Agenția Universitară a Francofoniei anunță 14 măsuri pentru miile de studenți refugiați din Ucraina

DE Adrian Costin | Actualizat: 07.03.2022 - 18:24
Președintle Agenției Universitare a Francofoniei este ministrul român al Educației, Sorin Cîmpeanu Foto: AUF

Organizația, condusă de ministrul român al Educației, Sorin Cîmpeanu, propune un plan în 14 puncte pentru comunitățile academice afectate de conflict.

SHARE

Agenția Universitară a Francofoniei a inițiat un „studiu al situației de la fața locului”, în special cu ajutorul decanilor și rectorilor celor 13 universități membre ucrainene. Președintele în exercițiu al Agenției Universitare a Francofoniei este ministrul Educației din România, Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Și Pepsi și Starbucks au rămas în Rusia. Au apărut ghiduri de boicot pentru Pepsi și Coca Cola

În urma analizelor și a mobilizării comunităților academice din întreaga lume, prin AUF, a fost creat un „plan special AUF Ucraina” care cuprinde mai multe acțiuni pentru studenți, profesori, cercetători și rectori ai instituțiilor membre din Ucraina. 

Citește și: VIDEO O bunică și doi nepoți și-au strâns viața într-o șacoșă „de-un leu” și au fugit în România 

În ce constă asistența pentru refugiați

Asistența pentru refugiați cuprinde trei sub-capitole. Prima măsură este sprijinul pentru mobilitatea și integrarea lor.

Citește și: Super-forța care ne apără din Mediterana: Portavionul Charles de Gaulle cu 3 fregate și un submarin

Va fi lansat un apel de proiecte de sprijin și integrare pentru studenții refugiați din instituțiile membre din Ucraina.
Sprijin pentru relocarea echipelor de cercetare ucrainene în orice altă țară din regiune.
ESFAM – institutul AUF din Sofia (Bulgaria) specializat în management public, va primi gratuit studenți ucraineni sau internaționali refugiați, în mod excepțional, în timpul conflictului, pentru formare inițială și continuă.
Sprijinul instituțional pentru instituțiile membre este a doua măsură:

4. Sprijin pentru universitățile membre din țările vecine – Republica Moldova (10 unități), România (44 de unități) – care vor primi refugiați cetățeni ai unităților din Ucraina.

5. Mobilizarea programului „AIMES internațional” al AUF , specializat în monitorizarea studenților-refugiați, care va lansa un apel de candidaturi în acest context particular din unitățile membre.

Sprijinul pentru primirea și găzduirea refugiaților este a treia măsură:

6. Parteneriatul CIUP-AUF – Cité Internationale Universitaire de Paris (CIUP) și AUF lucrează împreună pentru o acțiune de urgență de primire a studenților refugiați din Ucraina.

7. Acces consolidat la Maison des Etudiants de la Francophonie din Paris, cu stabilirea unei cote excepționale de săli deschise studenților refugiați din Ucraina, ucraineni sau internaționali.

Pe capitolul de continuitate științifică și educațională, planul AUF prevede:

8. Ajutor pentru traducerea documentelor ucrainene necesare pentru validarea cunoștințelor dobândite în universitățile de limbă franceză.

9. În mai multe țări, AUF are campusuri digitale francofone (CNF) și centre de angajare francofone (CEF) care vor primi orice student refugiat din universitățile ucrainene. Aceste spații AUF permit accesul digital și posibilitatea de a derula învățământ la distanță.

10. Oferte gratuite pentru organizarea și gestionarea instruirii online. IFIC, un institut AUF situat în Tunis (Tunisia) specializat în învățământ la distanță, va sprijini gratuit: studenții care vor putea accesa cursuri internaționale de diplomă prin sistemul FOAD (Open and Distance Learning, etc.); directori și profesioniști care vor putea accesa sistemul TRANSFER (Continuing Education); unități membre care pot solicita sprijin tehno-pedagogic în proiectarea, dezvoltarea și publicarea online a modulelor de formare.

11. Furnizarea de resurse digitale în beneficiul membrilor ucraineni ai AUF. O serie de resurse utile sunt oferite de AUF, în special prin biblioteca digitală BNEUF.

Componenta de ajutor financiar instituțional cuprinde:

12. Scutirea completă de la plata cotizațiilor pentru instituțiile membre din Ucraina pentru anii 2021 și 2022.

13. Flexibilitate în managementul proiectelor aflate în derulare în Ucraina – prelungirea duratei proiectului/amânarea termenelor de implementare a proiectelor, relaxarea managementului financiar etc..

14. Misiunile de cooperare științifică sunt sprijinite prin sejururi de formare avansată și cercetare, precum și misiuni de experți, cu relocare în primul rând în țările vecine voluntare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te