Președintele american Joe Biden a prezis miercuri că președintele rus Vladimir Putin va face o mișcare militară în Ucraina, după ce a masat trupe în apropierea granițelor sale, dar a spus că o invazie la scară largă ar declanșa un răspuns care ar fi costisitor pentru Rusia și pentru economia sa.
Blinken, care a promis miercuri, la Kiev, că Washingtonul va continua diplomația atât timp cât va putea, va purta discuții cu Germania, Franța și Marea Britanie înainte de a merge la Geneva pentru a se întâlni vineri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
De asemenea, el va ține un discurs la Berlin menit să pună în context tensiunile din Europa și mizele implicate, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat.
Citește și: Pandemia copiilor: De două ori mai mulți copii infectați cu COVID în două zile. 10% sunt în spitale
Blinken spune că acțiunile Rusiei ridică întrebarea unde se vor opri eforturile Moscovei de a reconstrui imperiul sovietic, dar că Washingtonul crede în continuare că o soluție diplomatică este posibilă.
Negocierile dintre SUA și Rusia de săptămâna trecută nu au produs niciun progres.
Citește și: OLAF: Grup infracțional în România care a deturnat sute de mii de euro din fonduri UE
Germania a semnalat marți că ar putea opri gazoductul Nord Stream 2 din Rusia dacă Moscova invadează Ucraina.
Blinken a declarat miercuri că acumularea de zeci de mii de soldați ruși are loc fără "nicio provocare, niciun motiv".
Kremlinul a declarat că tensiunea în jurul Ucrainei a crescut și că încă așteaptă un răspuns scris al SUA la cererile sale ample de garanții de securitate din partea Occidentului.
Declarațiile pesimiste de miercuri au evidențiat prăpastia dintre Washington și Moscova înainte de discuțiile dintre Blinken și Lavrov de vineri, pe care un analist rus de politică externă le-a numit "probabil ultima oprire înainte de prăbușirea trenului".
De asemenea, Rusia a mutat trupe în Belarus pentru ceea ce numește exerciții militare comune, ceea ce îi oferă posibilitatea de a ataca Ucraina vecină din nord, est și sud. citeste mai departe
În urmă cu opt ani, a confiscat Crimeea și a sprijinit forțele separatiste care au preluat controlul asupra unor mari părți din estul Ucrainei, dar a negat în mod constant orice intenție de a invada acum.
Rusia spune că se simte amenințată de legăturile tot mai strânse ale Kievului cu Occidentul. Aceasta dorește să împiedice Ucraina să adere vreodată la NATO și ca alianța să își retragă trupele și armele din Europa de Est.