3.300 de lei amendă dacă ai uitat să faci asta la mașină. Ți se ia și talonul. Cum îl recuperezi?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.07.2024 - 14:57
3.300 de lei, amendă dacă ai uitat să faci asta la mașină. Ți se ia și talonul. Cum îl recuperezi - Foto: nquam Photos / Alex Nicodim (rol ilustrativ)
3.300 de lei, amendă dacă ai uitat să faci asta la mașină. Ți se ia și talonul. Cum îl recuperezi - Foto: nquam Photos / Alex Nicodim (rol ilustrativ)

Dacă nu ai grijă să faci verificarea periodică a mașinii, poți rămâne fără talon primești și o amendă usturătoare, de 16 ori mai mare decât ai plăti să intri în legalitate.

SHARE

În funcție de vechimea mașinii, Inspecția Periodică trebuie făcută la un anumit interval de timp. Șoferii care uită acest lucru și sunt prinși de poliție, rămân fără talon și primesc o amendă de peste 3.000 de lei. 

Recuperarea documentului presupune, în cazul cel mai fericit, câteva drumuri la diverse instituții.

Sunt însă o mulțime de situații în care poliția poate lua talonul unui șofer. Abaterile se lasă și cu amendă. În unele cazuri, reținerea talonului este însoțită și de alte sancțiuni.

3.300 de lei amendă dacă ai uitat să faci asta la mașină. Ți se ia și talonul. Cum îl recuperezi?

Legea le permite polițiștilor să rețină talonul pentru mai multe abateri.

Dacă ai ITP-ul expirat, nu ai RCA, descoperă defecțiuni la sistemul de frânare și direcție, netranscrierea proprietății în termenul legal sau mașina prezintă alte caracteristici decât cele din talon, adică o culoare diferită, folii neomologate, roți mai mari, etc, riscul să rămâi fără talon este foarte mare.

Citește și: Rămâi fără talonul mașinii și cu o amendă uriașă dacă nu ești echipat de iarnă. Ce trebuie să faci?

Certificatul de înmatriculare nu se reține dacă șoferul remediază pe loc deficiențele constatate, caz în care se aplică numai sancțiunea contravențională, adică amenda, care variază de la caz la caz.

Dacă certificatul de înmatriculare a fost reținut pentru defecțiuni tehnice, după remedierea problemelor tehnice semnalate, vehiculul trebuie prezentat la una dintre reprezentanțele teritoriale ale Registrului Auto Român pentru verificarea subansamblelor / sistemelor la care au fost constatate defecțiuni, conform rarom.ro.

După ce se constată remedierea defecţiunilor, reprezentantul RAR va menţiona acest lucru pe originalul dovezii înlocuitoare a certificatului de înmatriculare.

Citește și: FOTO Un român s-a prezentat la RAR cu roata mașinii legată cu o funie

Dovada înlocuitoare cu înscrisul respectiv permite redobândirea certificatului de înmatriculare.

Dacă motivul reţinerii certificatului de înmatriculare l-a constituit expirarea termenului de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice anterioare, verificarea tehnică pentru redobândirea certificatului se efectuează exclusiv de către RAR.

Pentru prezentarea vehiculului la RAR, trebuie să țineți seama că, în conformitate cu ultimele modificări ale Codului Rutier, pentru vehiculele înmatriculate în România, în momentul în care

 valabilitatea ITP expiră, în mod automat se suspendă înmatricularea vehiculului respectiv, iar vehiculul nu mai are drept de circulație pe drumurile publice.

Pentru a reintra în posesia certificatului de înmatriculare reținut, titularul acestuia trebuie să se prezinte la sediul Serviciului Poliției Rutiere, având asupra sa buletinul sau cartea de identitate, dovada de reținere a certificatului de înmatriculare original și actul din care rezultă încetarea motivului reținerii original + copie. 

Citește și: Atenție, șoferi! 7 modificări importante ale Codului Rutier: Permisul poate fi și retras

În unele cazuri, poliția poate lăsa șoferul să conducă în baza unei dovezi cu drept de circulație de 15 zile, timp în care trebuie să meargă să facă IPT-ul. 

Citește și: Cum se circulă, de fapt, în sensul giratoriu după modificarea Codului rutier. Ce este total interzis

Ți se ia talonul, ți se dă amendă

Dar reținerea talonului mașinii nu este singura sancțiune aplicată în cazul constatării neregulilor. Aceasta vine la pachet și cu niște amenzi usturătoare. 

Astfel, pentru ITP expirat, se aplică 9/20 puncte amendă adică până la 3.300 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minim în 15 zile, adică 1.650 lei.

Pentru înmatriculare suspendată (netranscriere), se aplică aceeași salcțiune cu posibilitatea de a plăti, la fel, jumătate din minim în 15 zile.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te