Burduja, despre taxa pe soare: „Nu există în România și nu s-a pus problema să fie introdusă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.02.2024 - 20:56
Burduja, despre taxa pe soare: „Nu există în România și nu s-a pus problema să fie introdusă” - Foto: INQUAM Photos/ George Călin/ Imagine cu caracter ilustrativ

Sebastian Burduja a declarat că în România nu există taxă pe soare şi nu s-a pus problema introducerii unei astfel de taxe.

SHARE

În România nu există taxă pe soare şi nu s-a pus problema introducerii unei astfel de taxe, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Burduja, despre taxa pe soare: „Nu există în România și nu s-a pus problema să fie introdusă”

El a precizat că în prezent se discută acest aspect cu doamna Ditte Juul Jorgensen, directorul general al Direcţiei Generale Energie (DG Ener) din cadrul Comisiei Europene, care se află în România.

„Da, am văzut acest subiect şi sunt surprins. Nu există taxă pe soare în România. Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Îmi pare rău că se acreditează această idee, pentru că eu nu o susţin şi nu o să o susţin niciodată. (...)

Citește și: Burduja: „Până în martie 2025, nu intervenim la preţul plafonat al energiei”

Sigur, s-a transpus o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II şi s-a luat exact textul din directivă care spune că statele membre pot aplica, dar atenţie, din 2026, dacă procentul de putere instalată la prosumatori depăşeşte, cred, 8% din total putere instalată în sistem energetic.

Suntem încă bine, departe de cifra de 8% şi nu suntem în 2026. Acum, prosumatorii au spus bun, puteţi elimina acel articol din textul legii: „poate aplica o taxă”?

Şi ne-am adresat Comisiei Europene (...), de fapt, e în vizită doamna director general Ditte Juul Jorgensen, de la DG Ener, şi i-am pus această întrebare şi dânsa va verifica dacă nu cumva eliminând acest articol generăm un infringement.

Dacă o să avem în scris poziţia Comisiei că nu există riscul de infringement, eu n-am o problemă să susţin ideea eliminării acestuia”, a explicat Sebastian Burduja.

Citește și: Burduja e convins că pune mâna pe Primăria Capitalei: „Îi bat măr și pe Firea și pe Nicușor Dan”

Întrebat dacă preşedintele ANRE ar avea libertatea să introducă o asemenea taxă printr-un ordin, ministrul Energiei a afirmat că „este exclus”, pentru că se poate aplica doar din 2026 şi aceasta în condiţiile în care puterea instalată la prosumatori ar ajunge la 8% din total sistem energetic.

„Dar ca să liniştim lucrurile, repet, ideal ar fi să scoatem cu totul acea posibilitate, dar nu vrem să încălcăm o directivă europeană. De aceea, aşteptăm poziţia Comisiei Europene şi dacă ne confirmă ipoteza de lucru, atunci cu mare plăcere o să susţinem această iniţiativă”, a mai transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te