Când poartă demnitarii români vestă antiglonț? Viktor Orban o poartă des. Robert Fico nu avea

DE Alex Darvari, Vlad Alexandru | Actualizat: 17.05.2024 - 09:54
Când poartă demnitarii români vestă antiglonț? Viktor Orban nu pleacă fără ea. Robert Fico nu avea - Foto: Twitter

Premierul Slovaciei, Robert Fico, nu avea vestă antiglonț atunci când a fost împușcat. Puțini demnitari europeni o poartă, iar unul din ei este Viktor Orban. Demnitarii români nu poartă veste antiglonț în țară, decât dacă sunt indicii că există un grad însemnat de risc.

SHARE

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat de 5 ori la o întrunire electorală. Așa s-a ajuns la dezbaterea legată de necesitatea purtării unor veste anti-glonț atunci când demnitarii se află în mijlocul mulțimii.

Citește și: Împușcat de mai multe ori, premierul solvac Robert Fico e în afara oricărui pericol

Când poartă demnitarii români vestă antiglonț? Viktor Orban o poartă des. Robert Fico nu avea

Dezbaterea a fost preluată de publicația maghiară economix.hu care scrie, azi, că lipsa unei veste antiglonț a fost o uriașă eroare din partea forțelor de securitate ale premierului Fico. Publicația scrie că Viktor Orban poartă des veste antiglonț și, spun jurnaliștii, din acest motiv a fost de râsul Europei.

Firește, ne putem întreba dacă demnitarii români poartă acest echipament de protecție. Sursele Newsweek spun că demnitarii români nu poartă veste antiglonț la manifestțaii similare celei la care a fost Fico.

„În cazul oricărui demnitar, în funcție de context, locul unde merge și informațiile pe care le dețin serviciile de protecție se poate stabili dacă poarta vesta antiglonț sau nu”, a spus un expert în securitate pentru Newsweek.

Acesta susține că nu crede că, în ultimii ani, vreun demnitar a purtat vestă antiglonț la o manifestare în România.

Poate doar atunci când demnitarii de rang înalt ai României au fost în Ucraina. Dar, nici în acest caz nu se poate ști cu siguranță.

Gărzile de corp pot soma un demnitar să poartă vestă antiglonț

În articolul citat mai sus, un expert maghiar în securitate spune că Viktor Orban este presat să accepte veste antiglonț și că modul în care a fost păzit Fico a fost un eșec uriaș.

"Persoanele responsabile de securitatea lui Viktor Orban sunt evident obligate să îl determine să poarte vesta antiglonț. Cum se face că premierul slovac nu purta una în acest caz?" - a întrebat expertul în politici de securitate.

O eroare de securitate

Potrivit expertului maghiar în securitate Péter Tarjányi, "vesta nu este întotdeauna purtată de liderii politici, deoarece este văzută ca o formă de jenă sau ca o recunoaștere a faptului că trebuie să se teamă de alegători.

În acest sens, am auzit nenumărate povești de-a lungul deceniilor despre lideri care nu au dorit să poarte niciodată vestă de protecție". 

Dacă există un anumit nivel de amenințare, atunci da, politicianul are o obligație, nu poate protesta, nu poate spune „nu port vesta antiglonț”.

„Dacă personalul de securitate spune că este necesar dintr-un anumit motiv, atunci el trebuie să accepte”, spune expertul.

Expertul în securitate a explicat că echipa de securitate slovacă nu avea nicio idee despre "atacul asupra premierului ". Nu doar cei care asigurau securitatea personală, ci și cei care lucrau în spatele scenei".

Potrivit lui Péter Tarjányi, "am asistat la un fiasco de securitate foarte grav. Da, gărzile de corp au făcut o greșeală, securitatea imediată a persoanei protejate nu a fost în ordine, evacuarea nu a fost în ordine, vehiculul a rămas la fața locului secunde lungi.

De asemenea, vorbim despre o persoană (agresorul n.red.) care avea multă furie, o anumită convingere politică, care l-a făcut să decidă să comită acest atentat. Faptul că a reușit să se prezinte la fața locului cu o armă și că acest lucru nu a fost observat este o situație gravă, un elec pentru grupul de agenți de securitate personală".

Fico, în afara oricărui pericol

Liderul slovac a fost supus unei intervenții chirurgicale și se află în prezent într-o stare "gravă", potrivit lui Kaliňák, însă a fost stabilizat.

Medicii spun că viața lui „nu mai este în pericol în acest moment”.

Robert Fico a suferit răni la abdomen, picioare şi braţe. El a fost împuşcat după ce a ieşit din Casa de Cultură a oraşului Handlova, unde se desfăşurase o şedinţă de guvern.

Fico saluta un mic grup de cetăţeni adunaţi acolo, dintre care unul purta o pancartă antiguvernamentală, moment în care s-a tras asupra lui. 

Citește și: Slovacia, „în pragul unui război civil”. Împușcarea lui Fico ar putea fi „glonțul de argint” al urii

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te