Avocatul Poporului formulează excepţie de neconstituţionalitate privind OUG nr. 37/2021

DE Edi Neagu | 18.05.2021 - 08:47
Avocatul Poporului formulează excepţie de neconstituţionalitate privind OUG nr. 37/2021 Foto: Ministerul Muncii/Facebook

Avocatul Poporului a formulat excepție de neconstituționalitate la OUG nr. 37/2021 pentru modificarea și completarea Codului Muncii. Argumentația este că ar încălca dreptul la măsuri de protecție socială a muncii.

SHARE

Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate privind OUG nr. 37/2021 pentru modificarea şi completarea Codului muncii, pe motiv că încalcă dreptul la măsuri de protecţie socială a muncii garantat de Constituţie.

"Dispoziţiile pct. 1 din articolul unic al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2021 modifică art. 17 alin. 4 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, în sensul că elimină obligaţia de informare în scris a angajaţilor microîntreprinderilor cu privire la atribuţiile postului, prin întocmirea fişei postului, care reprezintă însuşi obiectul contractului individual de muncă (...), relaţia de muncă este lipsită de orice predictibilitate, angajaţii aflându-se la dispoziţia angajatorului, care va putea oricând să impună sarcini care să exceadă muncii la care lucrătorul a dorit să se angajeze. (...) Mai mult, stabilirea atribuţiilor postului exclusiv verbal conduce la imposibilitatea ca angajaţii microîntreprinderilor să probeze îndeplinirea atribuţiilor", se arată în excepţia de neconstituţionalitate.

CITEȘTE ȘI: Contestaţia Dianei Șoșoacă, respinsă. Ea nu mai reprezintă Senatul timp de trei luni

De asemenea, Avocatul Poporului consideră că OUG nr. 37/2021 încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii. "Dispoziţiile pct. 1 din articolul unic al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2021 creează un tratament discriminatoriu între salariaţii unei microîntreprinderi care nu sunt îndreptăţiţi să li se comunice, în scris, fişa postului şi salariaţii unui angajator care nu are calitatea de microîntreprindere şi cărora li se comunică în scris fişa postului", menţionează Avocatul Poporului.

CITEȘTE ȘI: Andreea Marin: M-am măritat cu Bănică din iubire, nu din interes. Azi, e doar tatăl copilului meu

Potrivit sursei citate, lipsa de armonizare a dispoziţiilor OUG nr. 37/2021 cu dreptul UE conduce la încălcarea prevederilor constituţionale ale articolelor 11, 20 şi 148 alineatul 2. De asemenea, Avocatul Poporului crede că OUG nr. 37/2021 încalcă articolul 115 alineat 6 din Constituţie prin nerespectarea dreptului la protecţia socială a muncii şi principiului egalităţii în drepturi.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.