Ambasadorul Ungariei la București, convocat la MAE. Orban s-a plâns că România a vrut să-l cenzureze

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.07.2023 - 18:01
Viktor Orban, la Tușnad - Foto: Facebook / Viktor Orban

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe. Premierul Viktor Orban a acuzat faptul că, aflat la Tușnad, a primit o scrisoare de la MAE în care i se spunea ce trebuie să nu vorbească în România.

SHARE

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe după discursul anti-UE al lui Orban de la Tușnad. Oficialii de la București nu au confirmat informația. Cel care a făcut anunțul a fost ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó.

Ambasadorul Ungariei la București, convocat la MAE.

„Nu a fost o surpriză faptul că ambasadorul nostru la București a fost convocat în această dimineață la Ministerul român de Externe.
Tonul și atmosfera întâlnirii pot fi descrise ca fiind calme și politicoase. Ceea ce a fost comunicat de subsecretarul de stat român a fost, practic, o repetare a celor expuse în demersurile anterioare, de data aceasta actualizate pentru după discurs.

Suntem interesați ca cooperarea dintre cele două țări să se bazeze pe respect reciproc, deoarece acest lucru nu poate fi decât în beneficiul ambelor țări și al ambelor națiuni. În ceea ce ne privește, vom continua să ne străduim să facem acest lucru, vorbind întotdeauna cu sinceritate și în limbajul respectului despre planurile noastre, obiectivele noastre și evaluarea noastră a situației”, a scris pe FB, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó.

Ambasadorul Ungariei la București, convocat la MAE

Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat la Băile Tuşnad, în România, şi-a reluat atacurile la adresa Uniunii Europene, dând asigurări că guvernul său naţionalist va proteja rădăcinile creştine ale ţării.
"Ministerul Afacerilor Externe, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să, absolut, omit din discursul meu", a precizat Orban.

El a punctat că recomandarea sa către "fraţii români" este să ia în considerare că Ungaria va prelua anul viitor preşedinţia UE şi sprijină aderarea României la Schengen.
Viktor Orban a mai precizat că, dacă preşedintele Klaus Iohannis va vizita Ungaria, nu i se va spune despre ce poate sau nu să vorbească.

"Dacă tot am primit acest document, propunere, consiliere, atunci ce recomandăm noi în schimb? Păi, în primul rând, dacă preşedintele României vine în Ungaria - şi a primit deseori invitaţie - nu o să-i spunem preşedintelui României despre ce poate şi despre ce nu poate să vorbească la noi", a afirmat Orban, conform Agerpres.

Citeşte şi: Orban spune „nu” Uniunii Europene. Ungaria nu vrea să aplice deciziile în materie de migrație

Premierul maghiar a comentat, în scurte remarci şi glume, recomandările MAE legate de discursul său, spunând că este un act oficial şi îi poate da citire.

El a precizat că i s-a spus să nu vorbească despre "chestii delicate", "sensibilităţi", "simboluri naţionale care pot jigni sentimentele românilor" şi a adăugat că este de acord să nu vorbească despre acestea, dar a ţinut să ureze bun venit "prietenilor noştri care s-au prezentat aici cu steaguri", făcând referire la membrii asociaţiilor "Calea Neamului" şi "Frăţia Ortodoxă", care purtau steaguri tricolore, aceştia nefiind lăsaţi, însă, să intre la eveniment.

Totodată, premierul Ungariei a mai arătat că i s-a spus că poate aborda anumite teme, dar să nu arunce o lumină proastă asupra acestora, făcând referire la valorile occidentale.

"Se mai zice aici că putem aborda anumite teme, dar să nu aruncăm o lumină proastă asupra acestor lucruri, cum ar fi valorile occidentale.
Păi, acum, dacă cineva urmăreşte politica europeană şi face politică în UE, atunci e vorba de război, de imigrare şi de LGBTQ, deci astea sunt valorile, nu trebuie să aruncăm lumină proastă asupra acestor lucruri pentru că deja astea sunt într-o lumină proastă de la sine", a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.

Citește și: Viktor Orban: MAE român mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te