Arabia Saudită și-a intensificat represiunea după ce a predat preşedinţia G20

DE Daniel Toșa | 03.08.2021 - 14:10
Arabia Saudită și-a intensificat represiunea după ce a predat preşedinţia G20/FOTO: G20.org

Arabia Saudită şi-a intensificat de la începutul anului persecuţiile împotriva disidenţilor şi apărătorilor drepturilor omului după o scădere a represiunii care a coincis cu preşedinţia sa a G20 în 2020, a denunţat marţi organizaţia neguvernamentală Amnesty International.

SHARE

Prima economie a lumii arabe, regatul petrolier din Golf este cu regularitate acuzat de către organizaţiile neguvernamentale şi experţi ONU pentru încălcarea drepturilor omului şi persecutarea disidenţilor, între care jurnalişti şi militante feministe.

„Autorităţile saudite au intensificat cinic persecuţia apărătorilor drepturilor omului şi a disidenţilor, înmulţindu-şi execuţiile în cursul ultimelor şase luni, după o acalmie în timpul preşedinţiei saudite a G20 anul trecut”, a declarat Amnesty International într-un comunicat.

Potrivit organizaţiei, 13 persoane au fost urmărite penal şi condamnate „la finalul unor procese vădit inechitabile”.

Citește și: Irinel e disperat. Nu mai știe nimic despre Monica și fetiță, care au plecat din vila lui Mr. Pink

Deşi pedepsele capitale au scăzut cu 85% anul trecut, cel puţin 40 de persoane au fost executate între ianuarie şi iulie 2021, ''mai mult decât pe tot parcursul anului 2020''.

„De îndată ce lumina reflectoarelor G20 asupra Arabiei Saudite s-a stins, autorităţile au reluat vânătoarea necruţătoare a persoanelor care se încumetă să îşi exprime liber opiniile sau să critice guvernul”, a denunţat Lynn Maalouf, director adjunct pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în cadrul Amnesty.

În acest sens, ea a dat ca exemplu cazul unui lucrător umanitar condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „un simplu tweet în care se exprimase critic faţă de politica economică a regatului” saudit.

Citește și: Primarul penal Piedone Popescu, limbaj golănesc, pe Facebook, împotriva unui critic

De când a devenit prinţ moştenitor în 2017, Mohammed bin Salman, liderul de facto al regatului, efectuează o serie de ample reforme economice şi sociale destinate să facă ţara să-şi depăşească dependenţa de petrol, notează AFP.

Dar aceste reforme sunt însoţite de prigoana implacabilă a rarelor voci critice.

Mai multe militante pentru drepturile femeilor, între care şi celebra Loujain al-Hathloul, au fost eliberate într-adevăr anul acesta, dar sub „condiţii stricte”, subliniază Amnesty, menţionând între aceste restricţii interdicţia de a călători pe durata a cinci ani.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.