UPDATE Parlamentarii votează, joi, decretul privind prelungirea stării de urgență

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 14.04.2020 - 15:42
Polițiști controlând oameni, în contextul stării de urgență. Inquam Photos - Alexandra Pandrea

Camera Deputaților și Senatul se vor reuni joi, la ora 12:00, într-o ședință de plen comun online, pentru încuviințarea decretului de prelungire cu o lună a stării de urgență, semnat marți de președintele Klaus Iohanis.

SHARE

Decizia a fost luată de Birourile Permanente Reunite, care de asemenea au avut o ședință online după anunțarea măsurii de către șeful statului.

Conform prevederilor legale, după emiterea decretului, acesta trebuie aprobat de plenul reunit al Parlamentului în termen de 5 zile. Ședința vin în contextul în care Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile, potrivit Agerpres. 

"Am emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă pe teritoriul României pentru a putea fi luate în continuare cele mai eficiente măsuri împotriva COVID-19", a spus şeful statului.

De asemenea, preşedintele a îndemnat, din nou, la respectarea restricţiilor impuse de autorităţi:

"Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar.

Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare. Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van."

Preşedintele a mai spus că Guvernul va lua toate măsurile pentru a asigura securitatea alimentară a cetățenilor.

"Se pot plafona prețurile la medicamente, alimente, servicii de utilitate publică."

De asemenea, K. Iohannis a adăugat o mențiune specială dacă se va constatata o scădere a prețurilor pe piețele regionale. Guvernul va lua măsuri pentru ca scăderile să se reflecte în prețul consumatorilor.

Starea de urgență a fost instituită în România pe 16 martie, pentru o perioadă de 30 de zile. Potrivit Constituției, la expirarea acestei perioade, dacă este necesar, starea de urgență se poate prelungi cu alte 30 de zile. Prelungirea stării de urgență a fost anunțată de șeful statului încă de săptămâna trecută.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.