#2019 IT&C Summit: România nu este bine pregătită pentru atacuri cibernetice

DE Silviu Sergiu | 15.05.2019 - 16:49

Newsweek România a organizat pe 8 mai o dezbatere dedicată securității cibernetice, infrastructurii critice și noilor tehnologii în afaceri.

SHARE

Intitulat „#2019 IT&C Summit“, evenimentul i-a pus la aceeași masă pe toți actorii implicați în domeniul securității cibernetice din România.

Dezbaterea este a doua organizată de revista noastră pe o temă de interes națio­nal, după cea dedicată resurselor de petrol și gaze din Marea Neagră, care a avut loc în luna noiembrie 2018.

Al treilea panel de dezbatere a încercat să răspundă la două întrebări importante: cum răspunde mediul privat la provocările cibernetice? Care sunt proiectele majore și tehnologiile folosite?

Aici, mai mulți reprezentanți ai unor firme private importante au împărtășit din experiența lor și au vorbit despre soluțiile tehnice pe care le oferă în materie de securitate energetică.

De pildă, Alex Lozikoff, business development manager la Softprom by ERC, o firmă ucraineană care, în prezent, are sediul central în Austria, a vorbit despre „TrapX“, soluția de securitate cibernetică dezvoltată de compania sa. „Este o diferență între a fi adaptabil în fața amenințărilor cibernetice și a fi în siguranță. Metodele tradiționale nu mai sunt suficiente pentru a proteja infrastructura cibernetică“, i-a avertizat el pe cei prezenți. Alex Lozikoff a apreciat că Ucraina, la fel ca România, „suferă de lipsa legislației“.

Ioan Constantin, cyber security expert la Orange România, a explicat că compania sa „își extinde în permanență aria de servicii tehnologice“ și „oferă și servicii de securitate cibernetică“. „Ne asumăm noi serviciile de securitate cibernetică în locul companiilor. În materie de servicii de internet, rețeaua este protejată de produsele noastre“, a spus el.

Specialistul Orange este de părere că „instituțiile statului specializate în prevenirea atacurilor cibernetice trebuie să se coordoneze cu operatorii privați, dar și cu cei din mediul public“. „Astfel, răspunsul la atacurile cibernetice vine mai repede, acestea sunt mai bine înțelese.

Riscurile sunt foarte mari, pentru că atacurile sunt efectuate de actori cu resurse importante“, a spus Ioan Constantin.

El a explicat că foarte puține atacuri cibernetice au o țintă precisă. „Majoritatea atacurilor sunt oportuniste. Ele vizează cele mai ușor de spart sisteme de securitate. Atâta vreme cât înțelegem pericolele la care ne expunem când folosim tehnologii moderne, vom realiza că oamenii exagerează impactul real al amenințărilor“, a adăugat el.

În context a dat asigurări că „instituțiile statului sau agențiile private de intelligence nu pot accesa orice informație, în orice monent, fără să respecte prevederile legale“.

La rândul său, Andrei Ioniță, entreprise business development manager la  Bitdefender, a apreciat că „România nu este pregătită pentru un atac de mari dimensiuni, lansat de un actor statal cu resurse importante la dispoziție“.

„Țara noastră nu este bine pregătită pentru aceste amenințări, pentru că statul nu are competențe. Fără o colaborare cu mediul privat, țara noastră nu va putea să facă față“, este de părere Ioniță.

El a avertizat că „din momentul în care te-ai conectat, riscurile sunt enorme“. „Putem fi paranoici, pentru că asta ne ajută să înțelegem că putem deveni oricând ținte, dar nu trebuie să ne ferim de cei care vor să ne apere. Nu este suficient să implementăm doar o soluție anti-malware în computerele noastre.

De pildă, Bitdefender a implementat o soluție de analiză a traficului de date, la un spital din Olanda, și a descoperit că aparatul RMN trimitea analizele pacienților în Iran“. Expertul Bitdefender a precizat că compania sa este implicată în domeniul educației, prin susținerea financiară a unor masterate în universități de stat.

Ciprian Pustianu, cloud tehnology expert la Oracle România, a dezvăluit un lucru interesant despre serviciile de securitate cibernetică oferite de reputata companie americană: „Unele servicii de securitate, care însoțesc produsele noastre, au fost activate implicit. Nu am mai cerut aprobarea clienților“.

Adrian Boiarciuc, director pentru tehnologia informației la Romgaz, a precizat că compania sa gestionează „o infrastructură critică, datorită rețelei pe care o operează“, fiind „cel mai mare producător de gaze din
România“. „Avem campanii de educare a personalului, implementăm tehnologii care previn incidentele de securitate cibernetică“, a precizat oficialul Romgaz.

Ion Moldoveanu, vicepreședinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), a apreciat că o companie care vinde soluții de securitate cibernetică la nivel global trebuie să respecte legislația din domeniu din fiecare țară în parte.

În opinia sa, o piedică în calea securității cibernetice a companiilor sunt și diferențele culturale dintre țări, când vine vorba de respectarea unor proceduri interne ale companiei. „Aceste aspecte sunt mai puțin conștientizate de oameni, în comparație cu respectarea legislației“.

Ion Moldoveanu a adăugat că ANIS este preocupată de domeniul educației, motiv pentru care îi acordă „un sprijin formal și informal“.

„Ne dorim ca tehnologia informatică să fie introdusă în curicula de bază, încă de la nivel primar. Copiii trebuie să înțeleagă aceste aspecte de la vârste mici. Ne interesează zona antreprenorială. Avem talent, avem oameni cu know-how și putem face mult mai mult decât în prezent“, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te