Cât costă și cum se ia un permis fals de conducere pe filierele Ucraina și Ungaria. Dosare penale

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 30.06.2022 - 11:46
Permisle false, aduse pe diverse filiere, pun în pericol siguranța rutieră din România Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Mai mulți români și-au procurat permise false de conducere, în special din Ucraina, dar și din Ungaria. Celebre sunt cazurile fotbalistului Florinel Coman și interlopului Mircea Băluș, zis Nebunu.

SHARE

Magistrații români i-au condamnat pe doi dintre clienții falsificatorilor ocazie cu care a fost dezvăluit și prețul, dar și modul în care aceste permise ajung la "clienții" români. 

Citește și: VIDEO Micea Nebunu, urmărit și de negăsit, live din Italia: Dați și voi un decret în România

Filiera Ucraina, 1000 de euro

Un tânăr sătmărean, din satul Orbău, lucrează în Anglia de aproximativ 6 ani. În vara anului 2020, în timp ce se afla în Anglia, la societatea la care lucra, s-a angajat şi un coleg de muncă în vârstă de 40 de ani, de naționalitate ucraineană, care vorba limba română.

Citește și: Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham: F... me, I'm brilliant

În cadrul discuțiilor purtate cu acesta, i-a spus colegului de muncă că intenționează să revină în România pentru a-şi obține permisul de conducere, ocazie cu care acesta din urmă i-a spus că poate să îl ajute să obțină mai ușor permisul de conducere.

Citește și: Un polițist sub acoperire a lucrat 6 luni ca șofer de TIR pentru a demasca șpăgarii de la frontieră

Astfel, ucraineanul i-a solicitat suma de 1000 de euro, două poze mici şi datele personale, iar după aproximativ două luni i-a înmânat permisul de conducere de proveniență ucraineană, document care conținea poza sa şi datele personale.

Citește și: „Passaris de România” și nepoata lui, obligați să dea înapoi 17.000 € , 5.000 £ și 79.000 de lei

Ulterior, în data de 23.09.2020, individul s-a prezentat la ghişeul instituţiei Serviciului Permise Auto și Înmatriculări Satu Mare şi a solicitat preschimbarea permisului de conducere, aparent eliberat de autoritățile ucrainene pe numele său, cu un document similar românesc. Doar că polițiștii s-au prins, cu ajutorul Secției consulare a Ambasadei Ucrainei. Apoi, oamenii legii i-au făcut dosar penal, iar cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Satu Mare la data de 07.01.2022. Ocazie cu care inculpatul a recunoscut şi regretat săvârşirea infracţiunii

Magistrații Judecătoriei Satu Mare l-au condamnat în această lună la 4 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, dar au amânat aplicarea pedepsei, conform presasm.ro .

Filiera Ungaria

Un alt bărbat din Satu Mare a făcut exact același lucru, doar că pe o filieră din Ungaria. Sătmăreanul le-a declarat procurorilor și polițiștilor că în cursul anului 2018 s-a deplasat la muncă în Ungaria, în oraşul Budapesta. Pe parcursul perioadei petrecute în Ungaria (aprox. 9 luni), a muncit în mai multe locuri, ocazie cu care a cunoscut o persoană rămasă neidentificată, coleg de muncă, care s-a oferit să îl ajute să obţină un permis de conducere.

Astfel, după aproximativ 6 luni de la această discuţie, timp în care inculpatul a continuat să strângă bani, l-a contactat pe respectivul bărbat pentru a-l întreba dacă mai este valabilă propunerea, răspunsul fiind afirmativ. Astfel că s-au deplasat împreună în Budapesta unde s-au întâlnit cu o altă persoană, căreia inculpatul i-a remis suma de 150.000 forinți pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi copii ale actelor de identitate.

După obţinerea permisului inculpatul a condus autoturisme pe teritoriul statului maghiar şi în Austria. Fiind audiat în faţa instanţei la termenul de judecată din data de 10.05.2021, inculpatul a recunoscut şi regretat săvârșirea faptelor reținute în sarcina sa.

Având în vedere că individul mai avea și alte antecedente prin Croația, magistrații Judecătoriei Satu Mare i-au dat o pedeapsă de 2 ani, 9 luni și 10 de zile închisoare, în regim de detenție, conform presasm.ro

Cazul Florinel Coman

Anul trecut, polițiștii i-au întocmit un dosar penal lui Florinel Coman după ce acesta a fost prins conducând cu 165 km/h pe Autostrada Soarelui. Perioada în care ar fi fost obținut permisul coincide cu meciurile în care a jucat fotbalistul pentru FCSB și România.

Poliția a reținut un permis care părea internațional cu însemnele autorităților din Ucraina.

Documentul prezentat de Florinel Coman era eliberat la sfârșitul anului 2019 și nu apare în nici o bază de date ca fiind un permis de conducere valid. 

Citește și

EXCLUSIV Ce spune poliția americană despre recompensa pentru ucigașul lui Aly Sadoveanu

Examenul pentru permisul de conducere în Ucraina durează circa două luni și constă în două probe teoretice și una practică. În plus, persoana care solicită permisul trebuie să aibă rezidență în Ucraina. 

Florinel Coman nu avea cum să obțină permisul în Ucraina în 2019 pentru că era în teren la FCSB.

Pentru conducere fără permis, Florinel Coman s-a putea alege cu o pedeapsă de un an cu suspendare.  Însă, dacă se va dovedi că a folosit cu bună știință un permis fals, lucrurile se complică. Este posibil însă ca, instanța să mai acorde și un termen în care fotbalistul nu va putea să se prezinte la cursurile unei școli de șoferi pntru a-și putea obține un permis de conducere.

În orice caz, Florinel nu va putea face acest lucru mai devreme de doi ani.

Cazul Mircea Nebunu

Liderul clanului Sportivilor, Mircea Băluș, zis Mircea Nebunu a fost condamnat la un an și o lună pentru conducere fără permis. Pedeapsa a fost cu executare pentru că interlopul era eliberat condiționat, după o comdamnare de 9 ani de închisoare din care nu făcuse decât o zi, conform Newsweek. 

Citește și: Un polițist sub acoperire a lucrat 6 luni ca șofer de TIR pentru a demasca șpăgarii de la frontieră

Anul trecut, Mircea Nebunu a fost prins conducând fără permis valabil în județul Arad. La controlul polițiștilor, liderul clanului Sportivilor  a prezentat un permis model Ucraina cu seria BXT580127 total fals. Acesta i-a fost confiscat în vederea desființării.

Citește și: O judecătoare se iubea cu grefierul în birou, la Curtea de Apel București. Soțul, colonel, o spiona

Înainte de decizia finală, Mircea Nebunu a plecat din țară, iar acum se află în Italia.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te