„Anakonda 23”. Convoi militar impresionant și sute de soldați români la Iași în drum spre Polonia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.04.2023 - 10:31
„Anakonda 23” - Foto: Pexels - Colaj Newsweek

În dimineața aceasta de 25 aprilie 2023, orașul Iași a fost martorul unui spectacol impresionant pe străzile sale. Convoaie militare cu sute de soldați și tehnică NATO s-au îndreptat către Polonia pentru a participa la exercițiul multinațional „Anakonda” 23.

SHARE

Începând de ieri, 24 aprilie, sute de soldați și mașini militare au început să se deplaseze de la bazele militare din Iași și Craiova către Polonia pentru a lua parte la acest exercițiu masiv.

„Anakonda 23”. Convoi militar impresionant și sute de soldați români la Iași în drum spre Polonia

Planificat încă din 2021, acest exercițiu este unul dintre cele mai importante evenimente militare ale anului și reprezintă o oportunitate de a demonstra capacitățile și forța militară a României în cadrul unei operațiuni internaționale.

Peste 400 de militari români și aproximativ 60 de echipamente din Batalionul 151 Infanterie Războieni și Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab vor participa la exercițiul multinațional "Anakonda 23", care se va desfășura în Polonia, în perioada 28 aprilie - 18 mai.

Militari români - Foto: Facebook/MApN

Potrivit Ministerului român al Apărării Naționale (MApN), exercițiul "Anakonda 23" reprezintă cea mai înaltă formă de pregătire a Forțelor Armate poloneze și unul dintre cele mai importante evenimente de instruire ale NATO.

Citește și: SURSE Guvernul stopează angajările la stat și reduce 10% din cheltuieli. Nu vor fi tăieri bugetare

Începând de luni, efective și echipamente ale armatei se vor deplasa pe drumurile din garnizoanele Iași și Craiova pentru a participa la acest exercițiu, planificat din 2021.

Batalionul de la Iași, unitate a Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt, a fost înființat la 15 septembrie 1994, ca urmaș al Batalionului 1 Infanterie din cadrul Regimentului 15 Infanterie Războieni. În cei 28 de ani de existență, "Lupii Negri", așa cum sunt cunoscuți în mod obișnuit, au participat la 10 misiuni internaționale de menținere a păcii, în cinci zone ale globului - Angola, Bosnia, Albania, Irak și Afganistan. De asemenea, au participat la numeroase exerciții multinaționale în SUA, Germania, Ucraina, Norvegia, Slovacia, Bulgaria și Moldova.

Convoi militar la Iași - Foto: bzi.ro

Citește și: Putin pregătește atacuri asupra Occidentului. Prima țara vizată despre care a și strâns informații

Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab, înființat la 15 septembrie 1994 în urma reorganizării Regimentului 26 Mecanizat Rovine, este urmașul Regimentului 26 Rovine înființat la 1 aprilie 1880. "Scorpionii Roșii", așa cum sunt cunoscuți în mod obișnuit, au fost dislocați de 14 ori în zone de război din Europa, Asia și Africa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te