Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Belarus, discutate de ministrul Odobescu la CAE

DE Alin Crișan | Actualizat: 18.03.2024 - 21:43
Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Belarus, discutate de ministrul Odobescu la CAE - Foto: INQUAM Photos/ George Călin/ Imagine cu caracter ilustrativ

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Belarus au fost discutate de ministrul Odobescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

SHARE

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), context în care a vorbit de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi de situaţia din Belarus.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Belarus, discutate de ministrul Odobescu la CAE

Agenda reuniunii a inclus şi situaţia din Orientul Mijlociu. De asemenea, miniştrii de Externe europeni au avut un schimb informal de opinii cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

În cadrul acestuia, au fost împărtăşite evaluări cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu. Ministrul român a subliniat importanţa deosebită a legăturilor solide transatlantice, a susţinerii comune pentru ordinea mondială bazată pe reguli şi pentru respectarea dreptului internaţional, mai ales în contextul numeroaselor provocări globale actuale.

Citește și: O armă NATO care ar putea schimba războiul va ajunge în Ucraina! MApN îi va asigura combustibilul

A apreciat sprijinul SUA pentru Republica Moldova şi a evidenţiat importanţa unei abordări cuprinzătoare a războiului din Ucraina care să permită gestionarea consecinţelor acestuia asupra întregii regiuni a Mării Negre.

Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, au fost discutate ultimele evoluţii din teren şi sprijinul UE pentru Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a prezentat, prin videoconferinţă, priorităţile Ucrainei pentru perioada următoare. Ministrul român de Externe a reconfirmat sprijinul ferm şi multidimensional al UE pentru Ucraina, cu accent pe urgenţa acordării de sprijin militar. În acest sens, a salutat adoptarea Fondului de Asistenţă dedicat acestei ţări în cadrul Instrumentului European pentru Pace, care va permite furnizarea asistenţei necesare.

Demnitarul român a exprimat susţinere pentru diferitele iniţiative care vizează suplimentarea surselor de finanţare pentru sprijinul militar. De asemenea, a afirmat sprijinul pentru un nou pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei şi pentru identificarea de măsuri eficiente de implementare a sancţiunilor UE.

În context, a apreciat activitatea emisarului special al UE pentru combaterea eludării sancţiunilor, David O'Sullivan, şi eforturile acestuia în dialogul cu statele terţe. Ministrul Odobescu a abordat şi situaţia din regiunea Mării Negre, evidenţiind nevoia unei abordări mai strategice a UE pentru această zonă.

Oficialul român a salutat raportul Comisiei Europene privind evoluţiile în procesul de aderare la UE a Ucrainei şi Republicii Moldova, precum şi propunerile de cadre de negociere pentru cele două ţări, înaintate Consiliului UE de către Comisie (12 martie). În context, a subliniat importanţa menţinerii unui calendar ambiţios şi organizării primelor conferinţe interguvernamentale cu Ucraina şi Republica Moldova, cât mai curând posibil.

Citește și: Ucraina și Rusia construiesc fortificații defensive. Se pregătesc să înghețe conflictul?

În privinţa situaţiei din Belarus, ministrul Odobescu a afirmat că este îngrijorătoare creşterea represiunii asupra opoziţiei, societăţii civile şi presei independente, precum şi încălcările drepturilor omului. România a condamnat complicitatea regimului de la Minsk în susţinerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, România a susţinut concentrarea eforturilor UE asupra priorităţilor celor mai urgente, respectiv situaţia umanitară extrem de dificilă din Fâşia Gaza şi necesitatea eliberării tuturor ostaticilor de către Hamas. A fost prezentat sprijinul umanitar recent trimis de România pentru spitalului de campanie iordanian din Fâşia Gaza.

Demnitarul român a subliniat necesitatea unei abordări unitare a UE faţă de situaţia complexă din teren, pentru menţinerea unui dialog permanent atât cu palestinienii, cât şi cu israelienii, şi pentru continuarea participării la eforturile diplomatice pentru reinstaurarea păcii în regiune. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te