Cât de legal este să parcheze vecinul mașina în fața casei tale? În ce condiții poate fi amendat?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 28.10.2024 - 08:41
Cât de legal este să parcheze vecinul mașina în fața casei tale? În ce condiții poate fi amendat? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Cât de legal este să parcheze vecinul mașina în fața casei tale? În ce condiții poate fi amendat? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cât de legal este să parcheze vecinul mașina în fața casei tale? În ce condiții poate fi amendat și ce măsuri pot fi luate în această situație. Poate lua amendă? Poate poliția interveni?

SHARE

Amendă se poate da în cazul în care cineva parchează pe locul tău? Ce spune legea când poate poliția interveni?

Cât de legal este să parcheze vecinul mașina în fața casei tale? În ce condiții poate fi amendat?

Criza locurilor de parcare îi determină pe mulți șoferi să parcheze pe unde apucă, spre deranjul vecinilor care ajung în situații disperate. Legislația este destul de ambiguă când vine vorba de parcatul mașinilor în spațiul public.

Au existat nenumărate sesizări în rândul proprietarilor de case care îi acuză pe vecini că parchează mașina în fața curții lor. Unii dintre ei au cerut ajutorul avocaților, chiar și a Poliției deoarece au ajuns într-o situație disperată.

Regulile sunt cu atât mai ambigue când vine vorba de ansambluri rezidențiale unde. de cele mai multe ori, drumurile sunt private și proprietarii au tendința de a ocupa abuziv aceste locuri.

Poate da poliția amendă că ai parcat pe locul vecinului?

„Vecinul își parchează mașină în fața curții mele pe drum privat.

Problema e că are și el spatiu in fata dar că să mă enerveze își parchează mașină în fața curții cu toate că și el are spatiu in fata curții și parcare și unde a parcat din răzbunare este mai departe de casa lui. Insist: numai din răzbunare.

Citește și: Veste proastă, pentru vitezomani! Zeci de radare, instalate pe autostrăzile A1, A2 și A3 și pe DN1

Eu am mai multe mașini și că fiecare vecini ne parcam mașină în fața curții. Este drum privat de 7 m latime care deservește doar casele de pe o singură latură”, a spus proprietarul unui case.

Acesta a încercat să tragă un semnal de alarmă vecinului cu privire la modul în care parchează mașina însă situația a ajuns să devină un întreg scandal.

Citește și: Când trebuie schimbat filtrul de polen al mașinii pentru a nu risca o boală respiratorie. Cu cărbune

„Eu am venit de la serviciu și când am văzut mașină în fața curții i am ridicat ștergătoarele. A zis că îmi face dosar la poliție pentru distrugere.

Dacă el are curte, are spatiu ca mine in fața curții că să își parcheze mașina, nu este normal că el și aibă mașină în fața proprietății lui și eu să am mașină în fața proprietății mele cum fac toți vecinii?”, se întreabă proprietarul casei.

Situațiile sunt frecvente în comunități, în special în zonele unde sunt case. Juriștii spun că este imposibil de dovedit cine și cum are dreptate, singura metodă de rezolvare a conflictului fiind bunul simț.

Citește și: Cum pot șoferii să strice cutia de viteze doar lăsând mașina în parcare și urmând un sfat prost

„E normal ca fiecare să-și parcheze mașina în fața curții sale, dacă se poate. În realitate, vedem cu toții cum se parchează. E vorba de civilizație. Cât privește amenințarea că vă face dosar la poliție, să-i urați vecinului succes!”, a spus un avocat.

Ce spune legea

Art. 143. -Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor: în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;". 

Astfel, vecinul poate fi amendat de poliție doar dacă mașina obstrucționează accesul în locuință sau pe drumul privat.

Parcarea neregulamentară se sancționează cu o amendă cuprinsă între 330 și 495 lei, însă proprietarii autovehiculelor riscă amenzi de peste șase ori mai mari de atât. Aceasta, pentru că poliția rutieră sau cea locală le poate solicita să precizeze identitatea persoanei care a condus vehiculul parcat ilegal, iar ignorarea acestei cereri se sancționează cu până la 3.300 lei, conform avocanet.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te