor direct pe telefonul mobil numărul de E-uri şi tipurile acestora, cantitatea de sare, cantitatea de zahăr, numărul caloriilor, alergenii, precum şi ingredientele din produsele folosite la masa de Paşte.

De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în aplicaţia InfoCons, consumatorii îşi pot seta cantitatea de produs pe care urmează să o consume, iar aplicaţia le va dezvălui cantitatea de sare,

 cantitatea de zahăr şi caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată, dar şi cât trebuie să meargă, pedaleze sau alerge pentru a arde caloriile consumate.

Citește și: De ce este bine să avem pască pe masa de Paște. Semnificația biblică pe care mulți nu o cunosc

Aplicaţia InfoCons este un instrument indispensabil pentru consumatori, mai ales în contextul în care la o singură masa de Paşte consumăm cu 537% mai multă sare şi cu 734% mai mult zahăr decât

 cantităţile recomandate pe zi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, respectiv 5 grame de sare şi 25 grame de zahăr, notează sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te