Penibilul incident dintre adjunctul Jandarmeriei București și doi protestatari pașnici

DE Ramona Ursu | Actualizat: 26.06.2018 - 15:08

Maiorul Ionuț Cătălin Cristea, adjunct al directorului general al Jandarmeriei București, împuternicit cu probleme pentru pază, a intrat, în calitate de „cetățean cu o stație cumpărată de la Mega Image”, așa cum s-a prezentat, într-un dialog absurd cu doi protestatari.

SHARE

Dialogul a avut loc în fața ministerului de Interne. Maiorul, aflat în timpul serviciului, dar îmbrăcat în civil, le-a cerut celor doi cetățeni să se legitimeze, deși el nu se prezentase înainte, ba chiar a susținut că este un cetățean simplu, neplătit din bani publici.

Evenimentul de-a dreptul penibil a avut loc în 21 iunie, la o zi după protestele masive din București, când Jandarmeria a intervenit în forță în Piața Victoriei, a folosit gaze lacrimogene și a făcut mai multe rețineri, fiind aspru criticată în spațiul public pentru desfășurarea de forțe nejustificată.

Ca urmare a acestor tensiuni dintre jandarmi și protestatari, Cătălin Teniță, fondator al grupului civic Geeks for Democracy, și Marian Rădună, membru al grupului civic #Rezistența, au mers în fața Ministerului de Interne pentru a cere demisia ministrului Carmen Dan. 

„Ne-am dus la minister în jurul orei 15.00, aveam cu noi litere din polistiren cu mesajul «Demisia!» Am discutat cu un maior, unul dintre jandarmii cu «Dialog» de la Batalionul 1, și am explicat că tot ce vrem să facem este să punem acele litere în fața ministerului, pentru câteva minute, fără să scandăm, fără să spunem absolut nimic. Doar să fie mesajul «Demisia» adresat doamnei ministru Carmen Dan, ca urmare a ceea ce se întâmplase cu o zi înainte în Piața Victoriei”, a explicat Marian Rădună pentru Newsweek România.

Negocierea

Au urmat câteva minute de negociere între protestatari și jandarmi în privința locului în care puteau fi afișate literele. În timp ce cetățenii doreau să le întindă pe jos în fața ministerului, oamenii legii le-au indicat să facă acest lucru de cealaltă parte a străzii, motivând că spațiul din fața instituției este rezervat altor manifestații. 

„După negocieri, jandarmii ne-au spus că putem rămâne acolo timp de trei minute, cu literele afișate pe jos în parcarea din fața ministerului de Interne. Am întrebat dacă ne vor amenda și ne-au spus că nu, dacă strângem literele în trei minute. Asta am și făcut. Am așteptat trei minute, fără să scandăm, fără nimic altceva, doar am stat lângă literele cu «demisia». Apoi le-am strâns și am vrut să plecăm, însă a venit acel domn îmbrăcat în civil, a început să vorbească cu noi și ne-a spus să ne legitimăm”, spune Cătălin Teniță.

Teatru absurd

A urmat, apoi, un dialog cel puțin nepotrivit între „civilul” dotat cu stație de emisie-recepție apărut în fața ministerului de Interne și cei doi protestatari, întreaga scenă desfășurându-se în fața mai multor jandarmi, dar și a unor jurnaliști. Reproducem, mai jos, discuția dintre „civilul” maior Ionuț Cătălin Cristea, adjunctul Jandarmeriei București, și cei doi protestatari: 

Marian Rădună: Apropiați-vă, vă rugăm, vreți să comunicați cu cetățenii, stimate domn?

Maiorul Ionuț Cătălin Cristea: Cine sunteți dumneavoastră?

Marian Rădună: Cine sutenți dumneavoastră?

Maiorul Ionuț Cătălin Cristea: Un cetățean. 

Cătălin Teniță: Haideți să vorbim la bere, dacă sunteți un cetățean. 

Maiorul Ionuț Cătălin Cristea: Un cetățean...

Marian Rădună: Un cetățean cu stație, în timpul programului de lucru.

Maiorul Ionuț Cătălin Cristea: Stația am luat-o de la Mega Image. 

Marian Rădună: Sunteți și arogant, extraordinar. Vă face cinste...

Maiorul Ionuț Cătălin Cristea: Cine sunteți dumneavoastră?

Cătălin Teniță: Un cetățean. 

Maiorul Ionuț Cătălin Cristea: Vă rog să vă legitimați. 

Cătălin Teniță: Dumneavoastră sunteți un cetățean, eu nu mă legitimez în fața unui cetățean. 

Marian Rădună: Legitimați-vă și stăm de vorbă, dacă vreți. Respectați legea din România, stimate domn. Cum vă permiteți să spuneți: „Legitimați-vă!”? Asta-i abordare? Nu sunteți un cetățean, sunteți un om plătit din bani publici, care ar trebui să se asigure că legea este respectată. 

Maiorul Ionuț Cătălin Cristea: Dar eu nu sunt plătit... 

Marian Rădună: Dacă ocupați o funcție publică, ar trebui să vă dați demisia acum. Este jenant. „Legitimați-vă!” Pe bune? Nu vorbiți cu vreun subaltern de-al dumneavoastră, unde ați instaurat dictatura. 

În urma acestei discuții, Marian Rădună și Cătălin Teniță le-au cerut jandarmilor din fața ministerului de Interne să îi lămurească cine este „cetățeanul” care le-a cerut să se legitimeze. „A venit un cetățean la noi și a folosit cuvintele autorităților. M-am simțit agasat de acest cetățean. Cine este acest cetățean?”, l-a întrebat Rădună pe unul dintre oamenii legii. Răspunsul a fost să se adreseze biroului de presă, „pentru că sunt informații pe care nu vi le pot da”. 

Jandarmeria: „Nu intrăm în discuții personale”

În baza filmărilor făcute publice de Epoch Times România, Newsweek România l-a identificat pe „cetățeanul” Ionuț Cătălin Cristea și a solicitat Jandarmeriei un punct de vedere referitor la evenimentul din 21 iunie. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a precizat că maiorul Cristea era în timpul programului de lucru când a avut loc discuția cu Marian Rădună și Cătălin Teniță, fără a spune dacă acesta avea sau nu dreptul să le ceară celor doi să se legitimeze, neprezentându-se la rândul lui.

„Persoana nominalizată de dumneavoastră era în timpul serviciului. Nu știu ce anume au discutat cetățenii respectivi cu adjunctul pe probleme de pază. Eu atât pot spune, că era în timpul serviciului, iar persoanele respective au fost sancționate contravențional. Domnul este adjunctul care se ocupă de paza și protecția obiectivelor”, a declarat Georgian Enache. 

Întrebat de unde ar fi putut ști cei doi protestatari cu cine discută, dacă maiorul Cristea nu s-a prezentat atunci când le-a cerut să se legitimeze, ofițerul de presă al Jandarmeriei București a răspuns: „Ați reținut punctul nostru de vedere. Nu vreau să intrăm în întrebări personale. Dumneavoastră sunteți un jurnalist care trebuie să prezinte niște fapte în mod obiectiv. Nu intrăm în discuții personale. Nu dânsul a legitimat persoanele respective. Ăsta este punctul nostru de vedere”. 

Amendați 

Marian Rădună și Cătălin Teniță au fost amendați de Jandarmerie, pentru cele trei minute negociate cu oamenii legii, în care li s-a permis să stea cu literele cu mesajul „Demisia” în fața ministerului de Interne. Amenda a venit după schimbul de replici tăios avut cu adjunctul Jandarmeriei București și a fost dată pentru „participarea la o adunare publică nedeclarată”. „După discuția cu acel domn, jandarmii ne-au amendat pe fiecare cu câte 500 de lei, deși stabilisem că putem sta trei minute acolo și ne-au spus că nu ne vor sancționa contravențional. Apoi, civilul care ne ceruse să ne legitimăm, gândindu-se probabil că a greșit, a venit la noi împăciuitor, ne-a spus că ei, jandarmii, sunt atacați de cetățeni, că sunt înjurați, amenințați. Ba chiar ne-a cerut, prietenește, o țigară”, a precizat, pentru Newsweek România, Cătălin Teniță. Atât el, cât și Marian Rădună vor ataca în instanță amenzile primite. 

Maiorul Cristea are soția angajată la SIE

Maiorul Ionuț Cătălin Cristea nu este singurul din familie angajat în funcții publice importante. Conform declarației sale de avere, soția sa, Oana Cristea, lucrează în cadrul Serviciului de Informații Externe. Dacă în 2010, Cristea declara că soția este angajată a UM 02448/u București (unitate SIE, așa cum relatează presa, fostă unitate a Centrului de Informații Externe, cum apare într-un document al CNSAS), din 2012, în documente similare, precizează că soția sa este salariată a SIE. Conform ultimei declarații de avere, din mai 2018, Ionuț Cătălin Cristea are un salariu anual de 83.000 de lei, iar soția obține un venit de 39.600 de lei. 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te