Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, ar fi trebuit evacuate 268 de persoane care locuiesc în aval, însă majoritatea au refuzat să plece, deşi li s-a explicat situaţia. De asemenea el a precizat că este aşteptat un expert pentru a decide cum se va interveni la baraj.
Directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor Alba, Vlad Sorin, a afirmat că sunt monitorizate atât breşa apărută, cât şi nivelul lacului.
Citește și: VIDEO Kalle Rovanpera, cel mai tânăr campion mondial de raliuri din istorie. Are 22 de ani
”Aşteptăm pornirea pompelor şi soluţia expertului”, a anunţat el. Buldozere şi vole lucrează pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenţie, având în vedere că drumul până la baraj este impracticabil.
Citește și: Pițurcă Jr, „Casanova” de ocazie, părăsit definitiv de modelul Cristina Ich: „Nu m-a găsit în gunoi”
”În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere şi vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenţie, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.
Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min.
Concomitent, un expert care a întocmit documentaţia ce a stat la baza obţinerii autorizaţiei de funcţionare a barajului vizat, împreună cu alţi specialişti ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor şi a metodelor de urmat pentru reducerea acestora”, a anunţat IGSU.
În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forţe şi mijloace:
- ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;
- Pentru gestionarea situaţiei, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
- a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ şi ISU BH;
- IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;
- IPJ: 16 poliţişti cu 7 auto;
În cursul dimineţii, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a ajuns la faţa locului şi a desfăşurat o şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor instituţiilor şi operatorilor economici implicaţi în gestionarea acestei misiuni, relatează News.ro.
Fisură, la circa 10 metri de luciul de apă
”Mica breşă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breşa, aceasta nu a suportat nicio modificare. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut cu circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Aşteptăm expertul să ne dea o soluţie tehnică.
Nivelul apei în baraj este undeva la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari, deci barajul mai poate acumula. Mai sunt încă circa 3 metri până la cota coronamentului.
Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc. La staţia meteo, în ultimele 21 de ore a plouat circa 15,2 litri/mp, precipitaţiile fiind în scădere. Aşteptăm pornirea pompelor şi soluţia expertului”, a declarat directorul SGA Alba, Vlad Sorin.
Autorităţile din judeţul Alba au emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mesaje Ro-Alert prin care solicită populaţiei din avalul barajului Lacului Piscicol Tăul Mare să părăsească zona, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului.
”Pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea barajului, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetăţenilor va fi temporară în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităţilor locale şi ale ISU Alba (7 microbuze)”, a precizat ISU Alba.
Tăul Mare, un lac artificial construit în 1908
Lacul Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908, alături de alte astfel de tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necsare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului).
Barajul este amplasat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, în parte estică a comunei, având o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi fiind alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu, Vârşi şi Suley. Lacul reprezintă un important punct de interes turistic al zonei.