Angajata DSP Bihor și femeia de serviciu furnizau „clienți" pentru vaccinări la chiuvetă la Petea

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 18.11.2021 - 08:57
Voichița Sim (40 de ani), angajată a DSP Bihor la Compartimentul Supraveghere şi Control Boli Transmisibile și furniza clienți către rețeaua de certificate de vaccinare false de la Petea Foto: Facebook

Voichița Sim (40 de ani), angajată a DSP Bihor la Compartimentul Supraveghere şi Control Boli Transmisibile a fost arestată alături de o altă asistentă, doi registratori și femeiea de serviciu de la Centrul de Vaccinare Petea

SHARE

Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Daniela-Ioana Hoblea, asistent medical în cadrul Centrului de vaccinare Petea, Marc Ilieş și Horea Buriceanu, registratori în cadrul aceluiaşi centru, Katalina Boros, femeie de serviciu în cadrul unităţii, au fost arestate preventiv, fiind acuzate de eliberarea a circa 2000 de certificate vaccinare false. 

Citește și: Richard, asasinul lui Emi Pian, și frații Ciprian și Grațian Pian, cât pe ce să scape din arest

Cei cinci au pretins sume între 250 şi 300 euro de la persoane care voiau să obţină adeverinţe de vaccinare şi certificate digitale europene Covid, fără însă să le fi fost administrat vreun vaccin.

Citește și: Primarul Mihai Chirica, la braț cu soția interlopului Petronel Corduneanu la un parastas în cimitir

Banii erau ceruţi de Daniela - Ioana Hoblea, Marc Ilieş, respectiv Horea Buriceanu, prin intermediul unor persoane de încredere, cum erau Katalina Boros, femeie de serviciu a unităţii şi Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical la DSP Bihor. 

Voichița Sim, angajată fără concurs și fără experiență la DSP Bihor

Voichiţa Camelia Sim, asistenta angajată a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor reţinută în dosarul vaccinării "la chiuvetă" şi al eliberării pe şpăgi a unor adeverinţe, lucra în instituţie de circa un an şi primise postul fără concurs, prin selecţie de dosare, pentru că era nevoie de personal suplimentar din cauza pandemiei de Covid-19.

Citește și: Pardalian, Piedone, Paris, Țane și Nat din clanul Sadoveanu, sub control judiciar pentru șantaj

Până la vârsta de 40 de ani, ea nu mai activase ca asistentă medicală. 

Conform DSP Bihor,  asistenta Voichiţa Camelia Sim, angajată pe perioadă determinată, lucra de un an la "asigurarea triajului epidemiologic în punctul de trecere a frontierei Borş" şi "nu a avut atribuţii legate de activităţile de vaccinare".

Citește și: Gore de la Cluj după ce a spus că va ploua cu morți: Sunt inofensiv, să moară ce-am mai pă interes

"DSP Bihor nu tolerează astfel de practici care încalcă legislaţia în vigoare şi pun în pericol major sănătatea publică şi în consecinţă, începând de azi, au fost demarate procedurile legale pentru rezilierea contractului de muncă al persoanei respective", a transmis DSP Bihor.

Cum funcționa rețeaua certificatelor false de la Petea

Angajata DSP Bihor, Voichiţa Camelia Sim, intermedia legătura dintre doritorii de adeverinţe false şi cei care le asigurau. "Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecţi din centrul de vaccinare Petea şi cei interesaţi de obţinerea certificatelor false ar fi fost Sim Voichiţa-Camelia, asistent medical la Direcţia de Sănătate Bihor.

În schimbul banilor, suspecţii ar fi încărcat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverinţa de vaccinare şi, pe baza acesteia, certificatul digital european Covid", arată anchetatorii. 

Banii erau ceruţi de Daniela - Ioana Hoblea, Marc Ilieş, respectiv Horea Buriceanu, prin intermediul unor persoane de încredere, cum era Katalina Boros, femeie de serviciu a unităţii şi Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical la DSP Bihor.

Tariful pentru un certificat de vaccinare fals era între 250 și 300 de euro. 

La percheziţiile desfăşurate marţi, au fost găsite sume uriaşe de bani, totalizând 127.000 euro, 75.000 lei şi 1.000 lire sterline.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.