Bolile cu care ne putem alege după Eclipsa Solară. Afecțiunea care devine permanentă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.04.2024 - 16:20
Bolile cu care ne putem alege după Eclipsa Solară. Afecțiunea care devine permanentă - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Bolile cu care ne putem alege după Eclipsa Solară. Afecțiunea care devine permanentă. Iată ce spun specialiștii și cum poate fi rezolvată afecțiunea?

SHARE

Bolile cu care ne putem alege după Eclipsa Solară. Afecțiunea care devine permanentă. Iată ce spun specialiștii și cum poate fi rezolvată afecțiunea?

Bolile care ne pot afecta în urma eclipsei 

Persoanele care s-au uitat la eclipsă fără ochelari de protecție se pot alege cu leziuni oculare grave.

Privitul la soare fără o protecție adecvată permite luminii solare, inclusiv radiațiilor ultraviolete și infraroșii apropiate, să pătrundă în retină. Aceasta poate deteriora celulele și poate provoca arsuri, ducând la o afecțiune pe care medicii oftalmologi o numesc retinopatie fottică sau solară.

Unii pacienți pot observa modificări ale vederii în câteva ore, deși cel mai probabil acestea vor deveni evidente a doua zi, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie.

Simptomele retinopatiei solare includ pete întunecate, neclaritate, dificultăți în distingerea culorilor și pierderea vederii în centrul ochiului, potrivit Institutului Național de Ochi.

Aceste schimbări pot fi temporare sau permanente. Unele persoane experimentează senzații ciudate la nivelul ochilor imediat după eclipsă, chiar și atunci când poartă ochelari de protecție. Dacă ochelarii purtați pe durata eclipsei sunt certificați, disconfortul poate fi temporar.

Cum vă puteți însănătoșii?

Persoanele care au privit eclipsa chiar și pentru o perioadă scurtă de timp sunt susceptibile de a fi afectate. Radiațiile UV pot provoca, de asemenea, fotokeratită sau „ochi arși de soare". De obicei temporară, această afecțiune provoacă durere și roșeață. Ochii pot începe să aibă spasme după eclipsă.

Citește și: Eveniment spectaculos pe cerul României în 2024. Ce va apărea de după Soare și va străluci puternic

Spre deosebire de ochelarii de soare, ochelarii de eclipsă sunt atât de întunecați încât nu se poate vedea prin ei.

„Sunt concepuți să filtreze 99% sau mai mult din lumină. Orice lucru care lasă să intre suficientă lumină astfel încât să poți vedea nu este sigur", spune Hinkle, conform Insider

Dacă vă confruntați cu modificări ale vederii sau dureri oculare, chiar dacă ați purtat o protecție adecvată pentru ochi, apelați la un oftalmolog.

Multe cazuri se rezolvă de la sine în timp, în decurs de o zi sau chiar în câteva săptămâni, a constatat un studiu din 2021 publicat în European Journal of Ophthalmology.

Citește și: Experiențe Go-Big: Top 7 locuri pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață

Dar, dacă vederea nu și-a revenit în șase luni, vindecarea devine puțin probabilă. Din păcate, nu există niciun tratament pentru retinopatia solară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te