Care este de fapt cel mai mare oraș din România. Bucureștiul este de două ori mai mic decât el

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.08.2023 - 10:27
Orașul Broșteni Foto: primariabrosteni.ro
Harta orașului Broșteni Foto: Primăria Broșteni

Când vorbim despre cel mai mare oraș din România primul gând ne duce spre București, capitala României unde locuiesc aproximativ 2 milioane de oameni. Însă nu este acesta. Răspunsul te poate surprinde.

SHARE

Cel mai mare oraș din România, ca întindere, nu este Bucureștiul, nici Timișoara, Cluj sau Constanța. Nici măcar nu bănuiești care ar putea fi. 

Are cei mai mulți kilometri pătrați însă doar 6.000 de locuitori. Sigur ai auzit de el dar nu credeai că este chiar cel mai mare. 

Care este de fapt cel mai mare oraș din România. Bucureștiul este de două ori mai mic decât el

Cel mai mare oraș ca suprafață din România este Broșteni, județul Suceava. Localitatea se întinde pe o suprafață de 594 de km pătrați, adică de două ori și jumătate mai mult decât suprafața Capitalei.

Bucureștiul are aproape două milioane de locuitori, însă se întinde pe o suprafață de 240 km pătrați.

Sigur ați trecut măcar o dată în viață prin el pentru că se află în Bucovina, una dintre cele mai vizitate zone din România. 

Citește și: Cele mai mici orașe din România. Primul din top are 3,2 km pătrați. Numele său înseamnă ”aur”

Pe locul al doilea în top se află Vișeu de Sus din Maramureș, cu o suprafață de 443 km pătrați și aproximativ 15.000 de locuitori.

Broșteni este format din localități componente: Broșteni (reședința), Hăleasa, Lungeni și Neagra, și din satele: Cotârgăși, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdița și Pietroasa. La recensământul din anul 2011, localitatea avea o populație de 5.506 locuitori, ceea ce îl face al 14-lea centru urban ca mărime al județului.

Orașul renumit se află în sud-vestul județului Suceava, la granița cu județele Harghita și Neamț, pe valea râului Bistrița. Un alt lucru interesant este faptul că, din punct de vedere al poziționării și căilor de comunicație, Broșteni este cel mai izolat oraș din județul Suceava, conform informațiilor de pe site-ul primăriei orașului.

Citește și: Care sunt cele mai curate orașe din România. Bucureștiul este pe la mijlocul clasamentului

Broșteni a făcut parte din Braniștea Voronețului din anul 1408 până în 1807. Moșia a fost dăruită de domnitorul Ștefan cel Mare Mănăstirii Voroneț, care a stăpânit-o în vechile hotare până când aceasta a fost anexată Imperiul Habsburgic în anul 1775.

După anexarea Bucovinei de către austrieci, o parte din Braniștea, pe care în prezent se află comuna Crucea, dar și orașul Broșteni, au rămas în Moldova, sub conducerea lui Teodor Mustață. În luna februarie 1807, acesta a vândut-o lui Constantin Blaj, scrie wikipedia.

Citește și: Care sunt cele mai periculoase orașe din România. Bucureștiul nici nu prinde Top 10

Începând cu anul 1877, comuna Broșteni a devenit proprietatea lui Carol I, prin cumpărare de la Blaj. După ce Broșteni a intrat în stăpânirea Casei Regale, au fost construire căi rutiere județene și naționale, astfel dezvoltându-se mineritul. În cele din urmă, comuna Broșteni a fost ridicată la rangul de oraș în anul 2004.

Relieful predominant îl constituie munții, adică 85%, un procent de 12% este zonă de deal, iar 3% teren arabil.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te