Activiștii cer ca oile salvate de pe vasul răsturnat să fie lăsate pe pășune

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 29.11.2019 - 14:23

Soarta celor 250 de oi care au supraviețuit dezastrului vaporului Queen Hind din Marea Neagră încă mai face obiectul dezbaterilor, conform asociațiilor pentru animale care activează în România, scrie publicația britanică de stânga The Guardian, citată de Rador.

SHARE

Peste 14.600 de oi se aflau pe vaporul care se îndrepta spre Arabia Saudită pe o rută aglomerată a exporturilor de animale atunci când acesta s-a răsturnat, duminică după-amiaza, la ieșirea din port. Tot echipajul a scăpat teafăr, dar cele mai multe animale se crede acum că au murit.

Echipe de salvare formate din asociații pentru animale și veterinari și polițiști români încă mai lucrează pe vapor, decupând găuri în pereți pentru a ajunge la secțiuni inaccesibile. Dar condițiile devin tot mai rele și șansele de a găsi animale în viață sunt tot mai mici.

„Trebuie să urci prin coridoare întunecate, să șontâcăi prin apă și să te cațeri pe cadavre de oi în timp ce cauți”, a afirmat Kuki Bărbuceanu de la asociația Animal Rescue and Care și de la organizația pentru bunăstarea animalelor Four Paws. Bărbuceanu e un veteran operațiunilor de urgență specializat în salvarea animalelor.

„Iar apoi trebuie să ieși iar, dar de data acesta cărând o oaie de 50-60 de kilograme. E o muncă destul de epuizantă.” Mirosul devine mai rău și, chiar dacă unii salvatori poartă măști de gaze, Bărbuceanu spune că ele te obstrucționează în condițiile de muncă fizică intensă presupusă de căratul oilor. Alături de ei au fost veterinari de la autoritatea veterinară ANSVSA și lucrători ai serviciilor de urgență românești. Joi după-amiază fuseseră salvate de pe vapor 250 de oi.

Însă soarta oilor supraviețuitoare încă mai este în dubiu. Ele se află acum în carantină și sunt îngrijite de compania exportatoare, Maria Trading. Activiștii și-au exprimat unele temeri cum că firma saudită importatoare le va revendica și vor fi urcate pe următorul vas de transport.

ONG-urile vor să preia animalele și să le găsească sanctuare unde să rumege liniștite până la o bătrânețe tihnită. O declarație dată de Maria Trading pentru Guardian a confirmat că le oferă adăpost și hrană oilor salvate și a adăugat că: „Autoritatea de sănătate veterinară românească este unica parte interesată care va decide când și unde vor fi transferate animalele salvate.”

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.