VIDEO Bărbatul vaccinat în ambele brațe, un fake news pentru naivi. Care este adevărul

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 12.01.2021 - 14:46
Foto: Facebook

Fotografiile cu un bărbat care ar fi vaccinat în amebele mâini a fost promovată pe rețelele sociale de către conspiraționiștii antivacciniști. Care este însă adevărul?

SHARE

În primul rând, fotografiile au fost făcute în Argentina, pe 29 decembrie, în orașul La Rioja, atunci când a au ajuns acolo vaccinurile rusești Sputnik V.

Citește și

Șoșoacă, delir conspiraționist: „Stanoevici nu a murit de covid! Nu ne puteți omorî pe toți“

Cu acea ocazie, Rafael Fernández, președintele Comitetului de criză al spitalului regional, Dr. Enrique Vera Barros, a fost primul pacient care a fost imunizat.

Departamentul de comunicare al guvernului din La Rioja a explicat că au fost făcute două fotografii: una dintre ele este făcută special pentru presă, în prezența vice-guvernatorului orașului, Florencia López și a altor angajați, iar cealaltă fotografie arată momentul exact în care Fernández este vaccinat.

Prima postare a acestui fake news a avut loc pe 2 ianuarie în Argentina Foto: Facebook

Este un lucru obișnuit ca la un eveniment să existe o sesiune pentru fotografii. În prima fotografie nu a fost făcut în realitate vaccinul, tocmai pentru a fi respectate conditțiile sanitare cre nu permit accesul unui număr mare de persoane în momentul vaccinării. A doua fotografie, cea din momentul real al vaccinării, a fost făcută de un singur fotograf, tocmai pentru a fi respectate măsurile sanitare.

Citește și

EXCLUSIV „Selly”, marcă deținută de Inna. Selly încasează 22.000 de lei/lună, Inna - 5 milioane/lună

„Ce păcat că o zi atât de importantă pentru argentinieni este speculată cu privire la vaccinarea unui lucrător în sănătate. Pentru a evita interpretări greșite, explicăm că una dintre fotografii a fost făcută pentru mass-media și, cealaltă așa cum este cerut de protocoale ”, explică Departamentul de Comunicare al Guvernului La Rioja, prin Twitter, care a mai declarat că  un singur fotograf a făcut fotografia din timpul vaccinării, arată publicația Lupa, care a demontat fake news-ul. 

Înregistrări video pe Facebook și Tweeter

De altfel, există și înregistrări video ale celor două momente. 

În postarea inițială a acestui fake news, scrie că vaccinul este CoronaVac, cel produs în China, însă în realitate a fost Sputnik V, produs în Rusia.

Spitalul a posta pe contul de Facebook  un videoclip cu momentul exact în care a fost vaccinat Enrique Vera Barros,  unde se vede acul pătrunzând în pielea pacientului. Clipul poate fi urmărit aici. 

La rândul său, jurnalistul Stefano Tete Vigna, pe contul său de Twitter, a pus un videoclip cu momentul aranjării imaginilor pentru mass-media. Acesta poate fi văzut aici. 

De altfel, la fața locului erau foarte multe persoane car eau putut confirma ce s-a întâmplat. 

Citește și

VIDEO Interlopul Bebino, mare bairam cu manele și artificii ca la Revelion în arest la domiciliu

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te