Atenție, șoferi! 7 modificări importante ale Codului Rutier: Permisul poate fi și retras

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.02.2023 - 12:48
Atenție, șoferi! 7 modificări importante ale Codului Rutier: Permisul poate fi și retras. - Foto: Profimedia Images

Atenție, șoferi! Începând cu data de 17 februarie 2023, au intrat în vigoare mai multe modificări ale Regulamentului de aplicare a Codului Rutier. Printre cele mai importante, definirea intersecției cu giratoriu și posibilitatea retragerii permisului de conducere.

SHARE

Hotărârea de Guvern nr. 130 din 15 februarie 2023, pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, a intrat în vigoare începând cu data de 17 februarie 2023, după publicarea sa în Monitorul Oficial. 

Dintre cele 17 puncte ale HG 130/2023, 7 sunt foarte importante pentru toți conducătorii de autovehicule, tractoare și tramvaie. 

Citește și: FOTO Aro 304 Cabrio, limuzina tip „Papamobil” în care lui Ceaușescu i-a fost frică să se urce

Retragerea permisului de conducere

Prin HG 130/2023 a s-a redefinit noțiunea de „retragere a permisului de conducere”. Potrivit inițiatorilor, redefinirea era necesară pentru a cuprinde toate cazurile în care se dispune măsura, prevăzute de Codul Rutier.

Astfel, retragerea permisului se poate aplica celor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic ori în cazul în care șoferul nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, dar pare sub influența acestora.

Concret, polițistul rutier poate dispune retragerea permisului de conducere dacă are probe sau indicii temeinice care indică faptul că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, însă acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive.

Citește și: Atenție ce service alegeți! Un mecanic a vândut pe bucăți, la dezmembrări, mașina clienților

Polițistul poate dispune de acum retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. (art. 22 ^1, alin. (1) din Codul Rutier). În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație, relatează avocatnet.ro.

Noile reglementări vizează, mai mult, și definirea acțiunii de retragere a permisului de conducere care, potrivit art. 2, pct. 6. din Regulament, este o măsură de reținere a carnetului de șofer, precum și interzicerea dreptului de a conduce nu doar autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie, dispusă de poliția rutieră. Titularului permisului i se va înmâna de către polițistul rutier dispoziția de retragere.
                   
Șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care se eliberează cu drept de circulație pentru 15 zile, în situația în care nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea (dacă prin acestea au rezultat accidente soldate doar cu avarii materiale)  sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.

Intersecția cu sens giratoriu - Se semnalizează din timp părăsirea intersecției

Intersecția cu sens giratoriu este definită, prin HG 130/2023, ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

După cum apare în hotărâre, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Pot rămâne fără carnet și șoferii cu permis eliberat în alt stat

Prin HG 130/2023, a fost completat regulamentul cu prevederile necesare punerii în aplicare a interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

Unde ajunge permisul de conducere suspendat/retras

Permisul de conducere, cu excepția celui eliberat de o autoritate străină, se înaintează la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile, dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc..

Și polițiștii de frontieră pot verifica permisul de conducere

S-a introdus posibilitatea ca polițiștii de frontieră să facă verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.

Reducerea perioadei de suspendare a permisului auto

În noul Regulament scrie că “cererea (petru reducerea perioadei de suspendare a permisului, n.r) se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”, nu că “cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare”, cum era înainte, conform legislatie.just.ro.

Stațiile de tramvai fără refugiu, marcate cu o linie în zig-zag

Prin HG 130/2023, s-au reglementat și marcajele pentru stațiile de tramvaie fără refugiu pentru pietoni. Administratorii drumurilor au o nouă obligație privitoare la amenajarea stațiilor de tramvaie (înainte erau obligații doar în legătură cu stațiile de autobuz și troleibuz). Concret, se reglementează marcajul format dintr-o linie în zig-zag pentru semnalizarea stațiilor de tramvaie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te