Alertă METEO: Val polar peste România! Ninsori și temperaturi șocante în mijlocul primăverii

DE Elena Petrescu | Actualizat: 08.04.2025 - 20:28
Alertă METEO: Val polar peste România! Ninsori și temperaturi șocante în mijlocul primăverii - Pexels(imagine cu rol ilustrativ)
Alertă METEO: Val polar peste România! Ninsori și temperaturi șocante în mijlocul primăverii - Pexels(imagine cu rol ilustrativ)

Alertă METEO: Val polar peste România! Ninsori și temperaturi șocante în mijlocul primăverii. Valorile termice înregistrate sunt considerabil mai mici decât cele normale pentru această perioadă a anului.

SHARE

Un val de aer neobișnuit de rece a cuprins aproape toată Europa, inclusiv România, aducând temperaturi mult sub media normală pentru luna aprilie.

Alertă METEO: Val polar peste România! Ninsori și temperaturi șocante în mijlocul primăverii

Potrivit meteorologilor, acest fenomen se datorează unei zone extinse de înaltă presiune care s-a format deasupra Mării Nordului.

Aceasta a permis pătrunderea unui curent de aer arctic foarte rece în sudul Europei, în weekend, fenomen care se extinde acum și către restul continentului, informează The Guardian.

Citește și METEO Vine căldura înapoi în weekend. Ce temperaturi vor fi de Florii?

În România, masa de aer rece a provocat ninsori, lapoviță, ploi și o scădere bruscă a temperaturilor. Valorile termice înregistrate sunt considerabil mai mici decât cele normale pentru această perioadă a anului.

Frigul s-a făcut simțit încă de sâmbătă în țări precum Polonia și Lituania, unde temperaturile maxime au fost de 11°C și 6°C, în contrast puternic cu maximele de 21°C și 18°C înregistrate în ziua precedentă.

Pe măsură ce săptămâna avansează, valul de frig va continua să se extindă.

Sunt așteptate temperaturi cu 5–10°C sub media climatologică în regiuni întinse: din Rusia până în Germania și din Estonia până în sudul Italiei și al Greciei. În multe zone din Europa de Est, maximele vor rămâne cu o singură cifră, iar în Grecia se vor înregistra temperaturi de aproximativ 10°C. În regiunile montane, temperaturile maxime vor coborî sub 0°C, iar ninsorile rămân posibile.

Vestul Europei rămâne sub influența unui aer mai cald

Spre deosebire de estul continentului, vestul Europei se bucură de o vreme semnificativ mai blândă. Sub influența unui curent de aer sudic, temperaturile sunt cu aproximativ 5°C peste media sezonieră. În Franța și Spania, maximele ajung la 20°C, iar în Regatul Unit se mențin în jurul valorii de 10°C.

Citește și Vremea face ravagii în țară. Turiști blocați în autoturisme, salvați de jandarmii montani

Fenomene extreme și în Statele Unite

În același timp, centrul și estul Statelor Unite continuă să fie afectate de fenomene meteo extreme. Furtuni puternice, inundații și tornade s-au abătut asupra mai multor regiuni, în contextul unui sistem de joasă presiune care se deplasează spre est.

Până acum au fost raportate cel puțin 16 decese.

La vest de acest front instabil s-a format un sistem de înaltă presiune, însoțit de un panou de aer rece care a traversat statele sudice ale SUA și nordul Mexicului. Acolo, temperaturile au scăzut cu peste 10°C sub media sezonieră.

Se estimează că acest val rece se va propaga spre est pe parcursul acestei săptămâni, oferind un moment de respiro în fața vremii severe pentru statele centrale și estice.

Furtuna Nuria afectează Arhipelagul Canare și Peninsula Iberică

Săptămâna trecută, deasupra Insulelor Canare s-a format un sistem de joasă presiune, care a fost denumit furtuna Nuria de către serviciul meteorologic din Spania. Este cea de-a 14-a furtună numită în acest sezon în Peninsula Iberică.

Insula La Palma a fost cea mai afectată, cu rafale de vânt de peste 100 km/h și mai mult de 30 mm de precipitații într-o singură oră. Furtuna s-a deplasat ulterior spre nord-est, afectând Spania și Portugalia cu ploi abundente și vânturi puternice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te