1.400 lei, ajutor pentru milioane de români. Cine îi primește și pe ce îi poți cheltui

DE Alin Crișan | Actualizat: 03.12.2023 - 15:34
1.400 lei, ajutor pentru milioane de români. Cine îi primește și pe ce îi poți cheltui - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

1.400 de lei sprijin din bani europeni pentru plata facturilor la energie pentru persoanele vulnerabile se va da și în anul 2024.

SHARE

Comisia Europeană a propus săptămâna aceasta Consiliului să prelungească cu un an mai multe dintre măsurile de urgență introduse anul trecut pentru a face față crizei energetice.

Ajutorul pentru plata energiei se va acorda și anul viitor și va fi de 1.400 de lei.

Citește și: Milioane de români primesc 1.500 lei. Cine sunt aceștia? Care sunt condițiile și când se dau banii?

Ajutorul va fi distribuit în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare: în februarie 2024 și în septembrie 2024.

Se pot plăti o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

1.400 lei, ajutor pentru milioane de români. Cine îi primește și pe ce îi poți cheltui

Aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile vor fi ajutate pentru a trece mai ușor peste această perioadă.

Prețul final pentru consumatorii casnici a crescut cu peste 600% la energia electrică și cu peste 535% la gazele naturale. În cazul energiei termice în sistem centralizat, tarifele au ajuns la peste 400 lei/Gcal.

În aceste condiții, peste 30% din bugetul unei gospodării cu un venit mediu de 2.000 lei/membru/lună se alocată pentru achitarea facturilor la energie, se arată în motivarea guvernului.

Citește și: Guvernul a făcut rost de bani pentru creșterea pensiilor cu 40%. Căror români li se va dubla pensia?

1.400 de lei pentru facturile la energie, în două tranșe, până la finalul anului

Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2024 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2024 pentru perioada 01.01.2024 – 30.06.2024;
700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2024 pentru perioada 01.07.2024 – 31.12.2024.

Cine sunt beneficiarii eligibili

Conform propunerii de ordonanță, vor beneficia de măsură:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014-2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Cum vor ajunge voucherele către beneficari

Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Citește și: Cine sunt pensionarii care iau 1.500 lei în plus la pensie, la recalculare? Câți ani au muncit?

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.

Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te