200 de angajați au ieșit la protest după ce conducerea fabricii a decis să închidă activitatea

DE Alexandra Lupascu | 02.05.2024 - 16:13
200 de angajați au ieșit la protest după ce conducerea fabricii a decis să închidă activitatea Foto: Agerpres

Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii Leoni din Luduş au protestat, joi, după decizia de închidere a punctului de lucru, solicitând să li se respecte drepturile sociale.

SHARE

Fondatorul grupului de iniţiativă locală online "Grupul Civic Luduş", Sergiu Stoica, a declarat, joi, pentru Agerpres, că protestul celor aproape 200 de angajaţi a fost unul paşnic, iar oamenii sunt îngrijoraţi pe motiv că li s-ar fi oferit doar două opţiuni: transferul la fabrica din Arad sau demisia.

"Angajaţii doresc să îşi facă auzită vocea şi să sublinieze necesitatea respectării drepturilor lor fundamentale. Nu-şi doresc să demisioneze, cum li s-a solicitat, mai mult sau mai puţin transparent, dar nici nu pot să accepte mutarea la Arad, aşa cum a propus conducerea., scrie Observator.

200 de angajați au ieșit la protest după ce conducerea fabricii a decis să închidă activitatea

Ei îşi doresc să beneficieze de drepturile sociale, precum şomajul, aşa cum se procedează în concedierile colective. Avem informaţii că unor angajaţi li s-ar fi dat să semneze tot felul de hârtii prin care ar renunţa la drepturile lor, iar din acest motiv i-am sfătuit să nu semneze nimic fără să citească.

Ulterior, după ce am anunţat protestele, oamenilor li s-a adus la cunoştinţă că ar putea fi transferaţi şi la fabrica din Bistriţa, dar după câteva luni petrecute la Arad, la peste 300 de kilometri de casă", a explicat Stoica.

Protest la Leoni Luduş, după decizia închiderii fabricii

El a precizat că angajaţii au solicitat implicarea Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureş în acest caz, dar, deocamdată, nu au primit niciun răspuns.

Reprezentantul pe comunicare al LEONI România, Andrei Rusu, a transmis, într-un comunicat de presă, că piaţa producătoare de maşini este afectată din perspectiva rutelor de distribuţie şi a scăderii producţiei, ceea ce duce la o cerere scăzută a părţilor componente.

"De asemenea, producătorii auto sunt nevoiţi să facă tranziţia de la motoarele pe benzină şi motorină la cele hibride şi electrice, dar subvenţiile pentru maşinile electrice au scăzut în toate ţările europene, ceea ce nu încurajează vânzarea lor.

În acest context, dar şi în contextul economic general, la nivelul grupului LEONI, au avut loc o serie de analize amănunţite care au evaluat eficienţa operaţiunilor noastre.

După discuţii îndelungate, am identificat o nevoie de flexibilizare a modului în care lucrăm, astfel încât să ţinem pasul cu cerinţele pieţei auto.

Decizia detaşării angajaţilor noştri din Luduş către alte fabrici LEONI din România, respectiv la fabricile din Arad şi Bistriţa, a fost luată ca urmare a reducerii drastice a comenzilor pentru fabrica din Luduş şi având în vedere dorinţa noastră de a păstra toţi aceşti angajaţi valoroşi în cadrul companiei", a arătat reprezentantul grupului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te