Adoptarea pachetului de măsuri fiscale ne menține libertatea de decizie economică și libertatea de finanțare de pe piețe, iar o amânare a acesteia ar fi avut un impact devastator în toamnă, a declarat, luni, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, la o conferință pe teme de agricultură.
Citește și: Transportatorii români: Costurile vor bubui din cauza creșterii TVA, RCA și accizelor la carburanți
Alexandru Nazare: Măsurile fiscale, dacă le-am fi amânat, ar fi avut un impact devastator, în toamnă
„Este vorba, practic, de un demers de recredibilizare a României. E un semnal foarte puternic pe care îl dăm noi, că vrem să avem o abordare complet diferită în modul în care ne gestionăm finanțele publice. Este doar un prim pas în acest sens și, din nefericire, nu aveam alternative în privința luării acestor măsuri. Alternativele ar fi fost mult mai dificile. Adică, măsurile, dacă le-am fi amânat acum, ar fi avut un impact dublu, devastator din punctul meu de vedere, în toamnă, în niște condiții mult mai grele, pentru că adoptarea astăzi a acestui pachet ne menține libertatea de decizie economică și ne menține libertatea de finanțare de pe piețe. Poate părea puțin lucru, dar este o condiție necesară. Nu este și suficientă. Contează ce vom face de acum încolo, pentru că trebuie să facem de acum încolo mult mai mult cu bani mai puțini, din cauza situației în care suntem”, a declarat ministrul într-o intervenție online, conform Agerpres.
Citește și: Proteste la Casele de Pensii. Oamenii sunt în stradă. Când intră pensiile pe card în iulie?
Acesta a precizat că nu a putut fi prezent fizic la eveniment, întrucât încă se lucrează la amendamentele depuse luni dimineața la primul pachet de măsuri adoptat vineri în ședința de Guvern, urmând să aibă loc o nouă ședință a Executivului pentru analiza și aprobarea lor.
Nazare a transmis că trebuie „să schimbăm viteza cu care facem lucrurile”. În plus, el a subliniat că va face demersuri pentru relansarea creditării în sectorul agricol.
Citește și: Noi măsuri de austeritate: Subvenția la partide tăiată cu 40%, jocurile de noroc supraimpozitate
„Eu cred că, având ajutorul sectorului privat care a dus, duce și va duce, de fapt, România înainte și duce greul, putem face acest lucru având un alt tip de deschidere, să preluăm ideile creative care vin din mediul de business și să le adoptăm repede. Deci, trebuie să schimbăm viteza cu care facem lucrurile și cred că putem, cel puțin în zona de agricultură, pe mecanisme noi de finanțare, pe zona de digitalizare, pe sustenabilitate, pe biosecuritate, pe tehnicile procesării, încurajarea procesării și, bineînțeles, stimularea reală a exportului. Să facem lucrurile să meargă mai bine, sau în orice caz mai bine. Eu, în calitatea mea de ministru al Finanțelor, o să fac tot ce pot să conving zona bancară să relansăm creditarea și să creăm mecanisme și instrumente noi de finanțare a agriculturii”, a spus șeful de la Finanțe.
În opinia acestuia, cu măsurile fiscale actuale și cele viitoare, până la finalul anului viitor situația economică a României poate fi stabilizată.
„Trebuie să ne orientăm foarte serios în privința stimulării investițiilor, iar aici nu vorbesc neapărat de banii de la bugetul de stat, care vreau să spun foarte clar că vor fi mult mai puțini, nu doar anul ăsta, ci și anul viitor, dar, luând aceste măsuri de încurajare a investițiilor, preluând ideile de la mediul privat, eu cred că într-un interval care sigur va depăși și anul acesta, dar până la finalul anului viitor, cu toate aceste măsuri luate și cu celelalte pachete pe care le avem în vedere pentru acest an, putem să stabilizăm situația și să creăm o bază solidă pe care să construim cu totul altfel economia. Nu puteam să construim etaje superioare cu o fundație vulnerabilă, pentru că atunci am fi avut probleme mult mai grave mai târziu. Ca atare, cred că este un pas foarte important și foarte așteptat de piețe, de Comisia Europeană și cred că dă un semnal major de schimbare”, a susținut acesta.
Ministrul Finanțelor a admis că acest pachet de măsuri fiscale nu este perfect și nici nu poate să mulțumească pe toată lumea, dar nu existau alternative.
„E adevărat că nu este, nu va fi un pachet perfect și în niciun caz nu va mulțumim pe toată lumea, pentru că nu are cum să mulțumească pe toată lumea, dar, având în vedere creșterile de cheltuieli la toate capitolele și creșterea de deficit din ultimii patru ani, niciun guvern responsabil astăzi nu va avea alte alternative decât să acționeze așa. Încă o dată, îmi mențin disponibilitatea de a discuta cu toată zona de business din agricultură, pe zona de creștere a procesării și pe zona de stimulare a exportului”, a arătat Alexandru Nazare.
Potrivit acestuia, investițiile trebuie să continue, dar trebuie regândit modul în care se fac și urmărit impactul lor.
„În mod cert investițiile trebuie să continue, dar trebuie să regândim modul în care aceste investiții se fac, să avem un impact clar al programelor, să avem un impact clar al modului în care se cheltuiesc banii. Nu mai puteam să cheltuim bani fără să știm exact ce impact au și, mai mult decât atât, și fondurile europene pentru agricultură, renegocierea fondurilor din agricultură care are loc în acest moment trebuie să plece de la niște baze cuantificabile. Am investit niște bani într-o zonă, ce impact am avut, să încercăm să canalizăm resursele pe care le avem mult mai bine decât am făcut-o până acum, iar asta nu înseamnă o tăiere a investițiilor, ci o redirecționare a investițiilor unde este cu adevărat un impact, pentru că deficitul balanței comerciale este enorm. Noi nu putem reduce acest decalaj altfel decât țintind, prioritizând investiții în zone cu înalt potențial pe fiecare sector în parte”, a adăugat Nazare.