Angajații din Finanțe renunță la proteste. Marcel Boloș promite că nu vor exista disponibilizări

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.08.2023 - 20:32
Angajații din Finanțe renunță la proteste. Marcel Boloș promite că nu vor exista disponibilizări - Foto: Colaj/Imagine cu caracter ilustrativ

Angajații din Finanțe renunță la proteste după negocierile avute cu Ministrul Finanțelor. Marcel Boloș le-a promis că nu vor exista disponibilizări.

SHARE

Protestele spontane ale angajaților din finațele publice au continuat și vineri în mai multe localități din țară, salariații împotrivindu-se măsurilor de reducere a cheltuielilor anunțate de guvern.

Angajații din Finanțe renunță la proteste. Marcel Boloș promite că nu vor exista disponibilizări

Peste 18.000 de salariați au întrerupt lucrul, potrivit federației Sed Lex. Liderii de sindicate avertizează că oamenii sunt dispuși să meargă până la capăt cu protestele.

După discuțiile cu ministrul Marcel Boloș, liderii de sindicat au anunțat că renunță, temporar, la proteste, după ce au reușit să obțină cinci promisiuni de la guvernanți. Angajații din Finanțe, care au protestat, vineri, pentru a doua zi la rând, au obținut promisiunea guvernanților că nu vor fi făcute disponibilizări în instituțiile din subordinea Ministerului Finanțelor.

Sindicaliștii au primit un termen până la care va fi elaborat un act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal, luând în calcul hotărârile judecătorești. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „SED LEX”, după mai bine de trei ore de negocieri cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș:

  1. „Ministerul Finanțelor se obligă că nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu și unităților subordonate, cu precizarea că nu există o formă oficială pusă în transparență decizională, cele apărute în spațiul public nefiind asumate.
  2. Până la data de 21 august 2023, Ministerul Finanțelor va elabora proiectul de act normativ prin care se vor egaliza salariile la nivelul maxim în plată în cadrul sistemului fiscal, luând în calcul hotărârile judecătorești.
  3. Ministerul Finanțelor va susține în cadrul Guvernului introducerea familiei ocupaționale finanțe în viitoarea lege a salarizării.
  4. De asemenea, se va constitui un comitet de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și sindicatelor cu scopul de a elabora statutul angajatului din finanțe.
  5.  Înființarea, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF și din aparatul central a unui Institut Național de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice”.

Boloș: „Am trasat concluziile împreună. Toate salariile sunt plătite la timp și nu vor fi disponibilizări"

„A fost o discuție în care am reafirmat angajamentul pe care mi l-am asumat și ieri fațã de colegii din minister. Nu va fi dat nimeni afarã și nu vor fi puși sã dea concurs. Am semnat și un proces-verbal în acest sens. Toate plãțile au fost fãcute, pentru ca oamenii sã își primeascã banii la timp.

Recunosc eforturile și dedicarea de care este nevoie zi de zi și sunt hotãrât sã mã asigur cã munca celor responsabili este apreciatã corespunzãtor. 

Am luat în considerare sugestiile și feedback-ul primit de la reprezentanții sindicatelor și am identificat câteva direcții cheie pe care le vom urmãri în perioada urmãtoare. Cu toate acestea, ei știu mai bine decât orice altã instituție cât de necesarã este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli și încadrarea în deficitul bugetar asumat", a transmis ministrul Marcel Boloș, după întâlnirea cu sindicaliștii din Finanțe, potrivit digi24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te